Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

ΗΠΑ, Ρωσία, η “υπόθεση-δηλητήριο” των Σκρίπαλ και οι κυρώσεις

JAJ.GR
ΗΠΑ, Ρωσία, η "υπόθεση-δηλητήριο" των Σκρίπαλ και οι κυρώσεις
Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν το νόμο CBW Act, ο οποίος αφορά τον έλεγχο και αποκλεισμό από τις πολεμικές συγκρούσεις, της χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων. Αυτή τη φορά εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση Σκρίπαλ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε διευκρινίσεις για τους λόγους και τα πιθανά αποτελέσματα της ενεργοποίησης του CBW Act σε τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία συμμετείχαν μέσα και δημοσιογράφοι από 20 χώρες, μεταξύ αυτών και το jaj.gr.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επίσημες δηλώσεις, οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ συμφώνησαν με τους βρετανούς συναδέλφους τους ότι “δεν υπήρξε και δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική απάντηση για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok εναντίον του Σκρίπαλ και της κόρης του” πέραν αυτής που υποδεικνύει ως «δράστη» τη Ρωσική κυβέρνηση.

Με το παραπάνω συμπέρασμα συμφώνησαν εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία μετά από συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, της πρωθυπουργού May, της καγκελαρίου Merkel και του  προέδρου Macron, στις 15 Μαρτίου.

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου έγινε η επίσημη ανακοίνωση για την επιβολή των κυρώσεων προς τη Ρωσία οι οποίες συμπεριλαμβάνουν περιορισμό της εξωτερικής βοήθειας, κατάργηση οποιασδήποτε πώλησης αμυντικών ειδών, απαγόρευση χρηματοδότησης για την πώληση όπλων, την απαγόρευση εξαγωγών για προϊόντα ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια όπως είναι τα τεχνολογικά, π.χ ηλεκτρονικοί υπολογιστές και γενικώς τεχολογίες πληροφόρησης και ασφάλειας, αισθητήρες και λέϊζερ, τηλεπικοινωνίες, εξειδικευμένος εξοπλισμός παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι ορισμένες διατάξεις δεν θα ενεργοποιηθούν προκειμένου να προστατευθεί για παράδειγμα, η εμπορική αεροπλοϊα που σχετίζεται με αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείς που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία αλλά και εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και άλλα κράτη στα οποία δραστηριοποιούνται Ρώσοι υπήκοοι. Ιδιαίτερα διευκρινιστική υπήρξε η απάντηση του υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου για το αν οι κυρώσεις θα επηρεάσουν π.χ τη ρωσική εθνική αεροπορική εταιρεία Aeroflot και αν θα είναι δυνατόν να υπάρξουν περιορισμοί στις πτήσεις της Aeroflot προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλοι:
«Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύουν για την εξαγωγή ελεγχόμενων ειδών εθνικής ασφαλείας που αφορούν τις εθνικές ή ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις. Στο βαθμό που η Aeroflot είναι ρωσική κρατική επιχείρηση ή εταιρεία που χρηματοδοτείται από το κράτος και στο βαθμό που οποιοσδήποτε υποβάλλει αίτηση για άδεια εξαγωγής για την προμήθεια αγαθών που ελέγχονται βάσει του εν λόγω συστήματος στην Aeroflot, τότε υποθέτω ότι αυτά θα εμπίπτουν στο τεκμήριο άρνησης . Αλλά αν αυτό συμβαίνει ή όχι, εξαρτάται πραγματικά από το εάν κάποιος στην πραγματικότητα υποβάλλει αίτηση για άδεια εξαγωγής. Επομένως, δεν πρόκειται για άμεση κύρωση. Κανένα από αυτά δεν θα επηρεάσει άμεσα, δεν είναι άμεσα εναντίον της Aeroflot. Σχετίζεται μόνο με το εάν εγκρίνουμε ή όχι μια άδεια εξαγωγής τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή να παρασχεθεί στην Aeroflot».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του NBC για το αν αυτές οι αποφάσεις έχουν την πλήρη στήριξη του Προέδρου Τραμπ, η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για απόφαση της διοίκησης Τραμπ: “Εμείς εφαρμόζουμε πιστά το δίκαιο των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό το θέμα, με βάση γεγονότα που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά σαφή σ’αυτήν την ιστορία. Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά να πούμε γι’ αυτό».
Τα κριτήρια συμμόρφωσης που πρέπει να πιστοποιηθούν προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις αλλά και για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος είναι τα εξής:
  1. ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί πλέον χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ή θανατηφόρα χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον των υπηκόων της.
2. ότι η Ρωσία θα παράσχει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμμετάσχει στο μέλλον σε τέτοιες δραστηριότητες.
  1. ότι η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να επιτρέψει επιτόπιους ελέγχους από παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών ή άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους αμερόληπτους παρατηρητές ή άλλα αξιόπιστα μέσα που υπάρχουν για να διασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις δεν χρησιμοποιούν χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και δεν τα χρησιμοποιούν έναντι των υπηκόων τους.
Βέβαια, δια της υπακοής στα παραπάνω, η Ρωσία, πρακτικά, αποδέχεται την ανάμειξή της στην υπόθεση Σκρίπαλ. Κάτι που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαντάζει αδιανόητο.
Ηδη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι “Η Ρωσία θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις. Η ρωσική πλευρά επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει ότι η συνομιλία (με τη Ρωσία) από θέση ισχύος και μέσω τελεσιγράφων είναι ανώφελη και άνευ προοπτικής. Η ρωσική πλευρά θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στη νέα μη φιλική κίνηση της Ουάσιγκτον», ενώ  ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεντβέντεφ δήλωσε ότι “ μπορώ να πω ένα πράγμα: εάν επιβληθούν μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του ενός ή του άλλου νομίσματος, αυτό θα μπορεί ξεκάθαρα να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου. Και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να δοθεί απάντηση με οικονομικά, πολιτικά και, αν χρειαστεί, άλλα μέσα. Οι Αμερικανοί εταίροι μας οφείλουν να το συνειδητοποιούν αυτό”.
Οι κυρώσεις θα ξεκινήσουν πρακτικά μετά από, περίπου, 15 μέρες και θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα χρόνο εκτός και αν η Ρωσία αποφασίσει να δεχθεί τους προαναφερθέντες συκεκριμένους σημαντικούς όρους. Στην αντίθετη περίπτωση θα εξεταστεί ο δεύτερος κύκλος κυρώσεων που προβλέπεται από τον ίδιο νόμο και θα μπορούσε να περιλαμβάνει: χρήση της επιρροής των ΗΠΑ προκειμένου να αντιταχθούν στην επέκταση οποιουδήποτε δανείου ή οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας στη Ρωσία από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,απαγόρευση τραπεζικών δανείων από οποιαδήποτε τράπεζα των ΗΠΑ, πρόσθετους περιορισμούς για τις εξαγωγές, περιορισμούς εισαγωγών, υποβάθμιση ή αναστολή των διπλωματικών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου