Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Αγκάμπεν για τον Ασάνζ: διώκεται για να εμποδιστούν αποκαλύψεις για την Google

Ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος και διανοούμενος Τζόρτζιο Αγκάμπεν δήλωσε ότι η δίωξη του Ασάνζ μας αφορά διότι σχετίζεται με τις μελλοντικές αποκαλύψεις για τη διαχείριση των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η Google. Αυτή είναι η πραγματική αιτία της δίωξης, και όχι οι παρελθοντικές αποκαλύψεις.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση (μτφρ. Άκη Γαβριηλίδη): 
Συναντήθηκα με τον Ασσάνζ πριν από δύο χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και, καθώς ξανασκέφτομαι όσα μου είπε κατά τη συνάντησή μας, νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συνελήφθη σήμερα. Ο Ασσάνζ μού είπε ότι ερευνούσε πώς ετοιμαζόταν η Google να χρησιμοποιήσει την τεράστια ποσότητα πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει. Κατά τον Ασσάνζ, επρόκειτο να πουλήσει σε ασφαλιστικές εταιρείες και μυστικές υπηρεσίες δεδομένα σχετικά με τα συμφέροντα, τις επιθυμίες, την κατανάλωση, την υγεία, τα διαβάσματα, με δυο λόγια για τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων σε όλες τις πτυχές της.
Κατά τον Ασσάνζ –και πιστεύω ότι μπορούμε να συμμεριστούμε τη γνώμη του- αυτό θα συνεπαγόταν μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις δυνατότητες ελέγχου επί των ανθρώπινων όντων από οικονομικές και αστυνομικές δυνάμεις. Οπότε, το ζήτημα στη σύλληψη του Ασσάνζ δεν είναι μόνο η επιθυμία να τιμωρηθούν οι προηγούμενες έρευνες του Wikileaks, αλλά να εμποδιστεί η έρευνα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, η οποία προφανώς γίνεται αντιληπτή από τους ενδιαφερομένους ως απειλή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να εκφράσουμε χωρίς επιφυλάξεις την αλληλεγγύη μας με τον Ασσάνζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου