Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ε.Ε. και κυβέρνηση υπεύθυνες για τον θάνατο του Καμερουνέζου πρόσφυγα στην Μόρια

Το βασανιστήριο του πάγου για τους πρόσφυγες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ, Λέσβος
Στο βασανιστήριο του πάγου υποβάλουν τους πρόσφυγες – μετανάστες /τριες που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εικόνες από τα κολαστήρια της Μόριας και του Βαθύ της Σάμου που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές.
Προσφυγόπουλα που τσαλαβουτούν μέσα σε παγωμένα νερά τα γυμνά πόδια τους, πρόσφυγες που εκλιπαρούν για την ζωή τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες όσο διαβιούν σε αυτές τις συνθήκες. Ίδια είναι η κατάσταση στην ΒΙΑΛ της Χίου κι ας αποσιωπάται η κατάσταση αυτή από τα μέσα ενημέρωσης, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και την πλειοψηφία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή η διαμονή σε σκηνές, παραπήγματα και κοντέινερ που μπάζουν νερά, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την βαρυχειμωνιά, είναι η αιτία θανάτου του νεαρού Καμερουνέζου πρόσφυγα στην Μόρια σήμερα  8 Ιανουαρίου.
Ας σημειωθεί πως αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την περίοδο που πάλι στο κολαστήριο της Μόριας είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι προσφύγων από το κρύο. Να σημειωθεί πως δύο χρόνια μετά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε κανέναν για αυτούς τους θανάτους.
Επαναλαμβάνουμε είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να υποβάλει τους πρόσφυγες – μετανάστες/ τριες στο βασανιστήριο του πάγου. Αμφότεροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα αντέξουν και θα πεθάνουν. Ωστόσο εφαρμόζουν αυτό το βασανιστήριο πιστεύοντας ότι μερικοί θάνατοι θα αποτρέψουν νέες αφίξεις προσφύγων από τα Τουρκικά παράλια. Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση έχουν όλα τα μέσα που απαιτούνται για να παρέχουν σε πρόσφυγες – μετανάστες/ τριες στέγη τροφή και ρουχισμό μέχρι παρέλθουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα αλλά αρνούνται να το κάνουν. Την δολοφονική πολιτική ενισχύει η ανοχή ή συνενοχή (κατά περίπτωση) των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνειδητά κλείνουν τα μάτια και αποσιωπούν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου