Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Οι ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής και οι βουλευτές της ΝΔ στο μνημόσυνο του Μακρυγιάννη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία φορά που η Ν.Δ. συμμετείχε στο μνημόσυνο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ήταν τον Δεκέμβριο του μακρινού 1999, όταν παρέστησαν οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές
Ήταν η εποχή που η Νέα Δημοκρατία αποφάσιζε να ταχθεί επισήμως κατά των «διαχωριστικών γραμμών» και να κάνει την αρχική της προσέγγιση με τον μεσαίο χώρο.
Επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή και με την πολιτική απόφαση του τότε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας πως το κόμμα δεν συνομιλεί με τα άκρα, οι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης έπαψαν να εμφανίζονται στου Μακρυγιάννη, στο Γράμμο, στο Βίτσι και στον Μελιγαλά αφήνοντας τον συγκεκριμένο χώρο στη Χρυσή Αυγή και τον ΛΑΟΣ.

Την τελευταία δεκαετία είναι γεγονός πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τήρησαν τη συγκεκριμένη γραμμή με μοναδικές παρεκκλίσεις την αποστολή στεφάνων στο μνημόσυνο του Μακρυγιάννη, αποφεύγοντας όμως την παρουσία τους εκεί. Άλλοτε ο Θάνος Πλεύρης (2014) και άλλοτε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (2012) ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είχαν στείλει στεφάνια για να τιμήσουν τα «θύματα των αιμοσταγών κομμουνιστών», σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς το νεοναζιστικό μόρφωμα του Ν. Μιχαλολιάκου. Αλλά και πάλι η νεοδημοκρατική «παρουσία» στο μνημόσυνο του Μακρυγιάννη είχε περιοριστεί στην αποστολή στεφάνων και μέχρις εκεί.

Την Κυριακή που μας πέρασε, τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπασαν μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια τη γραμμή του 1999 δίνοντας οι ίδιοι το παρών στην παραδοσιακή εκδήλωση μίσους της ελληνικής Ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με ακροδεξιά Μέσα, στο φετινό μνημόσυνο και ανάμεσα στα μέλη της Χρυσής Αυγής παρόντες ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α' Αθηνών), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνία) και Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζα).

Το γεγονός πως οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποδοκιμάστηκαν από τους συγκεντρωθέντες ακροδεξιούς δεν αλλοιώνει τους πολιτικούς συμβολισμούς που η παρουσία τους σηματοδότησε σε μια εκδήλωση που το κόμμα τους έχει ατύπως αποκηρύξει εδώ και χρόνια.

Η παρουσία τους στο Μνημόσυνο του Μακρυγιάννη, σε συνδυασμό με την ανοχή που η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. δείχνει στα ακροδεξιά παρατράγουδα που κοσμούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της είναι ένα ακόμη δείγμα της επικίνδυνης κλίσης που το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πάρει προς το σημείο που άλλοτε βρίσκονταν οι ψηφοφόροι των υπόδικων της Χ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου