Για πείτε μου τώρα ποιος είναι ο εμπρηστής;
Μόνο τυχαία δεν είναι τα «καιρικά φαινόμενα» εκεί που χτυπούν στην Εύβοια.
Ο πρωθυπουργός με το μόνιμα ηλίθιο βλέμμα που χει στραμμένο στην κάμερα ενδιαφερόμενος περισσότερο στο αν «γράφει» σε αυτή είπε ότι αναμετρηθήκαμε με τα καιρικά φαινόμενα.
Καιρικά φαινόμενα που ανάβουν φωτιές στις 3 τα μεσάνυχτα σε πυκνό δάσος, χαρακτηρισμένο ως περιοχή Αιολικού ενδιαφέροντος, χιλιόμετρα μακριά από τους δρόμους και τα χωριά και χωρίς να πέφτουν αστραπές… απλά δεν είναι καιρικά.
Η Νότια Εύβοια καλείται να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Ήδη λειτουργούν 34 αιολικά πάρκα και σχεδιάζονται πάνω από 20 νέα (πάνω από 200 νέες ανεμογεννήτριες).
Για να γίνουν έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.α.) στη Νότια Εύβοια έχει ήδη γίνει κατάληψη δασικής γης που ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα, με εσωτερική οδοποιία που ξεπερνά τα 130 χλμ.
Ο ελλιπής καθαρισμός των πυλώνων μέσα στο καλοκαίρι ήδη έχει προκαλέσει δεκάδες πυρκαγιές στην Εύβοια τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με νέο νόμο του 2014 καταργήθηκε η όποια προστασία των δασικών εκτάσεων από επεμβάσεις για:
• Κατασκευή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
• κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου,
• εξορύξεις και άλλες επενδυτικές δραστηριότητες.
Η δασική νοµοθεσία επιτρέπει από το 2001 συνεχώς, µε σαφήνεια και καθαρότητα την εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις.
Τους δασοκτόνους αυτούς νόμους που συμβαδίζουν με το κοινοτικό δίκαιο (της ΕΕ) τους έχουν ψηφίσει και τους έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις. Και οι νυν και όλοι οι πρώην.
Όπως βλέπετε στην εικόνα οι περιοχές αιολικού ενδιαφέροντος είναι αυτές που κάθε χρόνο τις χτυπούν τα «καιρικά» ή …τα επενδυτικά φαινόμενα, για να λέμε τα φαινόμενα με το όνομά τους!
Και είναι αυτές που θα «φιλοξενήσουν» στο μέλλον τα αιολικά πάρκα.
Για πείτε μου τώρα ποιος είναι ο εμπρηστής;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου