Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Η Γερμανική Ακροδεξιά Υποβαθμίζει το Ναζιστικό Παρελθόν

Έπειτα από μια επίσκεψη βουλευτή του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ίδρυμα που διαχειρίζεται ένα άλλοτε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατήγγειλε πως ο πολιτικός αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το ότι ορισμένα μέλη του κόμματός του αποπειρώνται να ξαναγράψουν την ιστορία με δηλώσεις τους.
Ο Στέφαν Μπράντνερ σχετικοποίησε τις ρατσιστικές και αντισημιτικές τοποθετήσεις μελών του AfD, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μεμονωμένα φραστικά ολισθήματα, τόνισε το Ίδρυμα Μνήμης Μπούχενβαλντ και Μίτελμπαου-Ντόρα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κατόπιν αυτού «δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε για το έργο του ιδρύματος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πολλά στελέχη του AfD έχουν επικριθεί έντονα για σχόλιά τους όσον αφορά το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, ανάμεσά τους και ένας από τους ηγέτες του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που δέχθηκε φραστικά πυρά όταν αποκάλεσε το ναζιστικό καθεστώς «απλά μια κουτσουλιά στα χίλια και πλέον χρόνια ένδοξης γερμανικής ιστορίας».

Ο Μπράντνερ δήλωσε από την πλευρά του στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η έκβαση των επαφών που είχε στο Μπούχενβαλντ την Τετάρτη τον απογοήτευσε. «Ήθελα να μάθω πώς λειτουργεί αυτό το ίδρυμα, το οποίο λαμβάνει χρήματα των φορολογουμένων», είπε.

Πρόσθεσε πως απαιτεί να μάθει γιατί η διοίκηση του ιδρύματος καταφέρεται εναντίον του AfD και εάν και κατά πόσον διαφοροποιείται από κόμματα της γερμανικής αριστεράς.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν πάνω από 56.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου