Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Αμερικανοί σύνδεσμοι στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις για κοινές δράσεις!

Αποτέλεσμα εικόνας για ασκησεις ειδικων δυναμεων ελλαδας ηπαΠρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ περιέγραψε το τρίπτυχο της Ελληνο-Αμερικανικής Στρατηγικής σχέσης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ
Επιχειρηματικότητα-Άμυνα-Ασφάλεια με γεωπολιτικό/στρατιωτικό επίκεντρο την Ελλάδα!

Είναι δηλώσεις που ευθυγραμμίζονται με την τοποθέτηση του ΥΕΘΑ Αποστολάκη για τον Ελληνικό Στρατό Πάροχο Ασφάλειας ώστε να υλοποιήσει το ρόλο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ σε Βαλκάνια-Μεσόγειο, προκειμένου να εγγυηθεί τα εθνική αστικά συμφέροντα, τις Επενδύσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, τον έλεγχο των στρατηγικών θαλάσσιων ενεργειακών-εμπορικών ροών, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία, αλλά και Κίνας.

Έχει σημασία επομένως να δούμε την περιγραφή όλων αυτών των σχέσεων από τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά και να διαπιστώσουμε πως υλοποιούνται όλα αυτά στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας, ιδιαίτερα στις Ειδικές Δυνάμεις που παίζουν κομβικό ρόλο!  

Στην σχετική αρθρογραφία διαβάζουμε:

Ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα πως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών, και παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Δεκέμβριο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο: «Ο Στρατηγικός Διάλογος ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς "ιστορικής προόδου", καθώς οι δύο χώρες μας "έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα." . 

"Η Ελλάδα υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών" και" τώρα περισσότερο από ποτέ ". 

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης - ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Επικαλούμενος επίσης την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην περιοχή», ο κ. Πάιατ είπε πως αυτό συνοψίζει πως σκέφτεται ο ίδιος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 
Σημείωσε επίσης πως κάθε αμερικανική αντιπροσωπεία που έρχεται στην Αθήνα εκφράζει εκτίμηση για τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. «Το κλειδί στη σχέση μας είναι η σύγκλιση στα συμφέροντα ασφάλειας, οι κοινές μας αξίες και οι κοινοί στόχοι για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε λόγο για δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως η γεωστρατηγική θέση αποτελεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος για την οικοδόμηση μιας δυναμικής στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και χαίρομαι ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί και καταλαβαίνει τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» σημείωσε. 
Ειδική αναφορά έκανε στην ενέργεια, λέγοντας πως η ιστορική ολοκλήρωση του Δια-αδριατικού αγωγού, η επιτυχημένη επέκταση του τερματικού σταθμού αερίου στη Ρεβυθούσα και η πρόοδος στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως συμβάλλουσα στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πηγών και ως κόμβο για την περιοχή αυτή. Επίσης, ο Τζέφρι Πάιτ στάθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι κατά το παρελθόν έτος, έχουμε δει μερικά μεγάλα και νέα αμερικανικά έργα στην τουριστική βιομηχανία μέσω των Avis, Hyatt, Marriott και άλλων και το ναυπηγείο Νεώριο στη Σύρο μέσω της Onex. 
«Ακούμε από όλο και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές ότι ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα» έκανε γνωστό. Εστίασε ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων. 
Τέλος, προανήγγειλε οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν φέτος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, μια μεγάλη περιφερειακή εκπαιδευτική διάσκεψη στη βόρεια Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας.


Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το Ελληνικό κράτος δεν αποτελεί μόνο ένα από τα σημαντικότερα ιμπεριαλιστικά ορμητήρια, αλλά έχει ενεργό ρόλο, καθώς τα συμφέροντα του ελληνικού αστικού κόσμου και των ΗΠΑ αλληλοδιαπλέκονται. 
Ο Ελληνικός Στρατός είναι μια εξίσου Απειλή για τους λαούς, όπως μας δείχνει και η εμπειρία του ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και η επιβολή των ελληνικών κρατικών συμφερόντων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λιβύης-Κρήτης. Περιοχή όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα που ενδιαφέρουν EXXON-MOBIL, TOTAL, ΕΛ.ΠΕ! 
Έχει επομένως εξαιρετική σημασία να δούμε πως Αναδιοργανώνεται ο Ελληνικός Στρατός και το σύνολο των κατασταλτικών δυνάμεων (π.χ. Λιμενικό) για την επιβολή των δογμάτων Πολέμου-Καταστολής, παίζοντας κομβικό ρόλο στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και του Πολέμου κατά των Προσφύγων-Μεταναστών.
Η αρθρογραφία που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτική του πως όλα αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ελληνο-Αμερικανικής  στρατιωτικής συνεργασίας.
Πρόταση ΗΠΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις για τοποθέτηση συνδέσμων στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων

Την τοποθέτηση Στρατιωτικών Συνδέσμων (Military Liaison Officers) σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρότειναν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται στενά με το άριστο κλίμα και το επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χώρων το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Του Σάββα Βλάσση ΠΗΓΗ: Doureios

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν επεκτείνει σημαντικά την συνεργασία τους με διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, Πεζοναυτών και Αεροπορίας Στρατού σε συστηματική βάση. Ήδη το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκαν δύο κύριες συνεκπαίδεύσεις μεταξύ της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την 22 MEU των Αμερικανών Πεζοναυτών και της 1ης ΤΑΞΑΣ με το 2-17 CAV του Στρατού των ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα για περίοδο 4 μηνών με ελικόπτερα Longbow Apache, Blackhawk και Chinook.

Σε ό,τι αφορά την νέα πτυχή της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που αναδύεται, φαίνεται ότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελούν οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ζ΄ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, η ΔΥΚ και η 31η ΜΕΕΔ. Στις μονάδες αυτές, οι Αμερικανοί προτείνουν την τοποθέτηση Αξιωματικοί Σύνδεσμοι (Liaison Officer), με καθήκοντα τη μεταφορά αιτημάτων από και προς τις εμπλεκόμενες μονάδες, προκειμένου να συντονίζονται καλύτερα οι συνεκπαιδεύσεις.

Ο ρόλος των LΝO
Σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία, ο LNO είναι ένα στέλεχος το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ δύο οργανισμών – μονάδων για επικοινωνία και συντονισμό δραστηριοτήτων. Σε γενικές γραμμές οι LNO χρησιμοποιούνται για την βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και υπηρεσιών που μπορούν να διαθέσουν οι συνεργαζόμενες μονάδες, ενώ συχνά παρέχουν τεχνικές γνώσεις και κατάρτιση που έχουν αποκτήσει από την υπηρεσία τους.

Η παρουσία ενός LNO σε μια μονάδα, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο προσφέρει απευθείας συντονισμό και συνεννόηση των τμημάτων της μονάδας, με τα τμήματα τα οποία πρόκειται να συνεργαστούν σε μια άσκηση ή συνεκπαίδευση. Έτσι, εξοικονομείται χρόνος και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Παράλληλα, επιτυγχάνουν αμοιβαία αλληλοκατανόηση και ενιαία αντίληψη για τους στόχους εκπαιδεύσεως που είναι επιθυμητό να επιτευχθούν μεταξύ δύο μονάδων που προέρχονται από διαφορετικά Σώματα και στην προκειμένη περίπτωση από διαφορετικές χώρες.

Από τη στιγμή που πρωταρχικό καθήκον των στελεχών αυτών είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων μεταξύ δύο μονάδων, εκ των οποίων η μια προέρχεται από συμμαχική χώρα, ένα από τα επιθυμητά προσόντα είναι η ικανότητα επαρκούς γνώσης της τοπικής γλώσσας και διαλέκτου. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ικανότητα ευχέρειας επικοινωνίας, που αποτελεί σύμφωνα με τους Αμερικάνους «τη μεγαλύτερη πρόκληση» σε αυτές τις θέσεις.

Το μοντέλο συνεργασίας ΜΥΑ – SEALS
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στενή συνεργασία στον τομέα των επιχειρήσεων δίωξης ναρκωτικών και αντιτρομοκρατίας μεταξύ της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ και των μονάδων SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια, το Λιμενικό Σώμα έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της σημασίας που κατέχει η θέση της χώρας και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Σε στρατηγικό επίπεδο, έχουν δοθεί οι κατάλληλες κατευθύνσεις και έχει τεθεί το πλαίσιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των συνόρων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα έχει να επιδείξει υποδειγματική διαλειτουργικότητα, μεταξύ των υπηρεσιών του, αλλά και με υπηρεσίες χωρών μελών της FRONTEX.

Σε τακτικό επίπεδο η ΜΥΑ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες μη συναινετικές νηοψίες στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, στη σύλληψη στόχων υψηλής σημασίας και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.

Τεράστιο βήμα προς τα μπροστά αποτέλεσε η ικανότητα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και της ΜΥΑ, να μπορούν να επιχειρούν στην ανοικτή θάλασσα, βάσει πληροφοριών από συμμαχικές χώρες, όπως τις γαλλικές Αρχές, με Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), ελικόπτερα, αεροπλάνα του ΛΣ και της FRONTEX και, πλέον, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτό και η συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ, περιλάμβανε εκπαίδευση και πιστοποίηση, από τους βατραχανθρώπους του Αμερικανικού Ναυτικού, όπου καίριο ρόλο είχε και η μόνιμη παρουσία LNO, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στις παραπάνω δραστηριότητες όπως επίσης και στη διαδικασία παραχώρησης υλικού.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως μεταξύ των Ακτοφυλακών και των Δυνάμεων Ασφαλείας, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή στην περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμού έχει φτάσει τα 10 εκατ. $ ενώ προβλέπονται προγράμματα συνεργασίας, ασκήσεων, ανταλλαγών, παραχώρησης εξοπλισμού κ.λπ. με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ύψους επιπλέον 15 εκατ. $.

Διεύρυνση συνεργασίας με τις μονάδες SOF των Ενόπλων Δυνάμεων
Η επέκταση της συνεργασίας των SOF των ΗΠΑ με τις αντίστοιχες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί το επόμενο βήμα, στο ίδιο πλαίσιο που επετεύχθη με την ΜΥΑ.

Είναι σαφές ότι οι συνεκπαιδεύσεις που οι ΗΠΑ επιθυμούν να πραγματοποιήσουν με τις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, αποβλέπουν στην ανάπτυξη των επιχειρησιακών ικανοτήτων και των δύο πλευρών, προκειμένου τελικά να επιτευχθεί ακόμα καλύτερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Προς αυτή τη κατεύθυνση λοιπόν, εκτιμάται ότι στοχεύει το αίτημα για τοποθέτηση LNO σε αυτές τις μονάδες προμηνύοντας -όπως είναι προφανές- εντατικότερη συνεργασία και ασκήσεις με αμερικανικά αποσπάσματα μονάδων SOF. Ενδεχομένως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο να είναι ευχερέστερη η διαδικασία υποβολής αιτημάτων από ελληνικής πλευράς για ενίσχυση με υλικό και οπλισμό, επεκτείνοντας την αρχή που ήδη έχει γίνει σε κρίσιμα συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Αυτό όμως είναι κάτι που μένει να φανεί στη συνέχεια και ανάλογα με την εξέλιξη του όλου ζητήματος. Προς το παρόν, το όλο ζήτημα ετέθη στο ΥΠΕΘΑ μέσω του Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και ήδη είναι ενήμερος ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μια επιμέρους -αλλά κρίσιμη- παράμετρο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε επίπεδο μονάδων SOF, η οποία αφού μελετηθεί, θα καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα που θα οριοθετήσουν το πλαίσιο συνεκπαιδεύσεων με αμερικανικές δυνάμεις επί ελληνικού εδάφους.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ;
Αποκαλύπτεται καθημερινά γιατί το στρατιωτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, οι αντιδραστικές δεξαμενές σκέψεις όπως το ΙΔΙΣ και το ΕΛΙΑΜΕΠ απαιτούν μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού, πιο ενεργή συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καθολική Πολεμική Παρέμβαση στους βάρβαρους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά σχεδιάζουν χιλιάδες Προσλήψεις Μισθοφόρων Στρατιωτών εκμεταλλευόμενοι την φτώχεια και Ανεργία που μας επέβαλαν, εξαγοράζουν τους φαντάρους ως Μισθοφόρους σε ΕΛΔΥΚ και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, απαιτούν την αγορά όπλων και την πρόσδεση των Πανεπιστημίων στον Στρατό, το ΝΑΤΟ και τις Πολεμικές Βιομηχανίες!  
ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΕΛΔΥΚ
ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ
Να διαλυθούν ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα από το εξωτερικό.
Ούτε ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και Μισθοφόρους Στρατιώτες.
ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!»
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ  για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Κίνημα Μαζικό, Μέσα και Έξω από τον στρατό ενάντια στην κυβέρνηση της αντεργατικής λαίλαπας και των Μνημονίων, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.
Κοινός αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Βαλκάνια ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου, στον εθνικισμό και το φασισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Δε θα γίνουμε Αναλώσιμοι για τις ΑΟΖ και ενεργειακά τους κοιτάσματα
 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου