Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

O Ελληνικός Στρατός αιχμή του δόρατος για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και συμφερόντων-Άσκηση "Χρυσόμαλλο Δέρας"


Η μεγάλη και εξίσου επικίνδυνη για τους λαούς των Βαλκανίων Άσκηση "Χρυσόμαλλο Δέρας αρχίζει 

σήμερα στο Κιλκίς και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή με την επιβλητική επιχείρηση στο ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βολής του «Ασκού Προφήτη».

Πρόκειται για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟ του Στρατού Ξηράς, δηλαδή την πρώτη άσκηση τύπου invitex, αντίστοιχη των πολυεθνικών ασκήσεων που πραγματοποιεί η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Στην άσκηση συμμετέχουν κρίσιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, αντίστοιχες των Βαλκανικών κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ και τα συμφέροντα των ενεργειακών εταιρειών, των ΗΠΑ και του ελληνικού αστικού κόσμου
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βασικό σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης αποτελούμενη από Βαλκανικές χώρες σε σημείο θερμού ενδιαφέροντος, που απειλείται το status quo από αποσταθεροποιητικές ομάδες, μέσω τρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Σκοπός της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους.
Το «Χρυσόμαλλο Δέρας» είναι άσκηση επιπέδου Τάγματος, μεταξύ Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, με τη συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr οι ΗΠΑ εκτός από ομάδα καταδρομέων θα συμμετάσχει και με τρία επιθετικά ελικόπτερα Apache ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία θα συμμετέχουν με τέσσερα οχήματα η κάθε μία.
Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, θα έχει μεγάλο όγκο ελικοπτέρων, αρμάτων και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ήδη έχει πάρει πρωτοβουλία αντίστασης σε αυτούς τους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μέσα στον Στρατό, καλώντας τους φαντάρους και τα στελέχη να Αρνηθούν την συμμετοχή τους.

Σε πρόσφατη παρέμβαση μας στην εφημερίδα ΠΡΙΝ γράφαμε:

Ο Ελληνικός Στρατός «φέρνει την Ειρήνη» στα Βαλκάνια

Η 26η Μοίρα, που εδρεύει στην Τανάγρα, με υποστηρικτικό προσωπικό 140 άτομα της αντιαεροπορικής συστοιχίας ΠΑΤΡΙΟΤ, θα μετακινηθεί στην Σαουδική Αραβία. Προσθέτοντας τη Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, που ακολουθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο NTE ΓΚΩΛ με προορισμό τα Στενά του Ορμούζ, διαπιστώνουμε μέγεθος και ποιότητα της ελληνικής πολεμικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή. Η Ομοσπονδία των στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) ζητά αύξηση των αποδοχών του πολέμου καθώς «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι από τις πλουσιότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες με υψηλότατο βιοτικό επίπεδο», αποδεικνύοντας το πόσο αδίστακτη είναι η «φιλειρηνική» αστική Ελλάδα, ενώ προπαγανδίζουν τον Στρατό «εγγυητή της Άμυνας και Σταθερότητας»! Πολεμική προετοιμασία και ασκήσεις-συνεκπαιδεύσεις, βάσεις και διευκολύνσεις, βομβαρδισμοί και συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο πόλεμος κατά των προσφύγων και η Αποτροπή μπρος στην Ευρώπη Φρούριο, εξοπλισμοί και προσλήψεις μισθοφόρων, καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη και υλοποίηση των στρατηγικών αστικών στόχων, είναι ένα πλέγμα πολέμου, με το ελληνικό αστικό κράτος να οικοδομεί βάση κοινών συμφερόντων με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ.



Ενδεικτική των παραπάνω, απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού ρόλου που παίζει το Ελληνικό κράτος στην περιοχή είναι η διεθνή άσκηση “invitex”, που δρομολογεί το ΓΕΣ τον Φεβρουάριο, στο πεδίο βολής του "Ασκού Προφήτη", στη Θεσσαλονίκη. Θα συμμετάσχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία. Πρόσκληση έχει σταλεί στο Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η άσκηση “invitex” (invitation exercise) του Στρατού Ξηράς συμπληρώνει την τριπλέτα της αντίστοιχης άσκησης της Π.Α, τον «ΗΝΙΟΧΟ» και την Άσκηση “Νηρηίς” του Π.Ν. που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.



Ποιος όμως είναι ο στόχος της άσκησης, ποια τα επίδικα αυτής; Το Πεντάγωνο διαρρέει ότι "θα περιλαμβάνει την επιβολή της ειρήνης σε σημείο της ευρύτερης περιοχής, που έχει δεχθεί επίθεση από κέντρο που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την τάξη, εισβάλλοντας με ένοπλες δυνάμεις". Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα τοπίο έντασης, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και οι εθνικιστικές εξάρσεις ελλοχεύουν.


Το στρατιωτικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο μιλά για διεργασίες "μείζονος στρατηγικής σημασίας, δεδομένου των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την Πενταμερή της Αιγύπτου και την συμφωνία του East Med". Εξάλλου, η Διπλωματία έχει εντάξει εδώ και χρόνια στο δυναμικό της τις στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασίες. Θεωρώντας τες μέσω για τη διαμόρφωση ευρύτερων μπλοκ, παίζοντας παράλληλα ρόλο πολιορκητικού κριού για την διεμβόλινση υπαρχόντων συμμαχιών (η Σερβία αποτελεί διακύβευμα!). Και συνεχίζουν: "Η προώθηση του πνεύματος συνεργασίας και η εμπέδωση ότι τα Βαλκάνια πρέπει να μετατραπούν σε τόπο προώθησης κοινών συμφερόντων, ανάπτυξης αλλά και αμυντικής συνεργασίας περνάει και από τις συνέργειες που προωθεί το ΓΕΣ και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία με προεκτάσεις και στην εξωτερική πολιτική της χώρας".

Ο Ελληνικός Στρατός παρουσιάζεται αιχμή του δόρατος για να επιβληθεί στα Βαλκάνια η “σταθερότητα” που έχουν ανάγκη οι αμερικανικοί και ελληνικοί σχεδιασμοί με επίκεντρο το ενεργειακό ζήτημα (φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Ρωσία), ενώ η Γαλλία με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαδικασιών για Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία προκαλεί αναστάτωση και η Γερμανία αποκλείει το ελληνικό αστικό κράτος από τις διεργασίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η σταθερότητα των μεν σημαίνει απώλεια αγορών και ζωτικού χώρου της ανταγωνίστριας ιμπεριαλιστικής δύναμης. Ανατροφοδότηση των εθνικισμών και αστάθεια σημαίνει μπλοκάρισμα συγκεκριμένων σχεδιασμών. Σ’ αυτό που συμφωνούν είναι η επιβολή του καπιταλιστικού μονόδρομου, το καθεστώς κοινωνικής ειρήνης-υποταγής που εγγυάται τα κέρδη τους, καθώς η εργατική εκμετάλλευση είναι η πηγή της όποιας δύναμης τους. Ο πόλεμος, ταξικός και ιμπεριαλιστικός, αλληλοδιαπλέκονται, είναι συστατικό στοιχείο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. 

Πρέπει να αντιταχθούμε στην εν λόγω άσκηση και τους σχεδιασμούς που εξυπηρετεί. Από την σκοπιά ενός Αντιπολεμικού κινήματος που εκφράζει τα ταξικά εργατικά δίκαια, διεθνιστικό, αντικυβερνητικό, αντικαπιταλιστικό. Στην αιχμή του το Κίνημα Μέσα και Έξω από τον στρατό, για το μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και της καταστολής.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου