Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Μια προεκλογική περίοδος με ιαχές πολέμου

Προσέξτε πώς πολύ εύκολα η προεκλογική περίοδος φτάνει να κυριαρχείται από το ερώτημα: "Ποιος είναι ο καλύτερος προστάτης των ΑΟΖ;" ή "με τίνος τη στρατηγική θα είχαμε καλύτερες εξορύξεις;"
Κι εδώ όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων διαγωνίζεται προτείνοντας λύσεις. Δεν είναι όλες οι λύσεις ίδιες, ούτε όλες οι κριτικές. Άλλοι λένε βουρ για πόλεμο, άλλοι να αλλάξουμε συμμάχους και τότε βουρ για πόλεμο, άλλοι λένε οι σύμμαχοι που διαλέξατε θα μας πουλήσουν, άλλοι λένε δε χρειάζονται λεονταρισμοί, χαμηλά την μπάλα και εξυπνάδα, άλλοι λένε είμαστε κότες και γι' αυτό μας πατάνε. Υπάρχει όμως ένας κοινός παρονομαστής.
Κοινός παρονομαστής η απουσία αμφισβήτησης στο "δίκαιο" των εξορύξεων και το "δίκαιο των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης". Και φυσικά πίστη στο "δίκαιο του κράτους μας".

Τρία απλά λόγια χρειάζονται και είναι χρήσιμα σε τέτοιες στιγμές. Δε μας ενδιαφέρουν οι εξορύξεις γιατί θα καταστρέψουν το περιβάλλον, γιατί θα πλουτίσουν οι πολυεθνικές και μια χούφτα άνθρωποι απ' αυτές και ειδικά γιατί μπορεί να προκαλέσουν πολέμους και συγκρούσεις στην περιοχή. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς και σε κάθε περίπτωση δεν θα πολεμήσουμε για την "ιερή ΑΟΖ" και τα "ιερά κοιτάσματα". Για να ζήσει καλύτερα ο λαός της Ελλάδας δε χρειάζονται εξορύξεις αλλά να κλείσει η ψαλίδα πλουσίων-φτωχών η οποία χρόνο με το χρόνο ανοίγει. Άρα δε χρειάζεται να θυσιαστούν 20άρηδες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά να θυσιάσουν κέρδη οι ολιγάρχες του πλούτου.

Αυτά είναι τα σημαντικά. Να απορρίψουμε το σύνολο της συλλογιστικής τους, το σύνολο των προτεραιοτήτων τους και να προβάλλουμε την πραγματική μας ατζέντα. Αν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε γεγονότα θα είναι μόνο έτσι. Να δοθεί σαφές μήνυμα ότι αυτά δεν μας αφορούν και θα ασχοληθούμε μόνο με όσα μας αφορούν.

Υ.Γ.

Συνεργαστείτε μας έλεγαν, δεν έχετε δα και μεγάλες διαφορές, έκαναν και αυτοκριτική (διά χειρός Ν.Ζ.): https://iskra.gr/%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%…/

Υ.Γ.2
Χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

*η φωτογραφία είναι ελλιπής. λείπουν τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν σε κάποιες κοινοπραξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου