POLITIS.COM.CY
Μαρτυρία φέρει το Αρχηγείο Αστυνομίας να ενήργησε για να αποκρύψουν τη σορό του Veli Hasan Ertugrul, ο οποίος απήχθη με αστυνομικό όχημα
Τα ονόματα των ίδιων υπόπτων επαναλαμβάνονται σε τρεις φακέλους που έχει ανοίξει το ΤΑΕ Αρχηγείου για τη διερεύνηση των θανάτων έξι Τουρκοκυπρίων, σε σύνολο δέκα που δολοφονήθηκαν στη Λίμνη Παραλιμνίου το απόγευμα προς βράδυ της 11ης Μαΐου 1964.
Οι πέντε από τους έξι Τ/Κ εργάζονταν ως βοηθητικό προσωπικό στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Οι τρεις απήχθησαν από τον χώρο εργασίας τους και οι άλλοι δύο από λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Ο έκτος Τ/Κ ήταν ο βοηθός διευθυντής στην τράπεζα Barclay’s της Αμμοχώστου, ο οποίος επίσης απήχθη από τον χώρο εργασίας του.
Οι πέντε από τους έξι Τ/Κ εργάζονταν ως βοηθητικό προσωπικό στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Οι τρεις απήχθησαν από τον χώρο εργασίας τους και οι άλλοι δύο από λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Ο έκτος Τ/Κ ήταν ο βοηθός διευθυντής στην τράπεζα Barclay’s της Αμμοχώστου, ο οποίος επίσης απήχθη από τον χώρο εργασίας του.
Το σύνολο των Τ/Κ υπαλλήλων των Βρετανικών Βάσεων που απήχθησαν από τον χώρο εργασίας τους εκείνη τη μέρα, για να δολοφονηθούν αργότερα, είναι εφτά. Ο φάκελος που άνοιξε η Αστυνομία αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών. Πρόκειται για τους Yusuf Osman Hudaverdi (46 ετών), Mustafa Ahmet (58) και Ziyia Hasan (29). Από τις μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία προκύπτει ότι το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαΐου 1964 ομάδα ένοπλων Ε/Κ εισέβαλε στην κεντρική αποθήκη των Βάσεων και με τη βοήθεια δύο Ε/Κ υπαλλήλων των Βάσεων συνέλαβαν τους Yusuf Osman Hudaverdi, Mustafa Ahmet και Ziyia Hasan μαζί και τους Kemal Mehmet Emin (43 ετών), Hamit Mustafa Kulak (23), Canbulat Ali (34) και Ziyia Yusuf (33).
Μετά τη σύλληψή τους, οι εφτά Τ/Κ οδηγήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας και από εκεί στη Λίμνη Παραλιμνίου, όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και θάφτηκαν προχείρως επί τόπου. Στη συνέχεια, για να εξαφανιστούν τα ίχνη του εγκλήματος, μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν σε πηγάδι στον Κόννο στον Πρωταρά. Τα οστά των τριών, για τον θάνατο των οποίων διεξήχθη αστυνομική έρευνα, εντοπίστηκαν τον Ιούνιο του 2006.
Ανακοπή λεωφορείου
Στον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας είχαν οδηγηθεί και οι δύο άλλοι Τ/Κ υπάλληλοι των Βάσεων, όταν επιστρέφοντας από τη δουλειά τους το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, με οδηγό έναν από τους δύο, ανακόπηκε λίγο έξω από την Αμμόχωστο. Πρόκειται για τον Huseyin Ahmet (29 ετών) και τον Mustafa Hasan (28). Στο λεωφορείο επέβαιναν και δύο Αγγλίδες, επίσης υπάλληλοι των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες είχαν αφεθεί ελεύθερες από τους Ε/Κ. Η Αστυνομία δεν φαίνεται να αναζήτησε τις δύο Αγγλίδες για κατάθεση στο πλαίσιο των ερευνών της.
Οι δύο Τ/Κ, σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, μεταφέρθηκαν από τον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας στη Λίμνη Παραλιμνίου, όπου δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν επί τόπου. Ακολούθως οι σοροί τους μετακινήθηκαν και θάφτηκαν σε πηγάδι στον Πρωταρά. Και αυτών τα οστά εντοπίστηκαν τον Ιούνιο του 2006.
Συγγενείς του Huseyin Ahmet το 2009 κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ για ελλιπή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του οικείου τους, ενώ με επιστολές τους το ίδιο έτος προς τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Εσωτερικών ζήτησαν πληροφορίες για την πορεία των ερευνών. Η αίτησή τους στο ΕΔΑΔ είχε απορριφθεί το 2012 ως πρόωρη, αφού οι έρευνες βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη.
Εμπλοκή Αρχηγείου
Σε πηγάδι στον Κόννο βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2006 και τα οστά του 40χρονου βοηθού διευθυντή της τράπεζας Barclay’s, Ertugrul Hasan Veli.
Ένας μάρτυρας, πρώην αστυνομικός, ομολογεί σε προφορική κατάθεσή του στην Αστυνομία ότι συμμετείχε στην απαγωγή του Ertugrul Veli, «μαζί με άλλα δύο ή τρία άτομα, αστυνομικούς και πολίτες, για τους οποίους δεν θυμόταν, ως ισχυρίστηκε, τα ονόματά τους». Το ίδιο άτομο καταθέτει ότι μεταφέρθηκε ο Ertugrul Veli «σε χωράφια στο Παραλίμνι, πιθανόν στην περιοχή Κάππαρη, όπου τον σκότωσαν» και εγκατέλειψαν το πτώμα του εκεί. Ακολούθως, από το Αρχηγείο Αστυνομίας στη Λευκωσία, τηλεφώνησε κάποιος σε άτομα στο Παραλίμνι, οι οποίοι ανέλαβαν να κρύψουν τη σορό του θύματος.
Η εμπλοκή του Αρχηγείου στην εξαφάνιση των στοιχείων του εγκλήματος δεν διερευνάται περαιτέρω από το ΤΑΕ Αρχηγείου, οι ανακριτές του οποίου εξασφαλίζουν δεύτερη εκδοχή για τις τελευταίες ώρες του Veli Hasan, που τους διευκολύνει να μην μεταφέρουν την έρευνα στη Λευκωσία. Σύμφωνα λοιπόν με άλλη προφορική μαρτυρία, ο Ertugrul Veli μεταφέρθηκε νεκρός στον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας, όπου βρίσκονταν οι άλλοι απαχθέντες Τ/Κ των Βάσεων. Η ίδια πηγή δεν είναι σε θέση όμως να αναφέρει κατά πόσον ο Veli ακολούθως μεταφέρθηκε στη Λίμνη Παραλιμνίου για να θαφτεί μαζί με τους άλλους εννιά ή μεταφέρθηκε κατευθείαν στον Κόννο.
Ακόμα, η Αστυνομία δεν φαίνεται να αναζήτησε τον Ε/Κ συνάδελφο του Veli, που κατονομάστηκε σε καταθέσεις ότι συνέπραξε στην απαγωγή.
Ανακρίθηκε τρεις φορές ο βασικός ύποπτος
Το «λάθος άτομο»
Πιο βαθιά προχώρησε η αστυνομική έρευνα του θανάτου των τριών από τους εφτά Τουρκοκύπριους που απήχθησαν από τις αποθήκες των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Εκτός του πρώην αστυνομικού και του αποβιώσαντος αδελφού του, στη λίστα των υπόπτων καταγράφονται ακόμα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ήταν εν ζωή με την έναρξη των ερευνών ο ένας. Και αυτός όμως ήταν παράλυτος μετά από εγκεφαλικό. Παρά τη δυσκολία στην επικοινωνία μαζί του, ανακρινόμενος, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό. Από τους αποβιώσαντες υπόπτους, η Αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του εκσκαφέα που ανέλαβε να κρύψει τις σορούς των θυμάτων στη Λίμνη Παραλιμνίου. Από τους δύο Ε/Κ υπαλλήλους των Βάσεων που συμμετείχαν στην απαγωγή των 7 Τ/Κ, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες της Αστυνομίας μετά το 2010, ο ένας είχε αποβιώσει και ο άλλος ήταν κάτοικος Αφρικής, χωρίς να φαίνεται να έχει αναζητηθεί από την Αστυνομία.
Και για τις τρεις υποθέσεις θανάτου των έξι Τ/Κ ανακρίθηκε ο βασικός ύποπτος, πρώην αστυνομικός στην Αμμόχωστο. Και τις τρεις φορές που κλήθηκε να δώσει ανακριτική κατάθεση, ο ύποπτος επανέλαβε την ίδια στάση. «Αρνήθηκε να απαντήσει στα πιο πολλά ερωτήματα της Αστυνομίας, δηλώνοντας ότι η Αστυνομία ανέκρινε λάθος άτομο». Ο αδελφός του, ο οποίος φέρεται να είχε συμμετοχή σε δύο από τις τρεις υποθέσεις, κλήθηκε να δώσει κατάθεση μόνο για τον θάνατο του Veli, αρνούμενος «οποιαδήποτε ανάμειξη».
Ο έτερος πρώην αστυνομικός, ο οποίος ομολόγησε προφορικά τη συμμετοχή του στα δύο από τα τρία εγκλήματα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας από τον Νοέμβριο του 2013, αναμενόταν να κληθεί αργότερα για γραπτή κατάθεση.
Ο «Πολίτης» απευθύνθηκε στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ρωτώντας για την τύχη των ερευνών, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αναφορικά με τα εγκλήματα κατά Τουρκοκυπρίων πολιτών της περιόδου 1963-64, χωρίς να λάβει απάντηση στο αίτημά του.
Ένας αστυνομικός, ο αδελφός του, ο κολλητός του -επίσης αστυνομικός- και ακόμα πέντε Ελληνοκύπριοι
Ίδιοι οι πρωταγωνιστές στις δολοφονίες των δέκα Τ/Κ
Στις ομάδες που απήγαγαν τους έξι Τουρκοκύπριους στις τρεις υποθέσεις που διερεύνησε το ΤΑΕ Αρχηγείου προκύπτει ότι συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα. Συγκεκριμένα στους φακέλους για τις έρευνες των τριών υποθέσεων θανάτου των έξι Τουρκοκυπρίων επαναλαμβάνεται η ίδια αναφορά: «Από προφορικές μαρτυρίες που έχουν εξασφαλιστεί φαίνεται ότι στην απαγωγή και στη μετέπειτα δολοφονία των Τουρκοκυπρίων εμπλεκόταν η ομάδα του πρώην αστυνομικού … από την Αμμόχωστο». Όπου «…» οι ανακριτές επαναλαμβάνουν τα αρχικά του ονόματος του ίδιου κάθε φορά υπόπτου.
Στην ομάδα που απήγαγε τον Ertugrul Veli, με επικεφαλής τον εν λόγω αστυνομικό που υπηρετούσε τότε στην Αμμόχωστο, συμμετείχαν ο αδελφός του αστυνομικού, ένα άτομο από το Ριζοκάρπασο και ένας ακόμα αστυνομικός. Ο τελευταίος ήταν ο οδηγός του αστυνομικού οχήματος με το οποίο έγινε η απαγωγή του Ertugrul Veli και είναι το άτομο που έδωσε στους ανακριτές προφορική μαρτυρία ομολογίας σύμπραξης στο έγκλημα. «Ο ίδιος παρέμεινε στο αυτοκίνητο και οι υπόλοιποι μπήκαν στην τράπεζα και μετέφεραν στο αυτοκίνητο έναν Τ/Κ, το όνομα του οποίου ήταν Βελής», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα των ανακριτών προς τον γενικό εισαγγελέα για την κατάθεση του πρώην αστυνομικού. Σύμφωνα με το εν λόγω άτομο, το απόγευμα της 11ης Μαΐου 1964, ο ίδιος μαζί με άλλους που δεν θυμόταν τα ονόματά τους «μετέβησαν σε διάφορα σημεία της επαρχίας Αμμοχώστου προς αναζήτηση Τουρκοκυπρίων με σκοπό την εκδίκηση για τη δολοφονία των Πουλία, Καποτά και Παντελίδη».
Φρουρός στην παράγκα
Το ίδιο άτομο συμμετείχε στην απαγωγή των Huseyin Ahmet και Mustafa Hasan από το λεωφορείο λίγο έξω από την Αμμόχωστο. Όπως κατέθεσε, μετά τη σύλληψη των δύο Τ/Κ, αυτοί μεταφέρθηκαν σε παρακείμενη παράγκα, την οποία φρουρούσε ο ίδιος ως αστυνομικός, ώσπου να γινόταν η διευθέτηση για τη μεταφορά τους στον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας. Παρά την εμπλοκή στον φόνο ατόμου που είχε δώσει προφορική μαρτυρία, για την ανακριτική ομάδα η υπόθεση των Ahmet και Hasan ήταν από τις δυσκολότερες που κλήθηκε να εξετάσει, διότι τα γεγονότα συνέβησαν σε μη κατοικημένες περιοχές και οι μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν ήταν πολύ περιορισμένες.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/simmoria-astinomikon-apigage-ke-dolofonise-10-tk-polites
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου