Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

To Μυαλό είναι ο στόχος: πληροφοριακός πόλεμος ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ στη Δημοκρατία της Μακεδονίας

Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης (USAID) είναι έτοιμη να διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για την «παιδεία των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης» που απευθύνονται στο κοινό της πΓΔΜ - με σκοπό να εκπαιδεύσει τους εντόπιους δημοσιογράφους.
Το έγγραφο της USAID αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν τους πολίτες να μάθουν να «διακρίνουν τις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης από τις ψευδείς».
Αφορμή για την έναρξη αυτής της αμερικανικής πρωτοβουλίας είναι ότι «η διάδοση της παραπληροφόρησης στα Σκόπια – σύμφωνα με την Ουάσιγκτον- υποτίθεται ότι είναι υπέρ της Ρωσίας».
Οι ειδικοί λένε ότι οι κατηγορίες κατά της Μόσχας είναι αβάσιμες και το μόνο κίνητρο της αμερικανικής υπηρεσίας είναι να λάβει χρηματοδότηση, ενώ ο πραγματικός στόχος της USAID είναι η δημιουργία ενός συστήματος προπαγάνδας στα Βαλκάνια υπέρ των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την USAID, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης συνεχίζονται στα Βαλκάνια καθόλο το 2018 και για αυτό είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ενημέρωσης στον σλαβο ‘μακεδονικό’ πληθυσμό.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων αναμένει να ξεκινήσει μια νέα ρωσική εκστρατεία μέσα στο 2018 με στόχο τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου», αναφέρει το έγγραφο.
Σύμφων με την USAID, ο πληθυσμός αυτών των χωρών δεν είναι σε θέση να διακρίνει την πραγματική πληροφορία από την ψευδή.
Ο Νικήτα Ντάνιουκ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Έρευνας και Προβλέψεων δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας είναι ανυπόστατες και ότι αυτές χρησιμοποιούνται για απόσπαση χρημάτων από άλλα (αμερικανικά) προγράμματα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, με βάση τις πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της USAID, αυτή γίνεται για εκπλήρωση των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 (Στοιχεία από infomax.mk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου