Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Το ΝΑΤΟ ανοίγει αεροπορική βάση στην Αλβανία

ΔΥΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: 
Καταρχήν η Αλβανία ακολουθεί το παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δικαιολογώντας την παρουσία Αμερικανικών βάσεων από την Απειλή γειτονικών κρατών. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον ΥΕΘΑ των ΗΠΑ δήλωσε:
 «Συζητήσαμε με τους Αμερικανούς όλες τις προκλήσεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και πέραν αυτής. Το αίτημά μας για την ίδρυση στρατιωτικών βάσεων προέρχεται από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει ικανότητες στα Δυτικά Βαλκάνια. Εν όψει αυτού προβήκαμε σε ένα αίτημα να διαθέσουμε όλες μας τις βάσεις στις ΗΠΑ.»
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν το  ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να έχει μια τέτοια βάση στην Αλβανία, η Olta Xhacka απάντησε ότι
«ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας ήταν πολύ πρόθυμος να εξετάσει αυτά τα αιτήματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την εκσυγχρονισμό των δυνάμεων μας. Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (Ελλάδα), και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».
Επίσης, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Αλβανίας εκ μέρους του ΝΑΤΟ!
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αξιοποιήσει μια ανενεργή αεροπορική βάση στην Αλβανία. Πρόκειται για την βάση που βρίσκεται στην πόλη Κούτσοβα, η οποία είναι γνωστή ως “πόλη του Στάλιν”.
Από το 2005, η αεροπορική βάση είναι ανενεργή και χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο παλαιών αεροσκαφών ρωσικής και κινεζική κατασκευής που χρησιμοποιούσε η αεροπορία της Αλβανίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Αλβανία έχει παραχωρήσει την ευθύνη του εναέριου χώρου της σε Ελλάδα και Ιταλία.


Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τσάσκα,ανακοίνωσε ότι η νέα βάση θα είναι η πρώτη του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει και η σημαντικότερη στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ θα επενδύσει σ΄ αυτή τη βάση πάνω από 50 εκατομμύρια. Ποσό μικρό για τη Συμμαχία. Και για τις ΗΠΑ βεβαίως οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν πολλαπλάσια χρήματα από την “αναγέννηση” της αεροπορίας της Αλβανίας, η οποία φυσικά θα γίνει με τις αγορές “αμερικανικών προϊόντων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου