Ο νέος ρόλος της ΕΥΠ
ΕΦ.ΣΥΝ.
Στις 2/8/2019, στην εφημερίδα μας, στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Εύλογες ανησυχίες για την ΕΥΠ», σημειώναμε για την επιλογή του νέου διοικητή της Υπηρεσίας: «Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε τον Κυρ. Μητσοτάκη να διαλέξει έναν άνθρωπο από τον χώρο των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας γι' αυτή την τόσο νευραλγική θέση; Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως πρόκειται για επιλογή που βλέπει “προς τα μέσα και όχι έξω από τα σύνορα της χώρας”. Αρα, για μια επιλογή ενταγμένη στο δόγμα “νόμος και τάξη”. Επιστροφή επομένως της ΕΥΠ στο κυνήγι του “εσωτερικού εχθρού”; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά οι ανησυχίες είναι εύλογες».
Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προσάρμοσε τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ στα προσόντα που έχει ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, Π. Κοντολέων. Με την ίδια τροπολογία άλλαξε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ώστε η Υπηρεσία να μπορεί να στραφεί νομίμως προς τον λεγόμενο εσωτερικό εχθρό.
Με ποιον τρόπο; Μέχρι σήμερα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνταν να συνδράμουν με πληροφορίες και στοιχεία την ΕΥΠ για την εκπλήρωση της αποστολής της. Από τούδε και στο εξής, αυτή η συνεργασία γίνεται μόνιμη και αποκτά οργανωμένη μορφή.
Σε κάθε φορέα του Δημοσίου θα μπορεί να υπάρχει κι ένα παράρτημα της ΕΥΠ
Η ΕΥΠ θα μπορεί να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με τους εν λόγω φορείς, που δεν θα γίνονται γνωστά. Θα μπορεί να συστήνει μαζί τους μεικτές ομάδες εργασίας. Θα υπάρχει πρόσωπο της ΕΥΠ που θα είναι σύνδεσμος με κάθε υπηρεσία και φορέα του Δημοσίου κ.ο.κ.
Δηλαδή σε κάθε φορέα και υπηρεσία του Δημοσίου θα μπορεί να υπάρχει κι ένα παράρτημα της ΕΥΠ. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την αναβίωση της παλιάς ΚΥΠ, όπως έδρασε στη μετεμφυλιακή περίοδο και μέχρι, τουλάχιστον, τη δεκαετία του '80.
Ασφαλώς δεν χαιρόμαστε που επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στο κύριο άρθρο μας πριν ακριβώς από έναν μήνα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, καθώς η κυβέρνηση στρέφει τις μυστικές υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας.
Πρόκειται για μέγιστη απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και εδώ εκπτώσεις δεν χωράνε. Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να καταργηθεί τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου