Τι σημαίνει η απόφαση Μαξίμου για Στεφανή
Τι σηματοδοτεί η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ και υφυπουργού Άμυνας στον συντονισμό της μετακίνησης των μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας
Αντώνης Ρηγόπουλος
Αντώνης Ρηγόπουλος
Η πρώτη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσφυγικό ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενσωματώσει την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αυτή η κίνηση, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, αφού από τη μία υποβάθμιζε τη χάραξη μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ η ενσωμάτωση στο πάλαι ποτέ υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό τον διαχρονικό υπουργό Μιχάλη Χρυσχοΐδη έδειχνε τη διάθεση της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση με το μαστίγιο της κρατικής βίας.
Η αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες και ο πλήρως αποσυντονισμένος (στην καλύτερη περίπτωση) τρόπος διαχείρισής τους έχει οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης αιτούντων άσυλο στα ΚΥΤ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ η κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως καλύτερη ούτε στις περισσότερες δομές φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Όμως οι προκλητικές κινήσεις του Μαξίμου στο προσφυγικό φαίνεται πως δεν τελείωσαν στην ενσωμάτωσή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πλέον, βλέποντας μάλλον ότι η αστυνομική αντιμετώπιση δεν λύνει το πρόβλημα, η κυβέρνηση, αντί να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναλογιστεί αν η αρχική απόφαση της κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν λανθασμένη, φαίνεται πως προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, εμπλέκοντας τώρα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση και συγκεκριμένα τον υφυπουργό και πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή απρόσμενη και λακωνική ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής ορίζεται συντονιστής «των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας».
«Για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ειδικός συντονιστής ορίζεται ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.
Η Εθνοφυλακή στον κυβερνητικό αντιμεταναστευτικό «πόλεμο»;
Η περίπτωση του κ. Στεφανή ωστόσο προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο λόγω της υψηλής του θέσης στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και λόγω των πρόσφατων εξαγγελιών για αναδιοργάνωση του σώματος των Εθνοφυλάκων, τις οποίες φαίνεται να στηρίζει έμπρακτα και ο υφυπουργός.
Η αρθρογραφία μιλιταριστικών ιστοσελίδων, αμέσως μετά την εκλογή της ΝΔ, έκανε λόγο για κυβερνητικές προθέσεις αναβάθμισης της Εθνοφυλακής, ενός σώματος που πρωτοσυστάθηκε το 1948, στο απόγειο του Εμφυλίου πολέμου δηλαδή, με σχετική απόφαση του ΓΕΣ.
Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ η σχετική αρθρογραφία είχε φτάσει σε συστημικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Τα Νέα, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση δια στόματος, μάλιστα, του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο υπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή την κατάθεση σχεδίου νόμου που θα αφορά την Εθνοφυλακή και τους εφέδρους, ενώ δεν διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συγκρότησης μονάδων Εθνοφυλακής σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός, τα μέλη των Ταγμάτων θα λαμβάνουν την ανάλογη εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα Νέα, το σχέδιο αναβάθμισης της Εθνοφυλακής έχει αναλάβει ο ίδιος ο υφυπουργός Στεφανής, ενώ τον Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες πριν τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού, ο κ. Στεφανής είχε παρακολουθήσει Τακτική Άσκηση (ΤΑΜΣ) με τη συμμετοχή στελεχών και Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο. Αντίστοιχες ασκήσεις όπου συμμετείχαν μονάδες της Εθνοφυλακής είχε παρακολουθήσει και στο παρελθόν ως αρχηγός του ΓΕΣ.
Άλλωστε ο κ. Στεφανής φέρεται να είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο από το 2017, ως αρχηγός του ΓΕΣ, στην ενίσχυση των εθνικιστικών Λεσχών Εφέδρων με σκοπό τη γενικευμένη στρατιωτικοποίηση, ενώ ήδη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο φρόντισε να στείλει ένα «ιδιαίτερο μήνυμα» στους Εθνοφύλακες και τους Εφέδρους.
Συγκεκριμένα, στην ευχαριστήρια δήλωσή του στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, αμέσως μετά τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, δήλωσε: «Δεύτερον, ευχαριστώ τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό κερδίζεται καθημερινά από τη σκληρή δουλειά των στελεχών, από τη σκληρή δουλειά των οπλιτών, των ναυτών, των σμηνιτών, από τη σκληρή δουλειά των Εθνοφυλάκων και των Εφέδρων, στους οποίους δίνω ένα ιδιαίτερο μήνυμα, και τέλος, από τη σκληρή δουλειά του πολιτικού μας προσωπικού».
Το «ιδιαίτερο μήνυμα» του νέου υφυπουργού προς τους Εθνοφύλακες και τους Έφεδρους, καταγράφηκε μεν, όμως δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, γεγονός που το αφήνει ανοιχτό σε ερμηνείες.
Το ενδεχόμενο πάντως να εμπλακεί η Εθνοφυλακή με τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν προκύπτει μόνο μέσα από τη στελεχιακή θέση του κ. Στεφανή. Κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, όπου ο υπουργός έκανε τη δήλωση για το νομοσχέδιο της Εθνοφυλακής, διατυπώθηκαν επίσημες προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν με το αζημίωτο οι εθνοφύλακες και διάφοροι μηχανισμοί γύρω από αυτούς για την «αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών».
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αναστάσης Δημοσχάκης, ζήτησε από τον υπουργό «να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της εθνοφυλακής με αντιμίσθιο κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου», όπως αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών.
«Αθώα» η πρόταση για αναβάθμιση της Εθνοφυλακής;
Πλέον η ανάγκη να υπάρξει μια επίσημη κυβερνητική απάντηση στο αν θα «αξιοποιηθούν» τα σώματα της Εθνοφυλακής στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι επιτακτική σε ό,τι αφορά. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δικαιολογούν τη σκέψη που εύλογα τέθηκε από τον Τύπο όταν έγινε γνωστή η τοποθέτηση Στεφανή στον συντονισμό των υπηρεσιών για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, ότι το Μαξίμου «έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Πολλά από τα πρόσωπα που επιλέγουν εθελοντικά να καταταγούν στην Εθνοφυλακή έχουν απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα λόγω των βίαιων πράξεων και των ακραίων θέσεών τους.
Όπως υπενθυμίζει σε σχετικό άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών, μέλη τοπικού Τάγματος Εθνοφυλακής παραλίγο να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2018, όταν μετέβησαν αυτοβούλως σε βραχονησίδα για να υψώσουν σημαία.
Εθνοφύλακες φέρονται να δήλωναν και τα πρόσωπα που είχαν καταλάβει τον χώρο του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα προκειμένου να εμποδίσουν την ανέγερσή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακροδεξιού εθνοφύλακα, και ο πρώην πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Δράμα, Παναγιώτης Μπαντέμης, (καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για επίθεση εναντίον δύο γυναικών στο Μεταξουργείο το 2011, ενώ σύμφωνα με τον φασιστικό Στόχο, «διψούσε για μουσουλμανικό αίμα όντας ένας sniper που θα «τους στέλνει στον Αλλάχ από μακρυά...»), χάνοντας τελικά την ιδιότητα του Εθνοφύλακα, ύστερα και από σχετική ερώτηση που έγινε στη βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με πληροφορίες από: Eφημερίδα των Συντακτών, Documento, Τα Νέα, Protagon, tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου