Όλο και πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, την χειρότερη του κόσμου. Έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους προσεχείς μήνες στη χώρα, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, προειδοποιεί σε εσωτερικό σημείωμά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο Λόουκοκ στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει σήμερα ενώπιον του Σ.Α. την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.
Τη 16η Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) είχε εκφράσει φόβους ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό τους προσεχείς μήνες.
Η κρίση στην Υεμένη «συνδέεται άμεσα με την ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται στη χώρα, προσθέτει ο Λόουκοκ στην αναφορά του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.
Αυτά αναφέρει η αρθρογραφία.
Ας δούμε τώρα τι πράττουν οι ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ Τρομοκράτες των Λαών.
Συμφωνία ύψους 110 δισ. δολαρίων για εξοπλιστικά προγράμματα υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά από την Σαουδική Αραβία οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ άμεσα, έναντι του ποσού των 110 δισ. δολαρίων με προοπτική μέσα στην επόμενη δεκαετία η προμήθεια εξοπλισμών από την Αμερική να ανέλθει συνολικά στα 380 δισ. δολάρια. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Ουάσινγκτον και Ριάντ υπέγραψαν συμφωνίες ύψους άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ.
File Photo: German Chancellor Angela Merkel (R). EPA, FELIPE TRUEBA
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής φέτος πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με το Σουνιτικό βασίλειο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία μετά την Αλγερία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση εξοπλισμού αξίας 416,4 εκατομμυρίων ευρώ στο Ριάντ το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ης Σεπτεμβρίου, επεσήμανε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μόνο η Αλγερία έχει λάβει όπλα μεγαλύτερης αξίας από τη Γερμανία φέτος, με το Βερολίνο να εγκρίνει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 741,3 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα αυτή την ίδια περίοδο. Η Σαουδική Αραβία ηγείται της αεροπορικής εκστρατείας εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Παράλληλα το Ριάντ βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας ψήφισε σήμερα κατά της ματαίωσης των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, παρά την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα να τιμωρηθεί το Ριάντ για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας είχε διατυπώσει το Σάββατο την «απογοήτευσή» της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ωστόσο αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κατά της πρότασης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο με την οποία ζητείτο από την κυβέρνηση να σταματήσει τέτοιους είδους εμπορικές συναλλαγές.
Οι πωλήσεις ισπανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν ήδη στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση 400 καθοδηγουμένων με λέιζερ βομβών στο Ριάντ, ανατρέποντας αυτήν την απόφαση λίγες ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η Σαουδική Αραβία απείλησε να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ισπανία που αφορούσε την αγορά πολεμικών πλοίων εάν δεν προχωρούσε η σύμβαση για την αγορά βομβών.
Καναδάς: “Δύσκολο” λόγω της υψηλής ρήτρας να ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης αρμάτων στη Σ. Αραβία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Τζ. Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε σήμερα “εξαιρετικά δύσκολη” την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, μολονότι ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Οτάβα σε βάρος του Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τριντό εξήγησε ότι η ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Καναδά θα συνεπαγόταν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης.
“Εξετάζουμε τις επιλογές μας”, είπε, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να δηλώσει αν ο Καναδάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας.
“Λυπούμαστε για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι (…) Έχουμε σοβαρά ερωτηματικά” για το τι συνέβη, σημείωσε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ χαρακτήρισε “μη αξιόπιστες” τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ότι η Οτάβα ζητά να διεξαχθεί μια “έρευνα εις βάθος”.
Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο CBC ο Τριντό είπε ότι η αποζημώιση θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά αν ακύρωνε τη σύμβαση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2014 και αρχικά αφορούσε την πώληση 928 τέτοιων αρμάτων, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε στα 724 στις αρχές της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξοπλιστική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Καναδάς στην ιστορία του.
Πέρσι η Οτάβα είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτά τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Ο πρόεδρος Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει αν θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση Euronaval 2018, όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη διακοπή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, όπως έχει ζητήσει η Γερμανία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
“Η ατζέντα μου δεν υπαγορεύεται από τα μέσα ενημέρωσης, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ασχολούμαι με ένα άλλο θέμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε. Καμία. Καμία. Επομένως, δεν θα απαντήσω. Λυπάμαι. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είμαι στη θέση που βρίσκομαι. Είτε σας αρέσει, είτε σας δυσαρεστεί” απάντησε εμφανώς δυσαρεστημένος ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν, συνοδευόμενος από την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, επισκεπτόταν την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην αμυντική ναυτική βιομηχανία, στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν η Γαλλία θα σταματήσει να πουλάει όπλα στο Ριάντ –κάτι που ζήτησε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ– μέχρι να ριχθεί άπλετο φως από τη Σαουδική Αραβία στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
“Επειδή ένας πολιτικός λέει κάτι, δεν είμαι υποχρεωμένος να αντιδρώ κάθε φορά. Και επομένως δεν θα σας απαντήσω”, επανέλαβε όταν του τέθηκε ξανά η ίδια ερώτηση.
Η Παρλί, από την πλευρά της, είπε ότι “η βασική προεταιρότητα” είναι να διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα για την υπόθεση του Κασόγκι.
Χρειάζεται να θυμίσουμε τις Ανθρωπιστικές Επεμβάσεις που έκαναν ή που ετοιμάζονται να κάνουν αυτοί οι ΑΘΛΙΟΙ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου