- Φαίνεται πως το επιστημονικό προσωπικό από την Νορβηγία που επάνδρωνε κρίσιμες θέσεις στο πλωτό γεωτρύπανο "Fatih" (Πορθητής), που η Άγκυρα ήθελε να στείλει εντός Φθινοπώρου να διεξαγάγει την πρώτη γεώτρηση στην αν. Μεσόγειο εγκαταλείπει το πλοίο - Οικονομικά φέρονται να είναι τα αίτια της αποχώρησης των Νορβηγών, ενώ το γεωτρύπανο παραμένει ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Αττάλειας - Εικάζεται πλέον ότι ο "Πορθητής" θα προβεί σε μια απλά παρενοχλητικού χαρακτήρα "αβλαβή διέλευση", στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως να δύναται να προβεί στην όποια γεωτρητική δραστηριότητα.
Εδώ και μήνες τα προβλήματα συσσωρεύονται, παρά τις εκάστοτε δηλώσεις «κρότου – λάμψης» διαφόρων Τούρκων ιθυνόντων περί επικείμενης τουρκικής γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο εντός του Φθινοπώρου.
Νεότερη πληροφορήση, αναφέρει ότι μέλη του πληρώματος του «Πορθητή», κομβικών ειδικοτήτων για την διενέργεια των γεωτρήσεων, όπως είναι το επιστημονικό προσωπικό, έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από το σκάφος.
Οι ίδιες πληροφορίες, τις οποίες αναπαράγει το Σίγμα, ως αιτία αναφέρουν το γεγονός ότι ένεκα της γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας στην Τουρκία, ζητήθηκε από τους Τούρκους όπως μειωθεί το ημερήσιο κόστος εργασίας των τριών βοηθητικών/συνοδευτικών σκαφών του «Πορθητή», ωστόσο, οι Νορβηγοί φαίνεται να απάντησαν ότι, προκειμένου να συνεχίσουν την υποστήριξή τους, θα πρέπει να ακυρωθούν οι όποιες επόμενες αμφισβητούμενες γεωτρητικές τους θέσεις.
Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι με το πλωτό γεωτρύπανο 12 υπεργολάβοι, ήτοι βοηθητικές υπηρεσίες θυγατρικών αμερικανικών & γαλλικών κυρίως εταιρειών, στις οποίες όμως ασκούνται έντονες πιέσεις από τις Κυβερνήσεις των χωρών τους, όπως σκληρύνουν την στάση τους και να ζητούν προπληρωμές από τους Τούρκους σε δολάρια και όχι σε τουρκικές λίρες, κάτι που αποτελεί επιδίωξη του Ερντογάν.
Έτσι, μέχρι στιγμής το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» ποραμένει αγκυροβολημένο στο Λιμάνι της Αττάλειας, χωρίς να φαίνεται ότι θα αποπλεύσει σύντομα, εκτός κι αν απλά επιχειρήσει μια «αβλαβή» δοκιμαστικού τύπου διέλευση σε θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς όμως
Αναλυτές εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση ο «Πορθητής» μπορεί να επιχειρήσει να πλεύσει αβλαβώς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίχως όμως να δύναται να προβεί στην όποια γεωτρητική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου