Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΣΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΣΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ 

Καθημερινά εδώ και δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες της βυσματοκρατίας που επικρατεί στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος είναι ένας θεσμός διεφθαρμένος, ένας θεσμός στον οποίο  η πολιτική ηγεσία και τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη κάνουν ό,τι τους καπνίσει, για να βολέψουν συγγενείς και φίλους και να εξασφαλίσουν την ανέλιξή τους εξυπηρετώντας ρουσφέτια ισχυρών προσώπων. Αδιαφορούν πλήρως για το αν θα αδικήσουν, για το αν ήδη κουρασμένοι στρατιώτες θα εξουθενωθούν προκειμένου τα βύσματά τους να εξασφαλίσουν μία χαλαρότερη στρατιωτική θητεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο στρατό παραβιάζονται ωμά υπέρ της βυσματοκρατίας νόμοι που έχει θεσμπίσει το ίδιο το κράτος. Φυσικά όσοι τους παραβιάζουν, εκτός από διεφθαρμένοι και πειθαρχικά υπεύθυνοι είναι και επίορκοι, αφού ορκίζονται και μάλιστα ενώπιον της σημαίας που κατά τα άλλα τιμούν να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους, κάτι το οποίο δεν κάνουν τελικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: 

1) Δεν δίνεται η κατ' εξαίρεση τοποθέτηση σε στρατιώτες που πληρούν τα νόμιμα κριτήρια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα βύσματα. 

2) Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παρ. 1 α) του ν 4361/2016 που ορίζει ότι "oι οπλίτες αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καθορίζεται από τις σχετικές διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), τοποθετούνται σε Μονάδες Επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Θράκης, των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, της Μακεδονίας, καθώς και σε Μονάδες Προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης" Πολλοί οπλίτες τοποθετούνται εξαρχής λοιπόν σε μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Κεντρικής Ελλάδας, κάτι που απλά είναι παράνομο (εξαιρουμένων των περιπτώσεων κατ' εξαίρεση μετάθεσης). 

3) Δεν τηρείται η διάταξη του άρθρου 30 παράγραφος 1 της κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ. 400/34/292616/Σ4753 που προβλέπει ότι ο συνολικός χρόνος της τιμητικής άδειας δεν υπερβαίνει τις 40 ημέρες. Φυσικά τα μεγάλα βύσματα παίρνουν πολλές περισσότερες μέρες οι οποίες απλά δεν γράφονται. 

4) Όσον αφορά τις μεταθέσεις, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 11 του άρθρου 3 του ν 4361/2016 που προβλέπει ότι "τα Γενικά Επιτελεία με την έκδοση των τακτικών μεταθέσεων κοινοποιούν τον αριθμό των μορίων πενήντα (50) οπλιτών που συγκέντρωσαν τα λιγότερα μόρια και μετατέθηκαν, τη Μονάδα που ήταν τοποθετημένοι, τη Μονάδα που μετατέθηκαν, τους τόπους προτίμησής τους και το σύνολο των μορίων που συγκέντρωσαν ανά κριτήριο, χωρίς να αναφέρονται άλλα προσωπικά στοιχεία. Η ενημέρωση αυτή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω των επίσημων ιστότοπων των ΓΕ.» Τα γενικά επιτελεία δεν κάνουν τέτοιες κοινοποιήσεις, προκειμένου να μην αποκαλύπτονται οι συνεχείς, όπως γνωρίζουμε παρανομίες τους. 

5) 'Ολα αυτά παραβιάζουν και το άρθρο 4 του Συντάγματος (αρχή της ισότητας), αφού παρανόμως και χωρίς εύλογη αιτία στρατιώτες έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από άλλους στρατιώτες. 

Φυσικά δεν έχει και πολύ νόημα να "αποκαλύπτουμε" όλα αυτά, αφού είναι γνωστά. Ο στρατός δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές και την υγεία μας και για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν ενδιαφέρεται και για την ίση μεταχείρισή μας. Γιατί δεν μας υπολογίζει, γιατί τα δικαιώματά μας δεν τον ενδιαφέρουν, γιατί πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του νομίζουν ότι δικαιούνται να μοιράζουν χάρες σε όποιους επιθυμούν, σαν να έχουν αντλήσει αυτό το δικαίωμα ελέω Θεού. Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ πειθαρχική τιμώρηση στελέχους το οποίο παραβίασε μία από τις παραπάνω διατάξεις. Μπορούν να τους βρουν αλλά δεν το κάνουν και γιατί αδιαφορούν και γιατί είναι πάρα πολλοί. 


Εμείς θα καλέσουμε τους μελλοντικούς στρατιώτες να μην ζητήσουν καμιά χάρη από το σύστημα καμιά χάρη από το κράτος και ιδιαίτερα από το στρατό, καμιά χάρη από αυτούς που αδικούν, αλλά αντιθέτως να προσπαθήσουν αν έχουν μία αγωνιστική θητεία.

Η Βυσματοκρατία υπάρχει και καλλιεργείται για να Διασπά και να Χειραγωγεί, βολεύοντας φυσικά τους γόνους των πλουσίων και τα κομματικά παιδιά.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει και αποκαλύπτει αυτές τις άθλιες ταξικές πρακτικές.
Κυρίως όμως πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ενός Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και το φασισμό.
Για εμάς το ζήτημα δεν είναι να βολευτείς... και να φορτωθούν οι υπόλοιποι φαντάροι και τα δικά σου βάρη...
Αλλά να αγωνιστούμε όλοι μαζί, αποφασιστικά, στην Αναφορά και με καταγγελίες, ενάντια στις Αυθαιρεσίες και τις Παρανομίες.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

2 σχόλια:

  1. 1/2

    Ναι αυτή είναι πραγματικότητα Σπάρτακε. Δυστυχώς. Αρκετοί εκεί μέσα έχουν αυτή τη νοοτροπία και καταστρέφουν ανθρώπους. Υπηρεσίες και αγγαρείες να βγαίνουν και δεν τους νοιάζει τίποτα ουσιαστικά. Αυτό το “ανθρωποκεντρική οργάνωση” όταν το ακούω δεν μπορεί να φανταστεί κανένας πόσο με εκνευρίζει κι ας έχουν περάσει 3 χρόνια από τη θητεία μου.
    Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία το 2016.
    Για την ακρίβεια υπηρέτησα τη μισή θητεία μου και μετά πήρα μία ετήσια αναβολή(για σωματικό λόγο) που στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερη ετήσια αναβολή(για ψυχολογικό λόγο). Με το που έκλεισα δύο χρόνια αναβολών πήρα τρελόχαρτο γιατί δεν ήθελα να ξανακούσω για στρατό. Κι ας υπηρετήσα κανονικά τη μισή μου θητεία. Από την ώρα που πήρα την πρώτη αναβολή για σωματικό λόγο είχα αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι εγώ εκεί μέσα δεν θα ξαναπατήσω που να με παίρνανε σηκωτό, θα πηδούσα τα συρματοπλέγματα νύχτα ή θα έσπαγα καρέκλες σε κεφάλια καραβανάδων.

    Ας τα πάρω από την αρχή όμως. Παρουσιάστηκα στη 2016 Β ΕΣΣΟ. Ήμουν υπό φαρμακευτική αγωγή για σωματικό πρόβλημα υγείας και με χαρτί συνταγής και ιστορικού από γιατρό μου. Στο κέντρο εκπαίδευσης οι γιατροί και ο διοικητής(υπολοχαγός) του λόχου ήταν άψογοι. Ειδικά ο διοικητής του λόχου μου ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα μου. Του εξήγησα την φύση του σωματικού προβλήματος από την πρώτη συνέντευξη και ότι δεν ήταν κάτι αλλά ότι ήθελε περίπου 2-3 μήνες θεραπεία και ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν επηρέαζε και το Ι μου. Την επόμενη μέρα της κατάταξης, με παραπεμπτικό των γιατρών του Κέντρου βρέθηκα στο 401 μαζί με άλλες σειρούλες για διάφορες ιατρικές ειδικότητες ο καθένας μας. Εκεί με εξέτασε ένας πολύ καλός στρατιωτικός γιατρός που εκτός από καλός επιστήμονας ήταν και καλός άνθρωπος και γενικώς έχει καλή φήμη ως γιατρός κι εκτός στρατού όπως έμαθα αργότερα.
    Ο άνθρωπος με εξέτασε, συμφώνησε απόλυτα με όσα έγραφε γιατρός μου για θεραπεία 2-3 μηνών(και σταδιακή μείωση δόσεων μετά το 15νθημερο) και με αξιολόγησε ως Ι1. Όντως το πρόβλημα δεν ήταν για να αλλάξει και τη σωματική ικανότητα. Για να μην ζοριστώ όμως, από μόνος του, χωρίς να το ζητήσω, με έβγαλε 10 μέρες ελεύθερο ασκήσεων. Μου είπε μάλιστα επί λέξη και φιλικά με κατανόηση:

    “(όνομα μου), Θα σε βγάλω 10 μέρες ελεύθερο ασκήσεων για να μην ζοριστείς πολύ κι έχουμε καμιά υποτροπή. Συνεχίζεις αγωγή κανονικά μέχρι να ολοκληρωθεί. Αν δεις μετά τις 10 μέρες έχεις ενοχλήσεις θα πας στο ιατρείο του Κέντρου κι αν χρειαστεί τίποτα εδώ είμαστε ”

    Πράγματι αυτό με βοήθησε γιατί τις επόμενες 3-4 μέρες είχα κάποιες μικροενοχλήσεις, τίποτα το ιδιαίτερο όμως. Έκανα μόνο υπηρεσίες(θαλαμοφύλακας, η μοναδική υπηρεσία των νεοσυλλεκτων) όπως όλοι οι υπόλοιποι.
    Τη δέκατη μέρα που έληγε το ελεύθερος ασκήσεων πέρασα από εξέταση στο ιατρείο του Κέντρου. Δεν με στείλανε πάλι στο 401( δεν χρειαζόταν) αλλά μου έδωσαν ακόμα 2 μέρες ελεύθερος ασκήσεων. Όλα πήγαν καλά, αφού πέρασαν οι 2 μέρες ξεκίνησα κανονικά και τις ασκήσεις και πρόβες για την ορκωμοσία, όπως όλοι. Βέβαια εδώ να τονίσω ότι είχα χρόνο θεραπείας μπροστά μου μέχρι να ολοκληρωθεί δίμηνο ή και τρίμηνο θεραπείας. Συνέχιζα αγωγή, υπήρχε βελτίωση, δεν επηρέαζε Ι αλλά αν υπήρχε ενόχληση έπρεπε να το αναφέρω.
    Όλα όμως κυλούσαν ομαλά. Ολοκληρώθηκε η βασική εκπαίδευση, ορκιστήκαμε, πήραμε 5 μέρες άδεια ορκωμοσίας. Γυρίσαμε κέντρο, πήραμε φύλλα πορείας και πήγαμε μονάδες μας.

    Να αναφέρω ότι στις μεταθέσεις δεν ξέρω τι έλεγε ο κ.Καμένος για κατάργηση βυσμάτων αλλά εγώ είδα τρεις ξεκάθαρες περιπτώσεις όχι απλώς βυσμάτων αλλά...πολύμπριζων. Ο ένας ήταν γιος αντισυνταγματάρχη και πήγε στη μονάδα του πατέρα του. Και για να πάει και να βολέψει, του βγάλανε και κατάλληλη ειδικότητα άλλος συνάδελφος του πατέρα του. Ο άλλος, Αθηναίος, πήρε μετάθεση για το ΓΕΣ και για το πετύχουν, απ’ ότι άκουσα του αλλάξανε και όπλο...τελευταία στιγμή τον πήγανε Πεζικό. Για τον τρίτο δεν έμαθα λεπτομέρειες αλλά κι εκείνος ήταν πολύμπριζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2/2

    Εγώ από την άλλη ήμουν μεν 27 και με ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές μου, αλλά ήμουν παιδί χωρισμένων γονιών, οικονομική κατάσταση πολύ οριακή εως κάκιστη(δεν είχα ούτε για μια μικρή έξοδο κάποιες φορές) η μητέρα μου, χρεωμένη, δεν φαινόταν ακόμα άνεργη επειδή πάλευε να κλείσει τα χαρτιά του μαγαζιού που είχαμε σε κεντρικό σημείο της πόλης που μένω. Κάποτε ήμασταν στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης και με την κρίση και τις πολιτικές ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ γίναμε νεόφτωχοι. Αυτοί πολύμπριζα κι εγώ με τα οικονομικά μου προβλήματα και το πρόβλημα υγείας στο Διδυμότειχο. Να τονίσω εδώ ότι πέρα των άλλων το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν ήθελε κρύο γιατί υπήρχε πιθανότητα να προκαλέσει υποτροπή όσο ήμουν υπό θεραπεία. Ζητάω όμως πολλά από τη “λογική” του ΕΣ.

    ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΟΛΑΣΗ

    Δυστυχώς για μένα βρέθηκα σε μια μονάδα που ο διοικητής του λόχου ήταν ο ορισμός του καραβανά που βλέπουμε σε κάποιες ταινίες. Και κρίμα πραγματικά γιατί ήταν νέο παιδί κοντά στην ηλικία μου. Ο διοικητής του τάγματος είχε περίπου τα ίδια μυαλά με τον διοικητή λόχου. Απ’ ότι έμαθα ήταν και φίλοι. Τους ένοιαζε μόνο να βγαίνουν υπηρεσίες και αγγαρείες. Τα υπόλοιπα στελέχη σε γενικές γραμμές ήταν καλοί.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

    Μετά από ενάμιση μήνα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία, έπαθα υποτροπή και νοσηλεύτηκα στο 424 σχεδόν μία εβδομάδα. Η υπερβολική κούραση και το κρύο του Έβρου είχαν κάνει το “θαύμα” τους. Πήρα αναρρωτική και ξανά αγωγή. Πήγα πάνω. Πέρασαν 15 μέρες. Ξανά με τους 2 παλαβούς διοκητές πάνω υπηρεσίες, αγγαρείες συνέχεια, οι φαντάροι ήμασταν “ζόμπι” από το τρέξιμο ξανά υποτροπή, ξανά 424, ξανά νοσηλεία, ξανά αναρρωτική μετά.
    Με το που ανέβηκα πάνω με όλα τα χαρτιά μου ζήτησα αναβολή. Πέρασα και εξέταση από ψυχίατρο στο ΚΙΧΝΕ. Με βρήκε καλά και με παρέπεμψε σε άλλη ειδικότητα. Εκεί με όλα τα χαρτιά μου απαίτησα αναβολή και την πήρα. Ετήσια αναβολή για σωματικό λόγο. Την ώρα που έφευγα από στρατόπεδο μονάδας μου αφού παρέδωσα ότι έπρεπε είπα μέσα μου:

    “Ποτέ ξανά. Εν ανάγκη θα πάρω τρελόχαρτο. Άντε και γ... κι εσείς και η λογική σας. Θεός να τη κάνει. Ζώα!”

    Με τον δικό μου γιατρό μετά την 2η υποτροπή του σωματικού προβλήματος και την αναβολή, χρειάστηκε ξανά θεραπεία από αρχή με θεραπεία 3 μηνών και ενοχλήσεις κοντά στο εξάμηνο. Πέρασε η ετήσια αναβολή. Πήγα σε ιδιώτη ψυχίατρο. Του είπα την ιστορία του σωματικού προβλήματος που αντιμετώπιζα όταν πήγα φαντάρος και ποια η αντιμετώπιση και τι πέρασα εξαιτίας του ΕΣ. Του είπα επίσης ότι πλέον έχουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα και ο στρατός είχε την ευκαιρία του και πλέον δεν υπάρχει ούτε μισό ευρώ για θητεία και πρέπει να δουλέψω οπωσδήποτε. Του τόνισα ότι μετά από αυτή την εμπειρία αν πήγαινα ξανά φαντάρος ή θα πηδούσα τα συρματοπλέγματα βράδυ ή θα έφερνα καμιά καρέκλα στο κεφάλι κανενός καραβανά. Δεν ήθελα και δεν θέλω να ακούω για στρατό. Μίσησα την λογική τους. Υπόθεση 2-3 μηνών με πήγαν πίσω θεραπευτικά 9 μήνες κοντά επειδή κάποιοι με τις υπηρεσίες και αγγαρείες δεν έχουν τον Θεό τους!Για βύσματα όμως έχουν! Να σας τονίσω σε αυτό το σημείο ότι όσοι με ξέρουν με περιγράφουν από μικρό παιδί ως ήπιων τόνων άνθρωπο. Δεν είμαι καθόλου βίαιος. Εκεί με έφτασε όμως ο στρατός τους. Αν ξαναπήγαινα θα ήμουν αυτή τη φορά το πιο άγριο αγρίμι και θα μας γράφανε εφημερίδες γιατί ξέρω και πολεμικές τέχνες από 6 ετών παιδάκι.

    Τελικά πήρα απαλλαγή με διάγνωση αγχώδη διαταραχή.
    Σχετικά με την “κατάργηση βυσμάτων”, την “ανθρωποκεντρική οργάνωση” κι όλα αυτά τα μεγάλα λόγια, εγώ τους αφιερώνω μία φράση μόνο:

    Αρχή άνδρα δείκνυσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή