Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Γερμανία: Υψηλό ενδιαφέρον ανάπτυξης νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου

Ενεργό ρόλο επιχειρεί να παίξει η Γερμανία στα σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης του Nότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου που στόχο θα έχουν να εντάξουν στην γραμμή εφοδιασμού και άλλες χώρες πέραν του Αζερμπαϊτζάν, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.
ΠΗΓΗ: Energy Press
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Γερμανία έχει “υψηλό ενδιαφέρον” για την ανάπτυξη του αποκαλούμενου “νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου”, που σκοπό έχει να συνδέσει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο διατηρεί ξεχωριστή σημασία ως προς τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφοροποιήσει τις πηγές αερίου της Ευρώπης και να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού πέραν της Ρωσίας.

Να σημειώσουμε πως οι κινήσεις της γερμανικής πλευράς έρχονται μετά την έντονη κριτική από πλευράς ΗΠΑ προς το Βερολίνο όσον αφορά το έργο Nord Stream 2 και εν γένει τις σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας στο ενεργειακό στίβο.

Η υλοποίηση του προαναφερόμενου αγωγού, σε συνδυασμό με τον εν λειτουργία αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα επιτρέψουν την μεταφορά 110 δισ κυβικών μέτρών αερίου ετησίως, από την Ρωσία στη Γερμανία, ποσότητα που σημειωτέον ισοδυναμεί με το 1/4 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η προγραμματισμένη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στο Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κασπίας να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων κρίνεται ενδεικτικό στοιχείο των γερμανικών επιδιώξεων και στοχεύσεων, καθιστώντας σαφές το γερμανικό ενδιαφέρον για ενεργότερη εμπλοκή στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως η Γερμανία χαιρέτησε την πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας, Ιράν, Καζαχστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν σχετικά με το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των παράκτιων κρατών.

Πρόκειται για μια συμφωνία που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την λήξη μίας διπλωματικής διένεξης που διαρκεί εδώ και 27 χρόνια και που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Διακασπιανού αγωγού (Trans-Caspian Pipeline), ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και από εκεί μέσω του Νότιου Διαδρόμου στην Ευρώπη.

Τέλος, στην προσπάθεια της η Γερμανία να αμβλύνει τις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2, διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με τη Μόσχα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να εξάγει αέριο μέσω της Ουκρανίας ακόμα και όταν κατασκευαστεί ο γερμανορωσικός αγωγός, ζήτημα που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου