Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

TAZ για Μόρια: «Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία»

Η κόλαση επί της Γης βρίσκεται στη Μόρια για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό. Το ένα μετά το άλλο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καταγράφουν τη ντροπή και οι κραυγές αγωνίας πληθαίνουν. Θα ακούσει κανείς;
«Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας taz του Βερολίνου, που περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται τις δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή».
«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες (…) οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο. Πέρυσι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι», λέει ο Φοντάνα.

Ο ίδιος άνθρωπος είχε αποκαλύψει και στο BBCπως οι απόπειρες αυτοκτονίας ή οι σκέψεις αυτές είναι πια καθημερινότητα ανάμεσα σε εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στο hot spot.

Το BBC, το Al Jazeera, ο Guardian έχουν καταφέρει να «μπουν» στην κόλαση της Μόριας για να καταγράψουν τι συμβαίνει εκεί. Το ίδιο έκανε και ο φακός του πρακτορείου Reuters. Ο Γιώργος Μουτάφης φωτογράφησε τις εικόνες της ντροπής στη Μόρια για λογαριασμό του πρακτορείου.

Εικόνες θλίψης και απόγνωσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου