Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Αυτοκτονίες Ευζώνων στην Προεδρική Φρουρά: γιατί το Υπουργείο Άμυνας δεν λαμβάνει μέτρα;

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για τα βασανιστήρια-καψόνια και την απίστευτη βία που είναι η καθημερινότητα της Προεδρικής Φρουράς προκάλεσε την ανησυχία και έφερε στο προσκήνιο μνήμες δραματικών περιστατικών.
Ποιο συγκεκριμένα  είναι οι ΝΕΚΡΟΙ μας, οι Φαντάροι που ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ-ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ από τον Ελληνικό Στρατό ενώ Υπηρετούσαν στην Προεδρική Φρουρά.
Είναι γενική Απαίτηση η ΑΜΕΣΗ λήψη μέτρων ώστε να μην χάσουμε και άλλους συναδέλφους.
Δεν είναι δυνατόν νέοι άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους στον Ελληνικό Στρατό εξαιτίας των συνθηκών και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ-ΤΑΚΤΙΚΩΝ και κανείς να μην κάνει τίποτε.
Οι ευθύνες των Υπουργών Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη, του ΑΓΕΣ Στεφανή είναι Τεράστιες!
Εμείς λάβαμε πρόσφατα αυτή την ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ από έναν συνάδελφο που υπηρέτησε εκεί την περίοδο 2001-2002. Διαβάζουμε: 
Hμουν στην Προεδρική Φρουρά την περίοδο 2001-2002
ήμουν εκεί στην αυτοκτονία του εύζωνα Αργυρίου (αν και διασταυρώστε το όνομα διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν είμαι 100/100 σίγουρος) ο όποιος είχε κρεμαστεί στις τουαλέτες από τη γραβάτα της στολής εξόδου. 
Μάλιστα εκείνο το πρωί τον είχα δει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και τον ρώτησα, η απάντηση του ήταν "είμαι πιο καλά παρά ποτέ" και σε μια δυο ώρες κρεμάστηκε.
Το κουκούλωσαν όπως μπορούσαν, μάλιστα το σημείωμα που άφησε δεν μας το διάβασαν ποτέ γιατί υποτίθεται είχε δυσανάγνωστα γράμματα. περιττό να πω ότι κανένας δεν τιμωρήθηκε.

Για τα καψόνια και τα βασανιστήρια όπως τα λέτε, όμως υπήρχε μεγάλος αριθμός φαντάρων που δεν τα έκαναν στους νεώτερους όταν πάλιωσαν.
Αυτοί που τα έκαναν ήταν τα "γίδα" και το θεωρούσαν μεγάλη τους τιμή να είναι γίδια, και μεγάλη μαγκιά. 

Όταν ήμουν εγώ μάλιστα υπήρχαν στην φρουρά και άτυποι βαθμοί ανάλογα με την παλαιότητα που όμως είχαν αυστηρή ισχύ. Οι βαθμοί αυτοί ήταν:
"σκατέμπορας", 
"φαρισαίος", 
"γραμματέας", 
"αντιπρόεδρος" 
και ¨"πρόεδρος" και ανέβαζες βαθμό κάθε μήνα που έμπαινε μέσα νέα σειρά. 
Στην ουσία χαλάρωνες εντελώς από τα καψόνια όταν γινόσουν "αντιπρόεδρος" γιατί τότε απολύονταν και ο παλιός σου τον οποίον έπρεπε να υπηρετείς.
Μπορεί να σε έστελνε να κάνεις μαντραπήδα 3.00 η ώρα το βραδύ να πας από το Κολωνάκι να του πάρεις χάμπουργκερ ενώ του περιποιούσουν τα ευζωνικά ρούχα και γενικά έκανες ότι σου έλεγε αλλιώς είχε καψόνι και ξύλο (και αν αρνιόσουν δεν είχες να αντιμετωπίσεις μόνο αυτόν αλλά και άλλους της σειράς του).

Τώρα να κάθομαι να περιγράφω με λεπτομέρεια όλα τα καψόνια δεν έχει νόημα.. πάντως αν δείτε την ταινία ο γιος του γείτονα σου παίρνετε μια ιδέα.. οκ ήταν λίγο πιο λάιτ βεβαία σε εμάς. Πάντως σε καψόνια υπήρχε και στην δική μου περίπτωση τραυματισμός από βαρύ αντικείμενο που έπεσε στο κεφάλι εύζωνα πάνω από το φωριαμό καθώς οι παλιοί τον χτυπούσαν πάνω στο φωριαμό.

Όταν λέω στη "δική μου περίπτωση" εννοώ την περίοδο που ήμουν εκεί.
Και κάτι άλλο που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι η ευζωνική υπηρεσία εξαιτίας της ακινησίας και του χτυπήματος του ποδιού δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις και προβλήματα στην υγεία των ευζώνων κυρίως κοίλες (πχ κιρσοκήλη που θελε εγχείρηση) και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. 
Το 2011 γράφαμε:

 Η πρόσφατη απώλεια ενός ακόμη παλικαριού που υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις προκάλεσε τεράστια θλίψη και αγανάκτηση. Πρόκειται για 24χρονο στρατιώτη που εκπλήρωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στη Προεδρική Φρουρά, ο οποίος αυτοκτόνησε πέφτοντας στις γραμμές του Προαστιακού, στη στάση Νερατζιώτισσα. Ο νεαρός ζούσε επί χρόνια στην Αγγλία, όπου σπούδαζε σε πανεπιστήμιο Οικονομικές Επιστήμες και επέστρεψε για να καταταγεί στον στρατό. 

Εμείς θεωρούμε τις αυτοκτονίες των συναδέλφων δολοφονίες από τον στρατό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι αποτέλεσμα των συνθηκών, της ύπαρξης και των όρων υποχρεωτικής στράτευσης, που επιπλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της στους 12 μήνες.

Αυτή όμως είναι και η γνώμη του συντριμμένου πατέρα του άτυχου 24χρονου. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με δική του πρωτοβουλία μας τόνισε τα εξής: 

«ο γιός μου δεν αυτοκτόνησε. Τον δολοφόνησαν. Το παιδί μου είναι θύμα των ακραίων καταστάσεων και των αυθαιρεσιών που είναι καθεστώς στους Εύζωνες. Το παιδί δε μπορούσε να αντέξει τη βαναυσότητα ανεγκέφαλων που κάνουν ότι θέλουν στην Προεδρική Φρουρά».

Σε σχετική μας ανακοίνωση τονίζαμε ότι «είναι γνωστές οι ακραίες συνθήκες στράτευσης στην Προεδρική Φρουρά. Η διοίκηση της μονάδας ασκεί παράνομες και εξίσου ακραίες τακτικές εκπαίδευσης, ενώ κρύβεται πίσω από τους παλιούς φαντάρους που τους χρησιμοποιεί για να βασανίζει τους νέους, να τους κάμπτει και να τους «παραδειγματίζει».

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το 20-30% των φαντάρων που αρχικά επιλέχθηκαν στην Προεδρική Φρουρά θα παραμείνουν στις τάξεις της και φυσικά θα μεταφέρουν με χαρακτηριστική ομοιομορφία όλα τα μιλιταριστικά κατάλοιπα που θα τους μεταλαμπαδεύσουν οι εκπαιδευτές τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα που βιώνει η νεολαία, το μεγαλύτερο θύμα των αντεργατικών και αντικοινωνικών επιλογών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ, όπου την άγρια εργατική εκμετάλλευση και την αγγαρειομαχία του Στρατού διαδέχεται η ανεργία, ο μισθός πείνας, τα πρωτόγνωρα κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα, οπλίζουν το χέρι των νέων ανθρώπων, που ολοένα περισσότερο αρνούνται την ίδια την ζωή».

Οι ευθύνες της διοίκησης της Προεδρικής Φρουράς, του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ είναι τεράστιες. Επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει για το τι βιώνουν οι φαντάροι. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την καταγγελία μας για τον σοβαρό τραυματισμό νεαρού φαντάρου όταν ο παλιός συνάδελφος του, που βεβαίως απολάμβανε την κάλυψη του διοικητή και των αξιωματικών, του επιτέθηκε κάνοντας χρήση πυροσβεστήρα, προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα!

Μάλιστα, είχαμε ενημερώσει και το ΓΕΣ προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν τιμωρηθούν οι παρανομούντες θα θρηνήσουμε θύματα.
Και δυστυχώς, λίγους μήνες μετά, επιβεβαιωθήκαμε. Ο 24χρονος οδηγήθηκε στην Αυτοκτονία γιατί δε μπορούσε να αντέξει τα βασανιστήρια, δηλαδή τα καψόνια, τις προσβολές και το σύνολο των βιαιοτήτων που αποτελούν επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Προεδρική Φρουρά.
Το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ επίσης κινήθηκαν μικρόψυχα. Αντί να παραδεχτούν το λάθος τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι συνειδητοποίησαν την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής παρέμβασης τους, επιχείρησαν να διαφυλάξουν το γόητρο του στρατού, να μην ταυτιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με την νέα απώλεια.
Για αυτό το λόγο, το ΓΕΣ δεν έδειξε την στοιχειώδη ευαισθησία και το ελάχιστο ενδιαφέρον, δεν έβγαλε ούτε καν μια ανακοίνωση για την νέα απώλεια φαντάρου που έρχεται να προστεθεί στην εκατόμβη της νεολαίας που σέρνεται να υπηρετήσει Υποχρεωτικά και να βιώσει του Παραλόγου τη θητεία.
Φυσικά η διοίκηση της Προεδρικής Φρουράς απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν γνωρίζει την λέξη ευθιξία. Αποτελείται από βυσματίες, καλοπερασάκηδες αξιωματικούς που εξαντλούνται στο θεαθήναι και αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή. 

Στέλνουμε ξανά ένα μήνυμα αγώνα, καλώντας τους συνάδελφους να επιλέξουν τον συλλογικό και διεκδικητικό δρόμο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.
Η δύσκολη εποχή του βιώνουμε απαιτεί κατανόηση, αλληλεγγύη, συντροφικότητα.
Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων είμαστε πάντα, κάθε ώρα και στιγμή στο πλευρό των φαντάρων για να μοιραστούμε το πρόβλημα τους, να δώσουμε από κοινού λύση, να προβάλλουμε και δημοσιοποιήσουμε τη βάρβαρη και παράλογη χακί καθημερινότητα τους, τα παράπονα από τις αυθαιρεσίες των ανωτέρων τους.
Πιστεύουμε όμως ότι απαιτείται ένα Μαζικό κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό ως απάντηση στην βάρβαρη καπιταλιστική πραγματικότητα.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘEΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου