Ομηροι επ’ αόριστον στην ενδοχώρα
Με απαράδεκτη προχειρότητα και βιασύνη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιβίβασε σε πλοίο από το λιμάνι της Μυτιλήνης 436 πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο μετά την 1η Μαρτίου με προορισμό τα κλειστά κέντρα κράτησης σε Μαλακάσα και Κλειδί Σερρών
● Οι αποφάσεις απέλασης στην Τουρκία που τους έχουν επιδοθεί στερούνται νομικής βάσης, σύμφωνα με φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
● Οι αποφάσεις απέλασης στην Τουρκία που τους έχουν επιδοθεί στερούνται νομικής βάσης, σύμφωνα με φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φυλακισμένους μέχρι και 12 μήνες σκοπεύει να αφήσει η κυβέρνηση τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την 1η Μαρτίου. Το αρματαγωγό «Ρόδος», που ήταν ελλιμενισμένο στη Μυτιλήνη, αναχώρησε τελικά το Σάββατο, μεταφέροντας 436 πρόσφυγες που έχουν τελικό προορισμό το νέο κέντρο κράτησης στη Μαλακάσα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον τους, όπως και των υπολοίπων από τους 1.700 που έφτασαν το ίδιο διάστημα.
Στους ανθρώπους αυτούς έχουν επιδοθεί ήδη αποφάσεις απέλασης στην Τουρκία, οι οποίες όμως, όπως επισημαίνει η HIAS, στερούνται νομικής βάσης, εφόσον επικαλούνται την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. «Είναι αντίθετες με τη νομοθετική πράξη η οποία αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου από 1 Μαρτίου 2020. Ο νόμος αναφέρει ότι οι νεοαφιχθέντες πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους ή χώρα καταγωγής», σημειώνουν χαρακτηριστικά μέλη της HIAS στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας έντονη διαφωνία με τους νομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να απελαθούν στην Τουρκία από τη στιγμή που το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης έχει καταστεί κενό γράμμα. Επίσης απίθανο είναι να επαναπατριστούν στις χώρες καταγωγής τους, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Κονγκό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» και ο Βασίλης Κερασιώτης που εκπροσωπεί την οργάνωση σε αυτήν την υπόθεση.
Περιφρόνηση των ανθρώπων
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της βιασύνης, αν όχι της πλήρους περιφρόνησης των ανθρώπων και των διαδικασιών, που επιδεικνύει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις επιδόθηκαν στους πρόσφυγες μόλις την Παρασκευή, αφήνοντάς τους μόνο 48 ώρες να προσφύγουν σε νομικά μέσα για να τις προσβάλουν, ενώ ήταν κρατούμενοι σε άθλιες συνθήκες. Το πλοίο άλλωστε αναχώρησε την επομένη, το Σάββατο, στη μία το μεσημέρι!
Στη Μαλακάσα έφτασαν 436 άτομα, ενώ οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 450 ανθρώπους που βρίσκονταν στο λιμάνι. Δεν αποκλείεται να εξαφανίστηκαν κάποιοι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Στη Μυτιλήνη βρίσκονται άλλοι 153 πρόσφυγες διασκορπισμένοι σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στα υπόλοιπα νησιά υπό το ίδιο νομικό καθεστώς που διαμόρφωσε η ΠΝΠ για όσους ήρθαν μετά την 1η Μαρτίου.
Ολοι αυτοί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, θα εγκατασταθούν μέχρι το ερχόμενο Σάββατο στις κλειστές δομές στη θέση Κλειδί Σερρών και στη Μαλακάσα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση, προβλέπεται η μεταφορά 10.000 προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και η επιδοτούμενη απέλαση 5.000 μέσω του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έως το τέλος του Μαρτίου, με αυξημένη επιδότηση στα 2.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό, αφού μόλις άρχισε ο μήνας δήλωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ οι απελάσεις θα γίνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου