Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό: «Θα σας συντρίψουμε» προειδοποιεί το Ιράν Στρατηγός των ΗΠΑ ενώ και η Ευρώπη στρέφεται εναντίον του Ιράν

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται ΗΠΑ και Ιράν. Οι απειλές που ανταλλάσσουν μετά την νέα όξυνση των σχέσεών τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε την ανάπτυξη στον Κόλπο ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, ενώ προχθές το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει πολλά βομβαρδιστικά Β-52 στον Κόλπο.
Σήμερα ο Ανώτατος Διοικητής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Στρατηγός Kenneth McKenzie «έτριξε τα δόντια» στην Τεχεράνη.
Αναφερόμενος στις δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, είπε: «Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο Ιρανικό καθεστώς, που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί. Όποια επίθεση εναντίον Αμερικανικών συμφερόντων, θα απαντηθεί με αδυσώπητη δύναμη. Αν πρόκειται να γίνει μάχη, θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι να απαντήσουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Και δεν θα είναι μια δίκαιη μάχη».
Δείτε το βίντεο:



General Kenneth McKenzie: "It sends a clear and unmistakable message to the Iranian regime, that any attack on US interests will be met with unrelenting force... If a fight is to be had, we'll be fully prepared to respond, and defend our interests. And it won't be a fair fight."

45 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Τρίζουν τα δόντια» στο Ιράν οι ΗΠΑ με τα Β-52 σε απόσταση αναπνοής – ΦΩΤΟ

Έφτασαν χτες, 8 Μαΐου, τα θηριώδη βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ στη βάση τους στη Centcom. Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (αγγλικά: United States Central Command, USCENTCOM ή CENTCOM) είναι ενοποιημένη διοίκηση μάχης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1983, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της Κοινής Επιχειρησιακής Διακλαδικής Δύναμης Κρούσης (RDJTF) του 1980.

Έχει την βάση της στην Τάμπα της Φλόριντα και είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στη Μέση ανατολή όπως τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα συγκεκριμένα Β-52 κατευθύνθηκαν στη Μέση ανατολή λόγω της απειλής που νιώθουν οι αμερικανικές αρχές από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ανώτατος Διοικητής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Στρατηγός Kenneth McKenzie προειδοποίησε μάλιστα την Τεχεράνη ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον θα είναι συντριπτική έτσι και απειληθούν τα συμφέροντά των ΗΠΑ.


Η Ευρώπη απορρίπτει το «τελεσίγραφο» του Ιράν

Οι ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απέρριψαν «το τελεσίγραφο» της Τεχεράνης.

Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ιράν έδωσε διορία δύο μηνών στις χώρες αυτές προκειμένου να βγάλουν τον τραπεζικό και πετρελαϊκό τομέα της χώρας από την απομόνωση που τους έχουν επιβάλει οι αμερικανικές κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις της.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης «την έντονη ανησυχία τους» μετά την απόφαση του Ιράν να σταματήσει να περιορίζει τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο.

«Παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι στη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εκπλήρωσή της είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αρχιτεκτονική της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Αυτό είναι προς το συμφέρον της ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Καλούν δε το Ιράν «να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση».

«Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις που τέθηκαν σε ισχύ βάσει της συμφωνία», επισημαίνουν οι τρεις χώρες και η ΕΕ.

Παράλληλα όμως τονίζουν ότι λυπούνται «για την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων». Υπενθυμίζουν «τη σθεναρή τους δέσμευση στη συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά την άρση των κυρώσεων προς όφελος του ιρανικού λαού».

Η Ουάσινγκτον σκλήρυνε περαιτέρω τη στάση της απέναντι στην Τεχεράνη, ανακοινώνονται νέες κυρώσεις εναντίον των τομέων της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού.

Παρόλα αυτά οι τρεις χώρες και η ΕΕ δηλώνουν «αποφασισμένες να συνεχίσουν το νόμιμο εμπόριο με το Ιράν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου