Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Μετανάστευση: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;

Μετανάστευση: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;
Μετανάστευση: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας; Μπορεί να εξασφαλίσει μία καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο μέλλον;
Με αυτό το ερώτημα- που έθεσε ο κ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) – ξεκίνησε η συζήτηση γύρω από το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη.
Η κα. Marie de Somer, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μετανάστευσης & Διαφορετικότητας και Senior Political Analyst στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, απάντησε πως «δεν πρόκειται για μια καλή συμφωνία, ούτε για μία συμφωνία μοντέλο για το μέλλον.

Διασαφήνισε ωστόσο πως υποστηρίζει μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. «Ο τρόπος όμως που έχει γίνει η συμφωνία δίνει στην Τουρκία το περιθώριο να ασκεί πίεση.

Είναι προβληματικό αυτό το μοντέλο και δεν μπορούμε να το αναπαράξουμε σε άλλες περιοχές όπως στην Αφρική.

Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις για αυτά τα προβλήματα. Και θα πρέπει να ενισχύσουμε το Frontex επειγόντως» τόνισε.

Στον ίδιο τόνο απάντησε η κα. Αγγελική Δημητριάδη Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ στον τομέα της μετανάστευσης.

«Δεν ήταν πολύ καλή ιδέα αυτή η συμφωνία. Το βάρος που ασκείται στα ελληνικά νησιά είναι τεράστιο. Υπήρξε προβληματική και σε κανονιστικό επίπεδο.

Τα ισχυρά εξωτερικά σύνορα δεν θα περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές. Χρειαζόμαστε μέτρα ασύλου» υπογράμμισε.

Ο Πρέσβης Rastislav Kacer, Πρόεδρος της Globsec στη Σλοβακία σημείωσε ότι «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης χωρίς μια καλή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Χρειάζεται φαντασία και υψηλό επίπεδο ανεκτικότητας και αλληλεγγύης για να λύσουμε τα προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύση win-win.

Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα Σένγκεν και των συνόρων. Πρέπει να έχουμε επαρκή προστασία. Αυτό δεν σημαίνει κλειστή Ευρώπη.

Αλλά κανόνες.. Χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα και Frontex δεν μπορεί να γίνει. Είναι ανόητο να λέμε πως θα χτίσουμε ένα τείχος για να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα» υποστήριξε.

Ο κ. Kemal Kirisci, Senior Fellow του Ιδρύματος Brookings στις ΗΠΑ, σημείωσε «Είμαι από τους πρώτους που χειροκρότησαν τη συμφωνία θα πρέπει να δούμε τα οφέλη της συμφωνίας και να δούμε τα οφέλη που έχουν αποφέρει οι κοινότητες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε τα εύσημα.

Υπήρξε το μοναδικό βήμα για την ευρύτερη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκία. Η ΕΕ έχει χάσει την κανονιστική της ισχύ.

Θα με θυμάστε πάντα σαν το μαύρο πρόβατο που ενδεχομένως θα θέλατε να πετάξετε έξω από την αίθουσα.

Στην Ευρώπη έχουμε να αντιμετωπίσουμε λαϊκιστές που δεν είναι καθόλου διαφορετικοί από τον Ερντογάν και τον Τραμπ. Και δεν νοιάζονται.

Και από την άλλη έχουμε τεχνοκράτες που παράγουν όλους αυτούς τους όρους χωρίς ουσία. Μην μπερδεύετε την Τουρκία με τον Τούρκο Πρόεδρο» δήλωσε.

Στο ερώτημα «τι επενδύσεις προτίθεται να κάνει η ΕΕ στην Αφρική και πως αυτό θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές» όλοι συμφώνησαν πως όσο αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο, αυξάνεται και η κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης Rastislav Kacer ανέφερε πως «εάν κάνουμε κάποιες φτωχές χώρες λίγο πιο πλούσιες, πράγματι θα αυξήσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Αναγνώρισε πως είναι κάτι παράδοξο διασαφηνίζοντας πως υποστηρίζει πως πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις κοινωνίες.

Απλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως εάν αυξηθεί το βιοτικό τους επίπεδο, θα αυξηθεί και η επιθυμία τους να μεταναστεύσουν.

Από τη μεριά της η Αγγελική Δημητριάδη σχολίασε πως «η ανάπτυξη παράγει μεγαλύτερη μετανάστευση και αυτό έχει να κάνει με τις φιλοδοξίες και προσδοκίες των ανθρώπων.»

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου