Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Αποχωρούν φοβούμενοι την χολέρα


Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα, θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Υεμένη, αφού έλαβαν μέρος σε συνασπισμό με την Σαουδική Αραβία, εναντίον των ανταρτών Houthi από το 2015. 
Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν μια συγκλονιστική έκθεση σχετικά με αυτό που προηγουμένως χαρακτήριζαν την "χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο" αυτό που πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως "ξεχασμένο πόλεμο", λόγω της μικρής κάλυψης που είχε από τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως.
Στην πολιορκημένη Υεμένη υπάρχουν πάνω από 460.000 ύποπτα περιστατικά για χολέρα μέχρι στιγμής φέτος, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από τον συνολικό αριθμό για το σύνολο του 2018, που ήταν 380.000, όπως δήλωσε ο ΟΗΕ στις αρχές αυτής της εβδομάδας. 

Αυτό, όπως και ο τετραετής πόλεμος, έχει φθάσει σε αριθμό θανάτων στο ίδιο νούμερο με το αρχικό μισό του πολέμου στη Συρία, αναμένεται να φθάσει σε περίπου 233.000 θανάτους μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του ΟΗΕ που εκδόθηκε τον Μάιο. 

Εκτός από την πείνα, τον υποσιτισμό, τη χολέρα και άλλες ασθένειες, οι νέες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών σημείωσαν την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό για τεράστια τμήματα του πληθυσμού, γεγονός που διευκόλυνε την ταχεία εξάπλωση ασθενειών σε ασυνήθιστα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ειδικά τη χολέρα. 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq, σημειώνει ότι "ο αυξημένος αριθμός περιπτώσεων έχει οδηγήσει σε 705 πιστοποιημένους θανάτους από την χολέρα από τον Ιανουάριο, δραματικά υψηλότερους από τους 75 θανάτους την ίδια περίοδο πέρυσι". 

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη στηρίζονται επί του παρόντος στην επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, ποσοστό που είναι κατά 50% υψηλότερο σε σύγκριση με τις προπολεμικές αξιολογήσεις. 

Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φεύγουν, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι ο Σαουδαραβικός συνασπισμός - ο οποίος στηρίζεται εδώ και πολύ καιρό βασικά στην στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ - βλέπει τον εαυτό του ως αντιπρόσωπο ενάντια στο Ιράν αλλά στο εσωτερικό της Υεμένης. 

Η αμερικανική Βουλή και η Γερουσία προσπάθησαν συνεχίζουν να βοηθούν την Σ. Αραβία με σύγχρονα όπλα. Μια πρωτοβουλία μέσω του Λευκού Οίκου να πωλήσουν πυρομαχικά και άλλα όπλα ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία βάσει εκ

Τραγική ειρωνεία είναι η θέση του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου σχετικά με τις πωλήσεις όπλων προς τους Σαουδάραβες ισχυριζόμενοι ότι αυτά τα εξελιγμένα και ακριβά όπλα στο οπλοστάσιο του Ριάντ θα βοηθήσουν στην πραγματικότητα να μειωθούν τα ατυχήματα των πολιτών, ενώ αυτοί βομβαρδίζουν συνεχώς πολιτικές περιοχές της Υεμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου