Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Καμμένος-Μάτις: συζητούν μυστικά για βάσεις, εξοπλισμούς και Βάρβαρους Πολέμους


Τα όσα διαρρέουν για τις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί επίσημη  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είναι πολύ διαφωτιστικά.
Ιδίως η συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζέιμς Μάτις. 

Εκεί αποκαλύπτεται το μέγεθος της πολεμικής συνεργασίας, αφήνεται να εννοηθεί το πως στρέφονται από κοινού κατά της Ρωσίας, το πλέγμα των Πολεμικών Αξόνων για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί-ενεργειακοί σχεδιασμοί στρατηγικής σημασίας, αλλά και το πραγματικό μέγεθος του κόστους για τον εκσυγχρονισμό των F16: 1,1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΛΑΡΙΑ λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, 1,6 ο Τζέιμς Μάτις, που απαιτεί επιπλέον νέες διευκολύνσεις.

Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι το ζήτημα των βάσεων είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ, αλλά επίσης σοβαρό είναι η διαχείριση του Προσφυγικού Ζητήματος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απαραίτητη προυπόθεση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

«Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός σύμμαχος και έχουμε στενή συνεργασία», δήλωσε ο Μάτις στους εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο της συνάντησης. «Η βάση της Σούδας είναι μία από τα πιο σημαντικά λιμάνια μας στη Μεσόγειο και σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Αμερικανός ομόλογος του Πάνου Κάμμενου, ενώ τον ευχαρίστησε για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στη βάση της Σούδας. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για αναβάθμιση των μαχητικών F-16, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων. Ακόμη, ο κ. Μάτις ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του για τις πρόσφατες δράσεις της Ελλάδας ώστε να αντιμετωπιστούν οι «κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας».
«Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», επανέλαβε αμέσως μετά ο κ. Μάτις.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σημασία όμως έχει να δούμε το πως υλοποιούνται όλα αυτά και στο πλαίσιο ποιων ευρύτερων σχεδιασμών. Πρόσφατα στρατιωτικοί αναλυτές τόνισαν ότι έρχονται Apache, CH-47F Chinook, UH-60M και HH-60 Blackhawk του US Army στον Βόλο.
Ας δούμε την αναλυτική περιγραφή των σχεδιασμών αυτών:


Την επομένη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα δυνάμεως της Αεροπορίας Στρατού του Στρατού των ΗΠΑ, όπως έχει αποφασισθεί σε ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Η σχετική είδηση έχει διαρρεύσει εδώ και μερικές εβδομάδες, με γενική αναφορά ότι η αμερικανική δύναμη θα σταθμεύσει στην βάση του Στεφανοβικείου, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού.
Η ανάπτυξη αυτή δείχνει ότι αποτελεί μέρος ενός πολύ ευρύτερου διμερούς σχεδιασμού, απ’ ό,τι η Επιχείρηση ATLANTIC RESOLVE που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ το 2016, αποβλέποντας στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ευρώπη, ως αποτρεπτικού εργαλείου κατά της θεωρουμένης επιθετικότητος που επιδεικνύει η Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, μονάδες κάθε είδους αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορες συμμαχικές χώρες και πραγματοποιούν συνεκπαιδεύσεις που αναβαθμίζουν το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητος αμφοτέρων των πλευρών.
Τον περασμένο Ιούνιο αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ευρώπη η 4η Ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας Στρατού (4 Combat Aviation Brigade) στο πλαίσιο της τρίτης αναπτύξεως δυνάμεων Αεροπορίας Στρατού. Η 4η CAB της 4ης Μεραρχίας Πεζικού με έδρα το Φορτ Κάρσον του Κολοράντο, αναπτύχθηκε στην Γερμανία για συνολικό διάστημα 9 μηνών, με 24 επιθετικά ελικόπτερα Apache (Longbow/ Guardian), 12 μέσα ελικόπτερα μεταφορών CH-47F Chinook, 52 ελικόπτερα γενικής χρήσεως UH-60M και HH-60 Blackhawk και 1.500 άτομα προσωπικό.
Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, υποσυγκροτήματα της 4ης CAB πρόκειται να αναπτυχθούν στην Λετονία, την Πολωνία και την Ρουμανία. Στην Λετονία προβλέπεται η ανάπτυξη Διμοιρίας 5 ελικοπτέρων UH-60 και 60 ατόμων, στην Πολωνία Λόχου με 8 UH-60, 4 Apache και προσωπικό 200 ατόμων ενώ στην Ρουμανία θα μεταβεί Λόχος με 8 UH-60 και 70 άτομα.
Μόνιμη παρουσία στην Γερμανία, έχει η 12η CAB που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις δυνάμεων της Διοικήσεως Ευρώπης (EUCOM) και της Διοικήσεως Αφρικής (AFRICOM) των ΗΠΑ. Η 12η CAB περιλαμβάνει εκτός του Στρατηγείου και του Λόχου Διοικήσεως, δύο τάγματα ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο Στεφανοβίκειο θα αναπτυχθεί Λόχος Μάχης Αεροπορίας Στρατού (Combat Aviation Company) στην σύνθεση του οποίου θα περιλαμβάνονται επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D, μεταφορών CH-47F Chinook και γενικής χρήσεως Blackhawk. Σε δεύτερο χρόνο θα έλθουν επιπλέον δυνάμεις και η συνεκπαίδευση με τον Ελληνικό Στρατό θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου.
Μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες συμμαχικές χώρες είναι το αμερικανικό υλικό που χρησιμοποιεί κατά βάση ο Ελληνικός Στρατός και οι δυνατότητες υποστηρίξεως που διαθέτει στο Στεφανοβίκειο.
Ειδικώς για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64E, τα οποία λόγω προηγμένων υποσυστημάτων έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις συντηρήσεως και υποστηρίξεως, θα αξιοποιηθεί το μεγάλο υπόστεγο στην βάση που κατασκευάσθηκε με πιστώσεις του ΝΑΤΟ και σήμερα εξυπηρετεί τα ελληνικά Apache.
Επειδή δε οι εγκαταστάσεις κρίνονται ανεπαρκείς για την φιλοξενία των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, έχει εξετασθεί και η περίπτωση μερικής αξιοποιήσεως και της εγγύς κείμενης 111 Πτέρυγος Μάχης στην Νέα Αγχίαλο. Άλλες ευκολίες που εξυπηρετούν, είναι το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, στο οποίο μπορούν να εκτελούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Σε επίπεδο ασκήσεων, αναμένεται να εκτελεστούν μεταξύ μονάδων της Αεροπορίας Στρατού αλλά και με συμμετοχή μονάδων πεζικού, για συνεργασία στην σχεδίαση κι εκτέλεση αεροκινήτων επιχειρήσεων. 

Σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία στην Θεσσαλία προβλέπεται να διαρκέσει 4 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη της 4ης CAB στην Ευρώπη. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη παρουσία θα μονιμοποιηθεί, κατά το πρότυπο της ανάλογης αναπτύξεως μη επανδρωμένων αεροχημάτων RQ-9 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα.

Για την μόνιμη εγκατάσταση όμως του προσωπικού, απαιτείται η δημιουργία σχετικής υποδομής, η οποία θα απαιτήσει κάποιον χρόνο για να δημιουργηθεί. Τοιουτοτρόπως, στο Στεφανοβίκειο θα δημιουργηθεί Προωθημένη Βάση Μετασταθμεύσεως Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, με μόνιμη παρουσίας δυνάμεων.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην Αντιφασιστική-Αντιπολεμική και Ενάντια στις Βάσεις του Θανάτου Διαδήλωση.


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

Πρόσφατα τα είχαμε περιγράψει όλα αυτά στην ανακοίνωση μας "ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΦΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ: Λάρισα, Βόλος, Κάρπαθος..." http://diktiospartakos.blogspot.com

Επαναλαμβάνουμε ότι το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής που Απαιτείται είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Μπλοκάρισμα των Αγορών Όπλων και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, την Αντίθεση με το σύνολο του αστικού σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που σημαίνει πρωτόγνωρη κλιμάκωση του Κοινωνικού Πολέμου και των Ιμπεριαλιστικών Επεμβάσεων.

Οι Βάσεις του Θανάτου πρέπει άμεσα να Κλείσουν με τους Αγώνες του Αντιπολεμικού Κινήματος.
Καλούμε τους Φαντάρους και το Μόνιμο Προσωπικό να ΑΡΝΗΘΟΥΝ να ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου