Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

To ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μετά από τα ερωτήματα που δέχτηκε από πολλούς συναδέλφους φαντάρους ενημερώνει υπεύθυνα τι προβλέπεται για τη συμμετοχή των φαντάρων στις επόμενες εκλογές. 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Tα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για εκλογή στη θέση του δημάρχου, του δημοτικού συμβούλου, του συμβούλου και του προέδρου κοινότητας προβλέπονται στο άρθρο 11 του νόμου 4555/2018.
Σε αυτό το άρθρο δεν αναφέρονται κληρωτοί οπλίτες, υπαξιωματικοί και ανθυπασπιστές αλλά μόνο αξιωματικοί (άρθρο 11 παράγραφος 1 α)) του νόμου 4555/2018. Συνεπώς μόνο ο τελευταίοι δεν μπορούν να εκλεγούν στις παραπάνω θέσεις, εκτός κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 παρ. 1 α του νόμου (κύρια προϋπόθεση είναι η παραίτηση πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων). 



Τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για εκλογή στη θέση του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβούλου προβλέπονται στο άρθρο 50 του ν 4555/2018. Όσον αφορά τους στρατιωτικούς, προβλέπεται ότι μόνο αξιωματικοί δεν μπορούν να εκλεγούν και συνεπώς οπλίτες, υπαξιωματικοί και ανθυπασπιστές μπορούν. Οι αξιωματικοί μπορούν να εκλεγούν μόνο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 50 παράγραφος 1 α). του ν 4555. 

Συνεπώς οι στρατιώτες μπορούν να είναι υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να απαιτείται να πάρουν αναβολή από το στρατό. Οι διατάξεις του ν 4555 αυτές είναι νεότερες και ειδικότερες και γι’ αυτό το λόγο αδιαμφισβήτητα υπερισχύουν του στρατιωτικού κανονισμού που απαγορεύει την πολιτική δραστηριότητα και την άσκηση πολιτικής επιρροής από τους στρατιωτικούς. 
*Βρείτε το ν 4555/2018 στο http://www.karagilanis.gr/files/nomos_4555_18_fek_133.pdf.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου