Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ο ρόλος του Κ.Μητσοτάκη στον αγωγό TAP που δεν έφερε κανένα όφελος στις κοινωνίες! Μια Αποικιοκρατική σύμβαση γεμάτη Απειλές, Μηνύσεις και Τρομοκρατία σε όποιον αντιστέκεται!

Έχει χαρακτηριστεί ως η µεγαλύτερη άµεση ξένη επένδυση και ταυτόχρονα ένα έργο µε ευρύτερη σηµασία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.
Γρήγορα αποδείχτηκε ότι οι υποσχέσεις που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπόσχεται ο Κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ σημαίνουν τεράστια κέρδη για τους επενδυτές, αλλά απειλές, μηνύσεις και τρομοκρατία για όσους τους πάνε κόντρα.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του Κ.Μητσοτάκη:

Στην Καβάλα, η Δήμαρχος προσπάθησε να αντιδράσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο, αλλά κατόπιν εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συμβούλου του, Μακάριου Λαζαρίδη που πολιτεύεται στην Καβάλα, έκανε πίσω για να έχει την στήριξη στην διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας εκ νέου!

Εμείς αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα δύο άρθρων από το viadiplomacy όπου αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις του αγωγού ΤΑΡ για τις τοπικές κοινωνίες και το σύνολο του λαού μας.
Η προπαγάνδα για την Ελλάδα-σταυροδρόμι ενέργειας και τις επενδύσεις στέκεται αδύναμα απέναντι σε αυτές τις αποκαλύψεις.

Θυμόμαστε όμως και την στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε το 2015 και τον ρόλο του Λαφαζάνη:

Π. Λαφαζάνης: Πλήρης στήριξη στον αγωγό TAP https://www.naftemporiki.gr

Διαβάζουμε:
Ο TAP δεν έφερε κανένα όφελος στις κοινωνίες και τα επόμενα ενεργειακά σχέδια πρέπει να είναι προσεκτικά με αυτές


Εχει χαρακτηριστεί ως η µεγαλύτερη άµεση ξένη επένδυση και ταυτόχρονα ένα έργο µε ευρύτερη σηµασία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – ΤΑΡ) συνεχίζει να προχωρά και αποµένουν πλέον λίγα χιλιόµετρα για να ολοκληρωθεί η µηχανική κατασκευή και το έργο να περάσει στη φάση της δοκιµαστικής λειτουργίας για το ελληνικό τµήµα του αγωγού, συνολικά περίπου 550 χιλιοµέτρων. Ο καθαρισµός και η διαµόρφωση της Ζώνης Εργασίας του ΤΑΡ έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι σωληναγωγοί έχουν ενωθεί και συγκολληθεί, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα του έργου. Ο αγωγός αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Όμως το έργο αυτό, του οποίου η αξία ξεπερνά τα 1,5 δις δολάρια, δεν έφερε κανένα ουσιαστικό όφελος προς τις κοινωνίες εξαιτίας της αποικιοκρατικής πολιτικής της Κοινοπραξίας, η οποία μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ και οι οποίες στηρίζουν το έργο.

Η Κοινοπραξία έπιασε απροετοίμαστες όχι μόνο τις κοινωνίες, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση με μόνη εξαίρεση τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης (πρώην από την Κυριακή) ο οποίος πήρε ουσιαστικά ανταποδοτικά.  https://www.viadiplomacy.gr

Η ανέντιμη συμπεριφορά του TAP στις τοπικές κοινωνίες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ: 19/03/2019
Ο ΤΑΡ AG, αποφάσισε να διαθέσει 6.000.000 ευρώ, συνολικά, στην συγχρηματοδότηση δύο έργων, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων, στο νομό Καβάλας. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε με βάση την πολιτική ανταποδοτικών της εταιρείας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το έργο στο νομό με τις αντιδράσεις του Αγροτικού Συλλόγου.
Στην Καβάλα, η Δήμαρχος προσπάθησε να αντιδράσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο, αλλά κατόπιν εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συμβούλου του, Μακάριου Λαζαρίδη που πολιτεύεται στην Καβάλα, έκανε πίσω για να έχει την στήριξη στην διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας εκ νέου
Στις υπόλοιπες περιοχές όπου περνάει ο αγωγός, η Κοινοπραξία μοίρασε κυριολεκτικά «καθρεπτάκια» στις τοπικές κοινωνίες. Παιδικές χαρές, γραφεία, εκχιονιστικά μηχανήματα σε δήμους που χιονίζει μόνο την εποχή των παγετώνων, και τέλος, τεχνητό χιόνι στο Φαλακρό.
Οι τοπικές κοινωνίες, πλην της Καβάλας που λίγο έλειψε να σταματήσει το έργο, δεν είδαν κανένα ουσιαστικό όφελος. Οι λόγοι είναι δύο, πρώτον οι δημοτικές αρχές ήταν άπειρες να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούσαν, και ο αγωγός TAP δεν έκανε καμιά διαβούλευση για τα ανταποδοτικά με την κοινωνία ως όφειλε
Μάλιστα, ήταν τέτοια η «αποικιοκρατική» στάση του αγωγού και των στελεχών, που ενώ από την μια δεν συζητήσουν με τις τοπικές κοινωνίες, όπως είχαν υποχρέωση, κατέθεταν μηνύσεις σε όσους αντιδρούσαν. Εδώ κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως η EBRD , η οποία χρηματοδοτεί το έργο, πως προχώρησε σε αυτή από την στιγμή που η Κοινοπραξία δεν προχώρησε στις ορθές ενέργειες για τα ανταποδοτικά
Να σημειώσουμε ότι ο αγωγός TAP είναι το πρώτο σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και ένα έργο που στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου