Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Τα βύσματα του Πολεμικού Ναυτικού και οι ναύτες που εργάζονται ΔΩΡΕΑΝ 17 ώρες στη ΝΒΝΕ

Νέα ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο γράμμα μας πως το κυρίαρχο πρόβλημα είναι τα καθημερινά εξαντλητικά ωράρια που ισχύουν για τους ναύτες. 

Από όλα τα πόστα της ΝΒΝΕ η χειρότερη κατάσταση είναι μακράν στην ταβέρνα – ουζερί όπου η βάρδια ξεκινάει στις 9 με 10 το πρωί και μπορεί να τραβήξει ως τις 2 τα ξημερώματα.

Κατά τους διήμερους εορτασμούς της τοπικής Αγίας Μαρίνας, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επίσης και ο νέος ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν την ΝΒΝΕ. 

Μάλιστα είχαν και την ευκαιρία κατά την διάρκεια της πανάκριβης δεξίωσης που διοργανώθηκε να ρωτήσουν τους ναύτες, τα στελέχη αλλά και το πολιτικό προσωπικό που αμείβεται με ψίχουλα για το αν ισχύουν όσα είχαμε πει στην προηγούμενη επιστολή μας αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν δυστυχώς. 

Το πρόβλημα είναι σχετικά φανερό. 
Η ΝΒΝΕ είναι υποστελεχωμένη. 
Σε πολλά πόστα δεν υπάρχουν ούτε οι μισοί από τους ναύτες που θα έπρεπε να βρίσκονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουμε στην δουλειά. 
Το ΓΕΝ οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την κατάσταση γιατί όταν έρθει ο Αύγουστος και αυξηθεί η ροή των παραθεριστών δυστυχώς η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη. 
Την στιγμή που γράφουμε αυτή την επιστολή υπάρχουν συνάδελφοι σε μια σειρά από υπηρεσίες της Αθήνας που πηγαίνουν ενδεικτικά μερικές φορές την εβδομάδα για μερικές ώρες σε κάποιο γραφείο και άλλοι που χτυπάνε 15, 16 και 17 ώρες βάρδια καθημερινά για να κάνουν οι αξιωματικοί και οι οικογένειές τους διακοπές. 
Θεωρούμε πως η μόνη λύση είναι το θέρετρο να λειτουργείσει αποκλειστικά με πολιτικό προσωπικό. 
Λύση που και δε θα δέσμευε κάθε καλοκαίρι έναν μεγάλο αριθμό ναυτών και στελεχών. 
Μέχρι τότε ωστόσο δε θα πάθαιναν και τίποτα να έρχονταν εδώ μερικά χοντρά βύσματα για μερικές μέρες ώστε να μοιραστεί το βάρος δίκαια σε όλους. 
Είναι αλήθεια ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα μας. Ας κρατήσουμε όμως το γενονός ότι όταν βρίσκουμε το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για ότι βιώνουμε αντί να σωπαίνουμε και να το αποδεχόμαστε ή να ψάχνουμε βύσμα για να γλυτώσουμε τον εαυτό μας φορτώνοντας τα βάρη στους συναδέλφους μας, είναι εφικτό να βελτιώνονται οι συνθήκες που υπηρετούμε την θητεία μας για όλους μας.
Θυμίζουμε:
Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις Πολεμικού Ναυτικού (ΝΒΝΕ): Βελτιώσεις μετά τις καταγγελίες των ναυτών
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ναυτών
Πρώτη νίκη για τους ναύτες της Ναυτικής Βάσης Νοτίου Ευβοϊκού (ΝΒΝΕ) στην Αγία Μαρίνα. 
Τα προβλήματα όμως παραμένουν 
Πριν κάποιες μέρες στείλαμε στο Δίκτυο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μία επιστολή μας στην οποία περιγράφονταν οι συνθήκες που βιώνουμε όσοι υπηρετούμε την θητεία μας στην ΝΒΝΕ. 
Μεταξύ άλλων είχαμε αναφέρει πως σε μια άλλη "φωτισμένη της έμπνευση" η διοίκηση αποφάσισε την μέρα που έρχεται η έξοδο για τους ναύτες, την Κυριακή δηλαδή, να μην υπάρχει υπηρεσιακό όχημα για την μεταφορά μας ώστε με έμμεσο τρόπο να μας αναγκάσουν να κόψουμε μια μέρα από την έξοδο μας αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε 30 ευρώ σε ταξί για να πάμε μέχρι την στάση του λεωφορείου που θα μας πάει στα σπίτια μας.
Πλέον αυτό άλλαξε. 
Την Κυριακή 21/07, οι ναύτες της ΝΒΝΕ που είχαμε έξοδο φύγαμε με υπηρεσιακό όχημα στις 10 το πρωί και όχι στις 4 το απόγευμα όπως ίσχυε. 
Θέλουμε να χαιρετήσουμε το γεγονός πως η νέα διοίκηση της ΝΒΝΕ πήρε μία λογική και αυτονόητη απόφαση που βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσής μας, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως ήταν μία απόφαση που έπρεπε να έχει λάβει εδώ και πολύ καιρό και όχι κάτω από την πίεση που της ασκήσθηκε. 
Αν θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, μία πολύ απλή απόφαση η οποία θα βελτίωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση θα ήταν να δοθεί στους ναύτες το δικαίωμα για κάποια ώρα μέσα στην μέρα να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα ώστε να χαλαρώσουν από την πολύωρη εργασία.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο ΓΕΝ, εκπρόσωπος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ τόνισε τα προβλήματα που κατέγραφαν οι ναύτες στην Επιστολή Καταγγελίας τους.
Από το ΓΕΝ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα και ιδιαίτερα το θέμα της μετακίνησης.
Οι ναύτες μας πληροφορούν ότι πράγματι κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε.
Όμως το ΓΕΝ δήλωσε ότι οι ναύτες έχουν τη δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων της ΝΒΝΕ. Αποκαλύπτεται όμως ότι ούτε μπάνιο δεν μπορούν να κάνουν.
Τελικά, υπάρχει ζήτημα επικοινωνίας μεταξύ ΓΕΝ και Διοίκησης ΝΒΝΕ;
Σε κάθε περίπτωση ας γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου