Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Εμπόλεμο έθνος

Εμπόλεμο έθνος

Μια ακόμη μαζική δολοφονία, με 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, συγκλόνισε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 τις ΗΠΑ, παρότι “συνηθισμένες” σε τέτοια εγκλήματα καθώς από την αρχή του έτους σημειώθηκαν 249 παρομοίου είδους επιθέσεις. Το παράλογο μακελειό έλαβε χώρα σε πολυκατάστημα στην πόλη Ελ Πάσο, στο Τέξας. Δράστης ένας 21χρονος λευκός Αμερικανός, οπλισμένος με AK-47, που πριν προβεί σε αυτή τη μαζική δολοφονία συνέταξε ένα “μανιφέστο” στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, κάνει λόγο για “εισβολή Ισπανόφωνων στο Τέξας” κι αναφέρεται στο μακελειό που διέπραξε ο Αυστραλός λευκός ρατσιστής σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας (15.3.2019), όπου δολοφονήθηκαν 51 άνθρωποι.
Η μάστιγα της οπλοκατοχής και πάλι στο προσκήνιο

Για τις αμερικανικές αρχές πρόκειται για ένα ακόμη ρατσιστικό “έγκλημα μίσους”, που προστίθεται στα δεκάδες που εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε μια φοβική και με τεράστιες ανισότητες κοινωνία. Επικεντρωμένη από το 2001 στην εξωτερική ή εισαγόμενη τρομοκρατία η Ουάσιγκτον δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην “εσωτερική τρομοκρατία”, που είναι κατά κύριο ακροδεξιά, ρατσιστική και νεοναζιστική και συνδέεται άρρηκτα με φλέγον ζήτημα της οπλοφορίας.

Ως γνωστόν το δικαίωμα της οπλοφορίας και της οπλοκατοχής προστατεύεται από τη 2η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος. Το ζήτημα περιορισμού του δικαιώματος αυτού έχει προκαλέσει έντονο διχασμό την αμερικανική κοινωνία που σπαράσσεται από υψηλό αριθμό εγκληματικών ενεργειών και μαζικών δολοφονικών επιθέσεων, ακόμη κι από έφηβους, εξαιτίας της ευκολίας πρόσβασης στην αγορά όπλων. Για πολλούς υπέρμαχους της οπλοφορίας όμως η προστασία έναντι της εγκληματικότητας διασφαλίζεται με τα όπλα. Ωστόσο το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό, κάνοντας την Αμερική να θυμίζει ένα μονίμως “εμπόλεμο έθνος”.

Μια πολιτοφυλακή οπλισμένη σαν αστακός

Εκφράζεται επίσης η άποψη πως το δικαίωμα στην οπλοκατοχή δεν επεκτείνεται στους πολιτοφύλακες και πως οι ιδιωτικές λέσχες δεν προστατεύονται από το Αμερικανικό Σύνταγμα. Ως προς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις των αμερικανικών κυβερνήσεων για τα αυτόματα όπλα, τα εκρηκτικά και το βαρύ οπλισμό, αυτοί ουσιαστικά δεν υπάρχουν καθώς, όταν θεσπίστηκε το Σύνταγμα, στα τέλη του 18ου αιώνα, τέτοια όπλα δεν υπήρχαν και ο οπλισμός που μπορούσε να φέρει ένας άνθρωπος ήταν αποκλειστικά ένα τυφέκιο.

“Οι ελεύθεροι άνθρωποι φέρουν όπλα, οι σκλάβοι όχι” ισχυρίζονται οι οπαδοί του δικαιώματος στην οπλοκατοχή. Ο Norman E. Olson της πολιτοφυλακής του Μίσιγκαν έγραψε πως “η πρωταρχική άμυνα της πολιτείας στηρίζεται στο δικαίωμα να έχει τα δικά της όπλα η militia των πολιτών”. Βασική διαφορά της αμερικανικής πολιτοφυλακής σε αντίθεση με τις υπάρχουσες ανά τον κόσμο πολιτοφυλακές π.χ. οι Territorials στη Βρετανία ή οι μονάδες παλλαϊκής άμυνας των κομμουνιστικών κρατών, οι οποίες οπλίζονται σε ώρα ανάγκης από το κράτος, είναι πως τα μέλη της έχουν και διεκδικούν το δικαίωμα να κατέχουν ιδιόκτητα όπλα και μάλιστα υπερβολικά πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου