Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Yeni Safak: Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» με νέο δημοσίευμά της «χτύπησε» για μια ακόμα φορά στο ζήτημα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στο πλαίσιο συμφωνίας με την Λιβύη, υπό τον φόντο της εμφύλιας σύγκρουσης στην τελευταία, λέγοντας πως «πολύ σύντομα» η Άγκυρα θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της.

Μετά από προηγούμενο δημοσίευμα της «Yeni Safak» που έκανε λόγο για μονομαχία της Ελλάδας και της Τουρκίας για την θάλασσα της Λιβύης, με την ανακήρυξη της ΑΟΖ στο επίκεντρο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προκαλεί ξανά αντιδράσεις για το ζήτημα αυτό, καθώς αναφέρει πως σύντομα η τουρκική ΑΟΖ θα είναι πραγματικότητα.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, το νέο δημοσίευμα της «Yeni Safak» αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το υπουργείο Άμυνας προχωρούν στις σχετικές προετοιμασίες, ενώ στα σκαριά είναι και συμφωνία με τη Λιβύη, με το πρωτοσέλιδο να γράφει «Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ βρίσκεται η Τουρκία».

Ειδικότερα το άρθρο της εφημερίδας αποκαλύπτει πως: «Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)» ενώ ακόμα προσθέτει πως ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας έχουν επιληφθεί για το ζήτημα αυτό, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμφωνία που θα υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη πριν ανακοινώσει στον κόσμο το χάρτη της ΑΟΖ της.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως :«Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με τη βοήθεια της Τουρκίας απέκρουσε τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ.

Ενώπιον της Άγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιο-δυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στο χάρτη.

Ο αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».
Η προοπτική συμφωνίας με την Λιβύη

Η «Yeni Safak» θεωρεί πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η επίτευξη συμφωνίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, διότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, έχει υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα επαναλαμβάνει την «θέση» της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, καθώς υποστηρίζει ότι μόνο η ηπειρωτική χώρα ενός κράτους μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδακαι όχι τα νησιά, αποκλείοντας έτσι την Κρήτη και τα δικαιώματα που απορρέουν γι’αυτή από το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου