Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ναζιστικοί χαιρετισμοί και ο “Μαύρος Ήλιος” των SS στο ματς της Εθνικής [pics]

Μια εικόνα που προκαλεί από τη μια ντροπή και από την άλλη οργή. 
Μια εικόνα από το παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στην Εσθονία το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ. Ναζιστικός χαιρετισμός και μια σημαία σύμβολο των Ναζί, βρώμισαν τις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου.
Στη φωτογραφία του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Κάποιοι, με κουκούλες full face (σαν να ντρέπονται και να κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους, αλλά δυστυχώς δεν ντρέπονται…) σηκώνουν το δεξί τους χέρι. Χαιρετούν ναζιστικά, δίπλα στη μαύρη σημαία με το λευκό σύμβολο.
Είναι ο “Μαύρος Ήλιος” των SS του Χάινριχ Χίμλερ…Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ναζιστικός χαιρετισμός και ένα ναζιστικό σύμβολο σε έναν αγώνα της Εθνικής. Για τέτοια κατάντια μιλάμε. Μια κατάντια που δεν πήρε χαμπάρι ούτε η ΕΠΟ ούτε η UEFA, που κατά τ’ άλλα κόπτεται για πολιτικά συνθήματα και πανό στα ευρωπαϊκά γήπεδα.Φωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία Eurokinissi

Για τα ναζιστικά μορφώματα κουβέντα. Κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Οι ίδιοι Ελληναράδες, αυτοί που χαιρετούν ναζιστικά αλλά κρύβουν τα πρόσωπά τους, έκαψαν, στον ίδιο αγώνα, και μια τουρκική σημαία. Όταν Τούρκος καίει ελληνική σημαία είναι πρόκληση. Όταν Έλληνας καίει τουρκική σημαία είναι Κυριακή.Φωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία Eurokinissi

Πριν από το Euro του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και Ελβετίας, η UEFA είχε ζητήσει από την οργάνωση Ποδόσφαιρο Ενάντια στον Ρατσισμό (FARE) να συντάξει και διανείμει έναν οδηγό για όσους εργάζονταν στα γήπεδα κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, μαζί με συμβουλές για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των ρατσιστικών συμβόλων. Για τον “Μαύρο Ήλιο”, το εγχειρίδιο αυτό έγραφε: «Ο μαύρος ήλιος μοιάζει με μια σβάστικα με δώδεκα βραχίονες ή έναν τροχό με δώδεκα ρουνικά σύμβολα της νίκης (Sig-Runes). Χρησιμοποιούνταν από τα SS (δυνάμεις ασφαλείας των ναζί) ως βορειοευρωπαϊκό παγανιστικό θρησκευτικό σύμβολο».

Ο “Μαύρος Ήλιος” έχει συνδεθεί με τα SS και τον Χάινριχ Χίμλερ. Ο “Μαύρος Ήλιος” με τις 12 ακτίνες δεσπόζει στο μωσαϊκό του πύργου Βέβελσμπουργκ, ένα μεσαιωνικό κάστρο στη βόρεια Γερμανία (κοντά το Πάντερμπορν), το οποίο είχε αγοράσει το 1933 ο Χίμλερ, το ανακαίνισε και το επέκτεινε.


Στόχος του, όταν το αγόρασε, ήταν να κάνει το μεσαιωνικό κάστρο σε κέντρο των SS. Έδωσε διαταγή από το 1936 έως το 1942 να ανακαινιστεί και να επεκταθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί για τελετές.

Εξαιτίας της παρουσίας του στο κάστρο του Χίμλερ, ο “Μαύρος Ήλιος” συνδέθηκε με νεοναζί, ακροδεξιούς, υπερεθνικιστές, ακόμα και με… σατανιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου