Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Τουρκία: νέες εκκαθαρίσεις σε Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό


Τι και αν ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Τουρκική Δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο για μια πολλοστή φορά μέσα σε λίγες μέρες Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό, εκδίδοντας νέα φιρμάνια για καρατομήσεις και φυλακίσεις αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 61 μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα από το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς, συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων αξιωματικών, για ύποπτες διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου, στις ΗΠΑ, ιμάμη που σύμφωνα με την Άγκυρα ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Δεκαοκτώ από τους συλληφθέντες ήταν εν ενεργεία αξιωματικοί, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι στους υπόπτους περιλαμβάνονται 13 ταγματάρχες και 12 λοχαγοί από τον Στρατό Ξηράς και 24 υποπλοίαρχοι του Ναυτικού.

Σε ξεχωριστή επιχείρηση, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι συνέλαβε 21 άτομα που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από το δίκτυο Γκιουλέν. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους ήταν δάσκαλοι που δίδασκαν στα σχολεία ή τα δημόσια ιδρύματα του κινήματος Γκιουλέν, δήλωσε η αστυνομία.

Οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να κυνηγήσει όσους διαφωνούν μαζί του και τις πολιτικές του, ενώ η Κυβέρνησης της Τουρκίας αναφέρει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου