Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση


«Προς Θεού, να μην μπούμε σ’ αυτή τη λογική ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο και άρα θα μας διαλύσουν» είπε ο Χρ. Λαζαρίδης. Ο αναπλ. σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκος επανέλαβε τη θέση του για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο.
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ως λύση διαφυγής από τη σύγκρουση των ολιγαρχών του ποδοσφαίρου, εισηγείται στον Κυριάκο Μητσοτάκη το alter ego του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης!
Αυτήν την ακραία θέση εξέφρασε (Action 24, Evening Report, 3.2.2020) ο ειδικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά στο γραφείο του στη Βουλή, καλώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να την ακολουθήσει. Και πώς την εξέφρασε; Πρώτα απ’ όλα δήλωσε ότι «δεν μας κάνει απαισιόδοξους» το να πάμε σε ρήξη με την Τουρκία, αναφωνώντας: «Προς Θεού, να μην μπούμε σ’ αυτή τη λογική ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο και άρα θα μας διαλύσουν».

Κι έπειτα χρειάστηκε να ανατρέξει στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στη Στάση του Νίκα το 532 μ.Χ. για να παραλληλίσει την εξέγερση των ομάδων των Βένετων και των Πράσινων κατά του Ιουστινιανού με τα σημερινά γεγονότα στο ποδόσφαιρο.

Κι αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα σχετικά με το πώς καταπνίγηκε η εξέγερση και την «αιματηρή κατάληξή» της, διερωτήθηκε: «Γιατί τα επόμενα χρόνια δεν ξαναϋπήρξε φαινόμενο Πράσινων και Βένετων;». Και τι απάντησε; «Γιατί άρχισε να απειλείται άμεσα η Βασιλεύουσα από τις εισβολές, ειδικά μετά το 717, και ποτέ δεν ξαναδιχάστηκαν τόσο πολύ. Γιατί δημιουργήθηκε μια συλλογικότητα υπέρτερη του οπαδισμού αυτού. Οταν αποδυναμώνουνε την εθνική συλλογικότητα, θα τα έχουνε αυτά».

Και για όποιον δεν κατάλαβε τον παραλληλισμό με το σήμερα, ο Χρ. Λαζαρίδης έφερε κι άλλο ιστορικό παράδειγμα: «Η Θάτσερ όταν διέλυσε τις ομάδες και άφησε έξω την Αγγλία -όχι καμιά Ελλάδα- από τις διεθνείς οργανώσεις για δύο χρόνια και μετά επέστρεψε και το εξυγίανε, ήταν η ίδια Θάτσερ η οποία προηγουμένως είχε νικήσει στα Φόκλαντς. Λοιπόν, αν θέλετε να τα κάνουμε Θάτσερ, πρέπει να κάνουμε όλο το πακέτο. Οχι το μισό», είπε με νόημα. Και κατέληξε λέγοντας: «Εν ονόματι του δημόσιου συμφέροντος, που είναι εθνικό συμφέρον, πρέπει να σπάσεις αυγά. Η εξουσία έχει πάντα αυτό το πρόβλημα. Ξέρει τι πρέπει να κάνει και δεν τολμάει να σπάσει αυγά».

Το ποια είναι τα «αυγά» που θέλει «σπασμένα» ο κ. Λαζαρίδης το φωτογράφισε επαρκώς με τις αναφορές του στις εισβολές στην Κωνσταντινούπολη και στον πόλεμο των Φόκλαντς. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, έχει ήδη ταχθεί κατά της θέσης του Κυρ. Μητσοτάκη πως η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές εναντίον του τελευταίου, ενώ με την απουσία του κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας για τις ΠΑΕ αμφισβήτησε ανοιχτά και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα του ποδοσφαίρου.
Ο Λ. Αυγενάκης

Θέμα για το οποίο, παρεμπιπτόντως, ερώτημα παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει ήδη παραγκωνιστεί και στη θέση του τις επαφές με UEFA και FIFA ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αναφορικά με αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε μεν, κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα απώλειας εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Αυγενάκη», αλλά επιβεβαίωσε τον πάγο στον οποίο βρίσκεται, δηλώνοντας ότι «αυτό το οποίο επιλέξαμε (σ.σ. οι επαφές αυτές να γίνουν από τον Γ. Γεραπετρίτη), έγινε επειδή ο κ. Αυγενάκης αυτή τη στιγμή είχε μπει, αν θέλετε, στο κάδρο αντιπαλοτήτων μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ομάδων. Δεν θέλαμε να φορτίσουμε το κλίμα με κακοπιστία γύρω από το πρόσωπο, αλλά να εστιάσουμε στην ουσία».

Και την ίδια ώρα άφησε ανοιχτό το μέλλον του Λ. Αυγενάκη, δηλώνοντας ότι «θα αξιολογήσουμε τη στάση μας μετά την επίσκεψη και του προέδρου της UEFA στην Αθήνα και μετά τις πρώτες συναντήσεις με τον κ. Ινφαντίνο. Και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα ουσίας που πρέπει να επιλυθούν και το τελευταίο που θέλουμε είναι η στοχοποίηση προσώπων». Πάντως στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι από το μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να υποδειχθεί ως αποκλειστικά υπεύθυνος για τους χειρισμούς ο κ. Αυγενάκης και ότι εξωθείται σε παραίτηση.

Κι ενώ από τη μία ο ειδικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, υπερθεματίζει για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, θέμα έχει δημιουργηθεί από την άλλη με τις δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο. Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Στ. Πέτσας απάντησε ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα (σ.σ. συνεκμετάλλευσης)», προσθέτοντας πως «ο κ. Ντόκος έχει δηλώσει ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Ο Θ. Ντόκος δήλωσε ακόμα μετά τις σχετικές αντιδράσεις πως «αν θεωρηθεί (σ.σ. από τον πρωθυπουργό) ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη». Ωστόσο, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Ντόκου και ότι ο τελευταίος δεν θα έθετε τέτοιο ζήτημα όσο ο Κυρ. Μητσοτάκης έλειπε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με άλλα λόγια, ο Θ. Ντόκος εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη Σαουδική Αραβία, επισκέφτηκε το Αμπού Ντάμπι και συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου του Εμιράτου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, παρουσία του διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα (ADIA), καθώς και με τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, κ. Homaid Al Shimmari.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα -εκφράστηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate-, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου