Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

240 ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ξεπέρασε τα όρια η ενέργεια των τοπικών αρχών να συλλάβουν και να οδηγήσουν τελικά στην καταδίκη των 240 μεταναστών που κατέλαβαν τμήμα του δρόμου στην περιοχή του Βορείου Έβρου. Είναι προφανές ότι το τελευταίο διάστημα οι ροές των μεταναστών – προσφύγων έχουν πολλαπλασιαστεί και ακόμα σαφέστερο είναι ότι μεταναστεύουν κυρίως άνθρωποι που πραγματικά χρήζουν προστασίας και πρόσβασης στις υπηρεσίες για αιτήματα ασύλου.
Το τελευταίο διακρίνεται από το γεγονός ότι στις ομάδες μεταναστών που εντοπίζονται, βρίσκονται πολλά γυναικόπαιδα, ασυνόδευτα ανήλικα και υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες, παράλληλα οι περισσότεροι που εντοπίζονται είναι Κούρδοι, Σύριοι και Ιρακινοί που όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους που τους οδηγούν στην μετανάστευση, στην προσφυγιά και στην εξαθλίωση. 



Το ' συνεχές ' της ειδησεογραφίας έχει πολλά να προσφέρει καθημερινά. Σύλληψής διακινητών, δημοσιεύματα που φανερώνουν παράνομες επαναπροωθήσεις και κατάπτυστες έως κτηνώδεις συμπεριφορές σε πρόσφυγες – μετανάστες από αστυνομικούς, πτώματα νεκρών ανθρώπων στα χερσαία και παραποτάμια τμήματα των συνόρων, τρεις γυναίκες μετανάστριες δολοφονημένες σε δασική περιοχή στο Πραγγί Διδυμότειχου, 11 καμένοι πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στο βαν διακίνησης λίγο νοτιότερα και φυσικά φτάνουμε στο πρόσφατο γεγονός της μαζικής διαμαρτυρίας από τους ανθρώπους που φανερά εξαντλημένοι καταλαμβάνουν τμήματα των δρόμων προκειμένου να διεκδικήσουν ταχύτερα και με πιο ασφαλές τρόπο, τις νόμιμες διαδικασίες καταγραφής τους και πρόσβασης στις απαραίτητες δομές. 



Στην προκειμένη λοιπόν, έγινε το ασυνήθιστο της σύλληψης των ανθρώπων αυτών, και στην καταδίκη τους σε ένα έτος φυλάκισης με αναστολή, γεγονός που υποδηλώνει την αντιμεταναστευτική υστερία που επικρατεί στις δημόσιες αρχές. Να είμαστε ξεκάθαροι. 

Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

πλήθος ανήμπορων γυναικόπαιδων να περιμένουν με τις ώρες την περισυλλογή τους προκειμένου να απευθυνθούν στις δομές και να τους αποδοθούν οι νόμιμες διαδικασίες, έπειτα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την σφοδρότατη συμπεριφορά των διακινητών και ένα απίστευτο νταβατζιλίκι σε βάρος των ανθρώπων που μεταναστεύουν καθώς ένα σκιώδες πλέγμα διακινητών και άλλων παραγόντων οδηγεί στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση τους και τέλος η αδυναμία των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών να καλύψουν όλες αυτές τις ανάγκες ελλείψει φυσικά προσωπικού, υποδομών και μεταναστευτικής πολιτικής πρόθεσης πρακτικά στην επίλυση τέτοιων συμβάντων. 

Να μην δίνουμε την ευκαιρία σε καλοθελητές να αναβιώνουν τον επιθυμητό για αυτούς, ρατσιστικό και φασιστικό δημόσιο διάλογο και δημόσια ρητορική. 

Η ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι τεράστια και πρέπει να αντιμετωπίζεται οργανωμένα και συντεταγμένα από δημόσιους φορείς και αντίστοιχες υπηρεσίες και δομές. 

Αυτό που πρέπει να μας ενοχλεί είναι η μη εξομάλυνση του προσφυγικού και η βάρβαρη αντιμετώπιση του και όχι η εμφάνιση κατατρεγμένων ανθρώπων. 

Το ζήτημα της αλληλεγγύης και της ευαισθησίας το θίγουμε τελευταίο γιατί πολύ απλά όχι μόνο είναι αναγκαίο αλλά τοπικά έχει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι δεν θα διστάσουν να το δείξουν έμπρακτα και επαναλαμβανόμενα. 

Ζητούμε ενίσχυση των δομών και υποδομών για την διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών καθώς και επαρκέστερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου και ταυτοποίησης. 

Να σταματήσει η ομηρία και ο σκοτεινός δίαυλος προωθήσεων-επαναπροωθήσεων-εκμετάλλευσης. Ουσιαστική πολιτική στην διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού με διασφάλιση των δικαιωμάτων. 

Να βάλουμε 'φράχτη' σε φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο που ξετυλίγεται. 

Πρώτα δηλητηριάζουν με μίσος τους πρόσφυγες – μετανάστες και μετά δηλητηριάζουν κάθε λαϊκό δικαίωμα.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου