Η ανατολική Πελοπόννησος θεωρείται υψηλού κινδύνου.
Κείμενο VICE Staff
Φωτογραφία: National Park Service
Εκατό χώρες στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, το 1/3 του ελληνικού εδάφους κινδυνεύει να γίνει έρημος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης χρήσης των υδάτινων πόρων. Συγκεκριμένα, περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος και σχεδόν όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά κινδυνεύουν με ερημοποίηση τις προσεχείς δεκαετίες. «Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», επισημαίνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Οι αριθμοί λένε ακόμη πως έως το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα δυο τρίτα του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων. Λένε ακόμη πως η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή και πως εξαιτίας του φαινομένου περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Αν υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το παρελθόν αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο. «Η ερημοποίηση δεν γίνεται μόνο από την απόλυτη ξηρασία, γίνεται και από την εναλλαγή ξηρασίας και πλημμυρών. Έχουμε εναλλασσόμενα ακραία φαινόμενα, με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι ήταν στο παρελθόν», λέει ο κ. Ζερεφός. «Το κλίμα πάντα άλλαζε. Αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση επέτεινε αυτές τις αλλαγές και γι’ αυτό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα», προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνθρωπος ευθύνεται κατά 30% με 35% για την αλλαγή του κλίματος. «Εάν δεν κάνουμε κάτι σε λίγο θα ευθύνεται κατά 70% και 80%» επεσήμανε».
Τελικά, μήπως πιστεύεις στην κλιματική αλλαγή τώρα που χτύπησε την πόρτα σου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου