Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ Το χρονικό μιας δίωξης


ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Το χρονικό μιας δίωξης
Στις αρχές του Αυγούστου, στέλνεται ειδοποίηση στον σύντροφο Νίκο Χ. από το Α.Τ. Ομόνοιας, να παρουσιαστεί για «υπόθεση» που τον αφορά. Στην επικοινωνία με τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την υπόθεση, ενημερωνόμαστε ότι αφορά μήνυση του πρώην διοικητή στρατοπέδου στην Αλεξανδρούπολη, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση». Η μήνυση αφορά δημοσιευμένες καταγγελίες στο blog της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, του Δικτύου Σπάρτακος και της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, για τον αξιωματικό.
Καταγγελίες που έγιναν το καλοκαίρι του 2014 και την άνοιξη του 2018, από διαφορετικούς ανθρώπους, με παρόμοιο περιεχόμενο, χωρίς οι καταγγέλλοντες να γνωρίζονται μεταξύ τους ή να τους συνδέει κάποια άλλη σχέση πέρα από το γεγονός ότι απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων για να δημοσιοποιήσουν τις συνθήκες που βίωναν. Σε ότι αφορά την καταγγελία  του 2014 για την οποία ο εν λόγω διοικητής είχε περάσει από στρατοδικείο αυτή αφορά παραβίαση στοιχειωδών συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τον Μάρτη του 2018,  οι καταγγελίες των στρατευμένων αφορούν βίαιη καταπάτηση δικαιωμάτων από έναν διοικητή που φέρεται ως σατράπης, γνωρίζει ότι παραβιάζει νόμους και κανονισμούς, αλλά επιδιώκει την υποταγή των υφισταμένων του. Αυτή τη φορά, όμως, δεν αναφέρεται καν το όνομα του στην επιστολή καταγγελίας που δημοσιοποιείται, αφού ήδη από το 2015 έχει αποφασιστεί από τις συλλογικές διαδικασίες μας ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η δημοσιοποίηση των ονομάτων. Για εμάς, σημασία έχει η λειτουργία, η οποία επιλέγεται και τελειοποιείται από το σύνολο του μηχανισμού, είναι εμπεδωμένη δε στο σύνολο των αξιωματικών και των, ειδικά κρίσιμων, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η μεθόδευση του κράτους
Το ελληνικό κράτος δια μέσω των Α.Τ. Ομόνοιας, γνωστό για τις πρακτικές που ακολουθεί ως προς τα δικαιώματα των πολιτών, όσο και το Α.Τ. Αλεξανδρούπολης σκόπιμα παρεμπόδισαν τον σύντροφο προκειμένου να καταθέσει απολογητικό υπόμνημα. Με μεθοδεύσεις που αφήνουν ανοιχτά ερωτήματα για μια στημένη ολομέτωπη επίθεση η Εισαγγελία σε χρόνο ρεκόρ αποστέλλει στον σύντροφο κλητήριο θέσπισμα προκειμένου να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης στις 21/11/2019.Η κατάσταση που διαμορφώνεται φανερώνει μια τεράστια αγωνία ενός μέρους του κρατικού μηχανισμού να διεξαχθεί η δίκη συνοπτικά, σύντομα και προαποφασισμένα σε μια σιωπηλή καταδίκη με κάθε τρόπο. Βασικό ρόλο, σε αυτό, προφανώς έπαιξε η μεθόδευση να εμφανίζεται μια υπόθεση χωρίς να έχει καταθέσει ο κατηγορούμενος υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων ή να έχει απολογηθεί και μάλιστα σε μια ημερομηνία που σπάει κάθε ρεκόρ εγρήγορσης της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά δίνει και έναν συμβολικό χαρακτήρα μιας και πρόκειται για την ημέρα γιορτής των ένοπλων δυνάμεων.
Όσο πιο μακριά και πιο κρυφά η δίκη..
Με λίγα λόγια θέλουν να δικάσουν τον σύντροφο χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και προσπαθώντας να εμποδίσουν το αντιπολεμικό κίνημα να εκδηλώσει την πάγια αλληλεγγύη του, έχοντας του στερήσει το δικαίωμα να καταθέσει , την ημέρα που θα γιορτάζει ο ελληνικός μιλιταρισμός. Προφανώς δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις όπως γνωρίζουμε πολύ καλά πως η δράση μας ενοχλεί. Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να θεωρεί ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ένα άγνωστο μέρος για μας αλλά θα του υπενθυμίσουμε ότι έχουμε λάβει εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα από τους στρατευμένους της περιοχής. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να σώσουμε μέσω της δημοσιοποίησης των καταγγελιών τους χιλιάδες στρατευμένους από τις κακουχίες ,από τα παράνομα καψόνια που παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα ακόμη και από το αίσχιστο σημείο που μπορεί να φτάσει ένας νέος άνθρωπος της αυτοκτονίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.
Η τρομοκρατία
Αυτή η ιστορία δεν είναι καινούρια. Έχει παρελθόν. Κάθε φορά που γινόμαστε δυσάρεστοι, δεχόμαστε «επισκέψεις». Είκοσι χρόνια πριν, «άγνωστοι» τοποθέτησαν χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο μέλους μας, μετά από την αποκάλυψη στοιχείων για την τεράστια διάδοση των ναρκωτικών στο στρατό και τις αιτίες της. Τα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα, οι «επώνυμες προειδοποιήσεις», ακόμη και από βαθμοφόρους που μας αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους, αποτελούν μερικές μόνο από αυτές. Η παρούσα υπόθεση δεν συνιστά παρά μία ακόμη προσπάθεια φίμωσης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Άλλωστε, ουδεμία σημασία έχει γι’ αυτούς το πρόσωπο που θα διωχθεί. Υπηρεσίες και αστυνομικοί μηχανισμοί, δρώντας υπό τις εντολές της εκάστοτε κυβέρνησης ως βαθύ και «χωρίς νομικά βαρίδια» κράτος, επιχειρούν κάθε φορά να μας τρομοκρατήσουν .Η ατομική δικαστική εξόντωση των μελών μας -παραγνωρίζοντας ότι η δράση μας είναι καθαρά συλλογική- έχει γίνει κάτι σαν αθλοπαιδεία για τα επιτελεία του ελληνικού στρατού την ίδια στιγμή που περνάνε τις πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις μέσα στον στρατό.
Κάνουμε ξεκάθαρο ότι ήδη η αλληλεγγύη των στρατευμένων, των οικογενειών τους , των φοιτητικών συλλόγων και πληθώρα σωματείων, συλλογικοτήτων και κοινωνικών πρωτοβουλιών μας δίνει κουράγιο για την επόμενη μέρα .Από πλευράς μας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας και καλούμε όλη την κοινωνία να πάρει θέση σε αυτό το πολεμικό σκηνικό που στήνεται εις βάρος μας, σε αυτό το θερμό επεισόδιο που στήνεται στην πλάτη μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου