Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Οι φάκελοι φρονημάτων

Angelus Novus Περί Φακελώματος
Το 1989, οι φάκελοι στην ασφάλεια ήταν, σύμφωνα με μια μετριοπαθή εκτίμηση, 18.000.000 (18 εκατομμύρια φάκελοι). Άλλοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν στα 30.000.000 (30 εκατομμύρια φάκελοι). Χωρίς Υπολογιστές και Internet, μόνο με την τίμια εργασία και τον ιδρώτα των ανθρώπων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το 2018, με περισσότερη Δημοκρατία πλέον, Αριστερή Κυβέρνηση, Υπολογιστές και Internet, είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ λιγότεροι!!!
Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
Από τη μεταξική δικτατορία έως και τις αρχές της δεκαετίας του '80 οι διωκτικές αρχές κατέγραφαν τα πολιτικά φρονήματα και τη δράση των πολιτών.
Το υλικό αυτής της καταγραφής συγκεντρωνόταν στους γνωστούς ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων.
Ηταν η εποχή που κυριαρχούσε η λογική του «εσωτερικού εχθρού» και ο διαχωρισμός των πολιτών σε εθνικόφρονες και αντεθνικώς δρώντες.
Αυτόν τον διαχωρισμό -όπως και άλλους που εμφανίστηκαν κατά καιρούς- πλήρωσαν με απηνείς διώξεις κυρίως οι κομμουνιστές και οι αριστεροί πολίτες, αλλά και πολλοί δημοκρατικοί ή φιλελεύθεροι άνθρωποι που θεωρούνταν ύποπτοι ως «συνοδοιπόροι».
Στη δικτατορία όμως, από το φακέλωμα δεν γλίτωσαν ούτε πολιτικοί ηγέτες της Δεξιάς, με αποτέλεσμα να φακελωθούν στην Ασφάλεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και άλλοι.
Το 1989, η κυβέρνηση Τζαννετάκη -με τη σύμφωνη γνώμη του τότε ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου- αποφάσισε την καταστροφή των φακέλων, αλλά να διατηρηθούν οι φάκελοι ιστορικών προσώπων και ορισμένων προσωπικοτήτων.
Δόθηκε επίσης μικρή προθεσμία -πριν συντελεστεί η καταστροφή- ώστε όποιος ήθελε να αναζητήσει και να πάρει τον φάκελό του. Κάποιοι το έπραξαν.
Ηταν σωστό που κάηκαν τότε οι φάκελοι; Κατηγορηματικά, όχι. Σώθηκαν όμως περίπου δύο χιλιάδες. Οχι όλοι όσοι έπρεπε να σωθούν.
Το υλικό αυτό, με υπουργική απόφαση του 1989, μετά το κάψιμο 18 εκατ. φακέλων, σύμφωνα με υπολογισμούς, χαρακτηρίστηκε απόρρητο για 20 χρόνια.
Νέα υπουργική απόφαση, το 2009, παρέτεινε την απαγόρευση πρόσβασης στους φακέλους που είχαν σωθεί για άλλα 20 χρόνια, μέχρι το 2029.
Στην απαράδεκτη αυτή απαγόρευση έδωσε τέλος η σημερινή κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας.
Οι φάκελοι αυτοί είναι πλέον προσβάσιμοι. Αναμφίβολα υπάρχουν νομικά προσκόμματα (διαβάθμιση εγγράφων κ.λπ.) τα οποία πρέπει σύντομα να ξεπεραστούν.
Το βήμα, όμως, που έγινε είναι τεράστιο και αξιέπαινο. Πρέπει να συνεχιστεί με σταθερότητα και συνέπεια ώστε να αναζητηθεί και να παραδοθεί στην ιστορική έρευνα και στους πολίτες οποιοδήποτε τεκμήριο πολιτικών διώξεων του παρελθόντος έχει διασωθεί και υπάρχει καταχωνιασμένο στα υπόγεια διαφόρων υπηρεσιών.
Οι λογαριασμοί με το παρελθόν πρέπει να κλείσουν. Οι λευκές σελίδες της Ιστορίας πρέπει να συμπληρωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου