Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν παραχωρεί συνέντευξη στο συντηρητικό περιοδικό Valeurs actuelles με – πέραν του δέοντος- εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, τότε είναι προφανές ότι έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις.
Το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης έβαλε αίφνης κατά Βούλγαρων και Ουκρανών που ζουν στη Γαλλία, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.
Στην επίμαχη συνέντευξη στις αρχές Νοεμβρίου ο Μακρόν είχε πει επί λέξη: «Θα προτιμούσα να έρχονται άνθρωποι από τη Γουινέα ή την Ακτή Ελεφαντοστού για να κάνουν τη δουλειά, παρά παράνομα ουκρανικά ή βουλγαρικά δίκτυα». Η αντίδραση Σόφιας και Κιέβου ήταν άμεση. Και στις δυο πρωτεύουσες κλήθηκαν οι Γάλλοι πρέσβεις για να δώσουν εξηγήσεις. Αμφότεροι εξήγησαν ότι επρόκειτο για παρεξήγηση και πως απομονώθηκαν ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
Προς τι η στροφή Μακρόν;
Τι εννοούσε όμως ο γάλλος πρόεδρος με τις επίμαχες δηλώσεις του; Υπονοούσε, ενδεχομένως, ότι οι βουλγαρικές αρχές αλλά και κορυφαίοι βούλγαροι πολιτικοί εμπλέκονται στο εμπόριο διαβατηρίων για μετανάστες από τρίτες χώρες; Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα έπρεπε να είναι αρκετά πιο σαφής και να μην μιλήσει τόσο αόριστα. Ή μήπως ήθελε απλώς να υποδηλώσει ότι προτιμά την νόμιμη από την παράτυπη μετανάστευση; Η Βουλγαρία ωστόσο είναι χώρα μέλος της ΕΕ και συνεπώς οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Για τη δε Ουκρανία έχει καταργηθεί η βίζα και προβλέπεται δικαίωμα παραμονής έως και τριών μηνών.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ πάντως επιχείρησε να αξιοποιήσει το «φάουλ» Μακρόν. Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι προφανώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν προσέβαλε συνειδητά τους Βούλγαρους, εκτίμησε ότι ο Μακρόν θα συνδράμει προσεχώς τις προσπάθειες της Σόφιας για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν και στην Ευρωζώνη.
Στη Γαλλία πάντως οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια συνειδητή και στοχευμένη προσπάθεια του Μακρόν να «φλερτάρει» ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων με το ακροδεξιό στρατόπεδο. Πολλοί εκτιμούν ωστόσο ότι η στροφή αυτή δεν πρόκειται να του αποφέρει τις επιδιωκόμενες ψήφους και πως με τον τρόπο αυτό όχι μόνον δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης (πρώην Εθνικού Μετώπου) της Λεπέν, αλλά κινδυνεύει να χάσει και τους αριστερούς του δικού του στρατοπέδου.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου