Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

10 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα

Θράσος Αβραάμ
Όπως αποδείχτηκε και στο δικαστήριο ο Κορκονέας σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε σε ευθεία βολή, πετυχαίνοντας τον Αλέξανδρο στο στήθος. 
Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. 
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα χρόνια πια έχουν περάσει, είναι η παρουσίαση του γεγονότος από τα κανάλια.

 Η δολοφονία αρχικά επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί διαφορετικά από την αστυνομία. Μια ώρα είχε περάσει και τότε βγαίνει το πρώτο έκτακτο δελτίο από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter όπου με ψεύδη και εικόνες αρχείου, χωρίς αυτές να δηλώνονται πουθενά ως τέτοιες, έκαναν λόγο για συμπλοκή της αστυνομίας και περίπου 30 αναρχικών. Ακολουθεί το Mega όπου διαπράττει μια από τις μεγαλύτερες αθλιότητες της ελληνικής τηλεόρασης καθώς παραποιεί ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας.
Το κανάλι πήρε το βίντεο που τράβηξε από το μπαλκόνι της η Λητώ Βαλιάτζα και το παραποίησε χωρίς κανένα απολύτως ίχνος ντροπής. Αλλοίωσε ξεκάθαρα το ερασιτεχνικό βίντεο ώστε να φανεί ότι πριν από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών επικρατούσε ένταση και σπάσιμο βιτρινών. Πρόσθεσε ήχους ώστε να δείξει ότι υπήρχαν συμπλοκές ενώ οι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν το ρεπορτάζ έλεγαν πως κάπου στους 30 νεαρούς έκαναν επίθεση στους αστυνομικούς. 
Τα όσα ακολούθησαν μετά τη δολοφονία είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Πολλοί ζήσαμε από κοντά τα γεγονότα αυτής της περιόδου.
Ο Δεκέμβρης του 2008 άφησε πίσω του πολλά συμπεράσματα. Ένα γεγονός, μια σπίθα μπορεί να οδηγήσει στο φούντωμα μιας μεγάλης κινητοποίησης που είχε όμως χαρακτήρα ¨ξεσπάσματος¨ καθώς δεν πέρασε σε μια επόμενη φάση. Ένα φούντωμα δράσης και δυσαρέσκειας που πήρε τη μορφή μαζικών νεανικών κινητοποιήσεων, που άγγιξαν την ψυχή, την καρδιά και το νου χιλιάδων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου