Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

ΔΕΗ-ΕΛΤΑ: Ιδιωτικοποιούν, Απολύουν, Μειώνουν Μισθούς

ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΔΕΗ
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρηματιών στον χώρο της Ενέργειας.
Για να γίνουν οι Ιδιωτικές Εταιρείες πιο Ανταγωνιστικές αντί να μειώσουν τα Τιμολόγια τους, θα αυξήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ!

Αύξηση 10% στα τιμολόγια, πώληση «φιλέτων», περικοπές προσωπικού και μισθών


Αυξήσεις στα τιμολόγια, άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλών, μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της είναι τα βασικά σημεία του «σχεδίου διάσωσης» της ΔΕΗ, που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον να ανακοινωθούν οι πρώτες αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να «καμουφλάρει» την αντιλαϊκή της πολιτική με αστεία επιχειρήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα γίνουν «αισθητές» από τους καταναλωτές εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 6% και μια σχετική μείωση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ).
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις στην τιμή του, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ.
Τελικά, χαμένος βγαίνει ξανά ο λαός, που καταδικάζεται είτε σε ενεργειακή φτώχεια είτε σε περικοπές από άλλες ανάγκες για να ανταποκριθεί στο κόστος του ρεύματος ή να αποπληρώσει χρέη προς τη ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» - εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ - εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ, λεφτά που προέρχονται από το χρόνιο «ξεζούμισμα» των λαϊκών οικογενειών και θα συνεχίσουν κανονικά να πριμοδοτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου.
Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πάνω από 150%. 
Τώρα, με τις νέες αυξήσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει άμεσα έναν ισορροπημένο ισολογισμό της επιχείρησης, ούτως ώστε να την καταστήσει όσο γίνεται πιο «ελκυστική» για τους μελλοντικούς επενδυτές, όταν έρθει η στιγμή να εφαρμόσει τη δεύτερη φάση του αντιλαϊκού σχεδιασμού της.
Αξιοποιεί δηλαδή την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών για να καταστήσει εκ νέου τη ΔΕΗ «κελεπούρι» για τους επενδυτές, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με συνέπεια υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες.
Παράλληλα βέβαια μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αξιοποιώντας φυσικά το γνωστό και από την προηγούμενη κυβέρνηση «παραμύθι» των «μπαταχτσήδων». Και σ' αυτήν την περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσπαθεί να εμφανιστεί με ένα δήθεν «κοινωνικό προφίλ» ισχυριζόμενος ότι θα γίνει προσπάθεια «να ξεχωρίσουν τα "μεγάλα ψάρια" από τους φτωχούς ανθρώπους».

Ωστόσο, είναι έτοιμη η αποστολή εξωδίκων σε περίπου 890.000 πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εργολαβικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται στην είσπραξη οφειλών, αξιοποιώντας και ένδικα μέσα. Να προσθέσουμε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυο για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.
ΕΛΤΑ: Απομακρύνουν το 1/3 των υπαλλήλων
Πριν από 15 χρόνια τα ΕΛΤΑ είχαν τζίρο 600 εκατ. ευρώ και το 2018 ο τζίρος τους περιορίστηκε στα 315 εκατ. ευρώ, με τη μισθοδοσία για τους περίπου 6.000 υπαλλήλους να είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Το τριετές σχέδιο για τη σωτηρία και τον μετασχηματισμό της εταιρείας που έχει καταρτίσει η νέα ηγεσία των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση 2.000 εργαζομένων, μετατάξεις υπαλλήλων και κλείσιμο 200 ζημιογόνων καταστημάτων σε σύνολο 1.400. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από 902.gr και καθεστωτικά οικονομικά σαίτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου