Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020

Εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ στέλνουν 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή


Εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ στέλνουν 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή
«Διέφθειρε ή απειλούσε πολιτικούς και εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους του Ιράκ»
Οι ΗΠΑ στέλνουν ακόμη 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. 


Σύμφωνα με το NBC, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, η απόφαση πάρθηκε λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο υπερασπίστηκε την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοθετήσει τον Ιρανό διοικητή της Δύναμης Κουντς, λέγοντας ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί επιχειρούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ιράκ και να το χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Κατ’ εντολή του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε πραξικόπημα στο Ιράκ», έγραψε ο Ρούμπιο στο Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του. «Διέφθειρε ή απειλούσε πολιτικούς, εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους του Ιράκ και έφερνε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, πιστή στον ίδιο, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το Ιράκ σε πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς ΜακΚόνελ, η κυβέρνηση Τραμπ θα ενημερώσει αργότερα σήμερα την ηγεσία του Κογκρέσου για την επιχείρηση εναντίον του Σουλεϊμανί. Πιθανότατα θα ακολουθήσει μια απόρρητη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτός ο τρομοκράτης ιθύνων νους δεν συνιστούσε απλώς απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Επί μία και πλέον δεκαετία οργάνωνε το μοχθηρό και αποσταθεροποιητικό έργο του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε ο ΜακΚόνελ, προτρέποντας τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην εξάγουν συμπεράσματα για την επιχείρηση μέχρι να ενημερωθούν για τα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου