Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Δηλώσεις από τα Γεράκια του Πολέμου σε Ελλάδα-Τουρκία: Ακάρ: Εύχομαι να μην υπάρξει πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακάρ: Εύχομαι να μην υπάρξει πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο
Να μην υπάρξει πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο ευχήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών πλοίων, με αφορμή την άσκηση «Θαλασσόλυκος», ο Ακάρ υποστήριξε ότι ενίοτε «στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις (σ.σ. πλοίων)».
«Παρακολουθούνται στενά, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατιωτικές, αλλά η μεγαλύτερη ευχή μας είναι να μην γίνει πόλεμος» τόνισε, χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το κυπριακό μέσο ενημέρωσης «sigmalive.com».

Και συνέχισε: «Όλα τα σενάρια (σ.σ. στις ασκήσεις) είναι εντελώς φανταστικά, οι περιοχές που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς φανταστικές, δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας. Στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ, την αποτελεσματικότητα του ναυτικού μας και το σεβασμό των ενόπλων δυνάμεών μας».

Όσον αφορά τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι «ως κράτος, εμείς συμπεριφερόμαστε με βάση κάποιες αρχές, δεν συμπεριφερόμαστε καθόλου εγωιστικά».

«Η Τουρκική Δημοκρατία και ο τουρκικός λαός έχουν δικαιώματα, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορείτε επ’ ουδενί να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Έστειλε δε, μήνυμα φιλίας, εξηγώντας ότι πρέπει «μα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, και να πάρουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία της κάθε πλευράς»

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στις πρόσφατες συνομιλίες Αθήνας — Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες διεξήχθησαν στην ελληνική πρωτεύουσα. «Οι δύο πλευρές ακούν η μία την άλλη μέσα σε πνεύμα θετικό και αμοιβαίας κατανόησης. Και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά από μια σειρά επαφών, θα υπάρξει αποτέλεσμα».

«Επομένως, εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν όλες οι πλευρές, αλλά παράλληλα διαμηνύουμε προς τους συνομιλητές μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, έπειτα από την προαναγγελία ερευνών και εξορύξεων σε θαλάσσια τμήματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Λευκωσία και Αθήνα αντέδρασαν έντονα σ’ αυτή την κίνηση, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου