Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Κοίρα κάτι περιστέρια της ειρήνης... Τι δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών που πυροδοτούν τον Εμφύλιο στην Λιβύη!

Μέρκελ:
"Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων", δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σημείωσε ότι οι ιδιαίτερα οξυμένες σχέσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων του λιβυκού εμφυλίου πολέμου δυσχέρανε την προσπάθεια επίτευξης λύσης.
Όπως είπε η κ. Μέρκελ, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών της λιβυκής σύγκρουσης δεν μπορούν καν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, οπότε και σήμερα δεν είχαν απευθείας συνομιλίες και συμμετοχή στη Διάσκεψη, ωστόσο ήταν παρόντες στο Βερολίνο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο λιμανιών της Λιβύης από τα οποία εξάγεται πετρέλαιο, καθώς και για την παύση λειτουργίας μίας μεγάλης πετρελαιοπηγής.

"Γνωρίζουμε ότι οι σημερινές υπογραφές δεν αρκούν" για την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας και ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, υπογράμμισε στη συνέχεια ο Χάικο Μάας.
Κόντε: Έτοιμη η Ρώμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της ειρήνης στη Λιβύη

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.

"Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης", δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

"Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό", πρόσθεσε.
Πούτιν: Δεν χάνουμε την ελπίδα

Ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ελπίζει η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο, καθώς και ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

"Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί", δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν "ένα πολύ καλό βήμα" όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.
Ερντογάν: Να σταματήσει τη δράση του ο Χαφτάρ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
Ε. Μακρόν: Να σταματήσει η αποστολή φιλότουρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε "να σταματήσει" η αποστολή φιλότουρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

"Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει", δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σ' αυτή τη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες Σύρους μαχητές.
Τετ α τετ Πομπέο με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ - Ντι Μάιο: Κυρώσεις σε όσους υποδαυλίζουν τον εμφύλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε συνάντηση με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πομπέο ανέφερε ότι στην παραγωγική συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του έδωσε έμφαση στην κατάπαυση του πυρός και στην εύρεση πολιτικής λύσης με τη βοήθεια και τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην αποχώρηση οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής δύναμης. 

Ο Ντι Μάιο, από την πλευρά του, συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ζήτησε να θεσπιστούν κυρώσεις εις βάρος όσων υποδαυλίζουν τον λιβυκό εμφύλιο.
ΟΗΕ: Να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μαχητές

Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ είχε απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη βορειοαφρικανική χώρα. "Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ασφαλείας, που προβλεπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών ανεξαρτήτου εθνικότητας", είπε ο Σαλαμέ σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat. Kαι ζήτησε να τερματιστεί κάθε ξένη ανάμειξη στην κρίση της Λιβύης.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα εφαρμόσει το σχέδιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα προσηλωμένη στους στόχους της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη και είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της", τόνισε σε αναρτήσεις της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μπ. Τζόνσον: Η Βρετανία θα μπορούσε να επιτηρήσει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει "ανθρώπους και ειδικούς" για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

Κατά την άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως είναι καιρός οι "εξωτερικοί μεσολαβητές" να σταματήσουν να επεμβαίνουν σ' αυτόν τον πόλεμο.

"Οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων δεν τελειώνουν παρά μόνο όταν αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις αποφασίσουν πως θέλουν να τους βάλουν τέλος", δήλωσε ο συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως θέλει "μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ", διότι "ο λιβυκός λαός έχει υποφέρει αρκετά".

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της χώρας του σε περίπτωση επιτυχίας των διεθνών συνομιλιών που έχουν στόχο την πλήρη και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών, ο συντηρητικός πρωθυπουργός δήλωσε πως, "αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσαμε προφανώς να κάνουμε αυτό που κάνουμε πολύ καλά, δηλαδή να στείλουμε ανθρώπους, ειδικούς για να επιτηρούν την κατάπαυση του πυρός".

Όμως προς το παρόν "δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός ενόψει", υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η Βρετανία "θα ζητήσει σήμερα να υπάρξει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου