Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: «Μπουρλότο» στην εκεχειρία

Λιβύη - φωτ. αρχείουAP Photo/Hazem Ahmed
Λιβύη: «Μπουρλότο» στην εκεχειρία
efsyn.gr
Σε μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Λιβύη. Δυνάμεις του Χάφταρ «απειλούν να χτυπήσουν ακόμα και πολιτικά αεροπλάνα αν εισέλθουν στην Τρίπολη και τα περίχωρά της». • Νωρίτερα, τουρκικής κατασκευής drone καταρρίφθηκε έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης. •Στο διπλωματικό πεδίο, οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών χωρών της Λιβύηςπρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Αλγέρι.
Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη διάσκεψη του Βερολίνου, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ «απειλούν να χτυπήσουν ακόμα και πολιτικά αεροπλάνα αν εισέλθουν στην Τρίπολη και τα περίχωρά της», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και ενώ νωρίτερα, ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο αεροδρόμιο Μίτιγκα (στην Τρίπολη) ανάγκασαν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας να διακόψει για λίγες ώρες τις πτήσεις.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα έγινε στόχος «έξι ρουκετών Grad», μία ενέργεια που συνιστά «κατάφωρη απειλή» στην ασφάλεια της κυκλοφορίας των αεροσκαφών και «μία νέα παραβίαση της εκεχειρίας», η οποία εφαρμόσθηκε στις 12 Ιανουαρίου μεταξύ των εμπολέμων πλευρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης Μοχάμαντ Γκνούνου.

Αεροσκάφη που επρόκειτο να προσγειωθούν στην Τρίπολη, προερχόμενα κυρίως από την Τύνιδα, υποχρεώθηκαν να κατευθυνθούν στη Μιζουράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές, ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), τουρκικής κατασκευής drone καταρρίφθηκε έξω από την Τρίπολη. Πρόκειται για drone τύπου TB2, που ανήκει στον στρατό του Σαράτζ.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών χωρών της Λιβύης (Τυνησία, Αίγυπτος, Σουδάν, Τσαντ και Νίγηρας) πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Αλγέρι στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις επαφές που είχε στη Γερμανία (σ.σ. ήταν ένας από τους ηγέτες που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου) αναμένεταιτην Κυριακή στην Αλγερία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη διήμερη επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου