Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Δίκη-εξπρές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


Δίκη-εξπρές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

AP Photo/Darko Bandic
Σε δίκη μέσα σε έξι μέρες παραπέμφθηκαν δώδεκα παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ● Για «θεμελιώδη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος τους.
Δώδεκα ανήλικα παιδιά ήταν ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πέρασαν στον Εβρο και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη αναστείλει το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου και τα προσφυγόπουλα, δέκα από τα οποία ήταν ασυνόδευτα, παραπέμφθηκαν σε δίκη με χαρακτηριστικά αυτόφωρης διαδικασίας.

Η δικηγόρος τους Ιωάννα Δαμδούνη από τη ΜΚΟ «Αρσις» περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πώς η πολιτεία αντιμετώπισε με όρους τιμωρητικούς μικρά παιδιά που προέρχονται από περιοχές βίαιων συγκρούσεων του Αφγανιστάν. «Αφενός έχουμε την περίπτωση ανηλίκων που δεν δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, αφετέρου στην περίπτωσή τους εφαρμόστηκαν διαδικασίες-εξπρές: μέσα σε έξι μέρες συνελήφθησαν, σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες, αποδόθηκαν κατηγορίες, ορίστηκε δικάσιμος και παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου».

Η δίκη στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ορεστιάδας προσδιορίστηκε για τις 6 Μαρτίου και λίγη ώρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης η Ι. Δαμδούνη, μαζί με συνάδελφό της από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR) και διερμηνέα, συναντούσαν τα παιδιά για να τους εξηγήσουν το νομικό πλαίσιο και να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους. «Ηταν κατά κύριο λόγο τρομοκρατημένα. Τα μισά κρατούνταν στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής στο φυλάκιο Ορεστιάδας και τα άλλα μισά στο ΠΡΟΚΕΚΑ, δηλαδή σε κλειστές δομές με απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκεί είχαν ήδη πληροφορηθεί ότι είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή σε όσους άντρες συνελήφθησαν μαζί τους και πως εκείνοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. Μας ρωτούσαν με έκπληξη γιατί δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο και με αγωνία αν θα πάνε φυλακή».

Το δικαστήριο δεν είχε μεριμνήσει για την εύρεση διερμηνέα και ως εκ τούτου η δίκη αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο. Μέχρι να οδηγηθούν σε κάποια δομή στην ενδοχώρα, οι ανήλικοι παραμένουν στο ΚΥΤ και στο ΠΡΟΚΕΚΑ και η ΜΚΟ «Αρσις» καθώς και άλλες 66 οργανώσεις που υπογράφουν σχετική δήλωση παρακολουθούν με προβληματισμό τη νέα πολιτική που ακολουθείται.

Οπως τονίζει η Ιωάννα Δαμδούνη, «στεκόμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι μπροστά στην πρακτική των ελληνικών αρχών να άρουν το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να αιτηθούν άσυλο και να ζητήσουν προστασία σε ένα κράτος. Ο τρόπος διαχείρισης των νέων αφίξεων στη χώρα μας αποτυπώνεται έμπρακτα και στην εν λόγω υπόθεση. Δεν είναι μόνο ότι σε όλη την ποινική διαδικασία χρέη διερμηνέα έκανε κρατούμενος με γνώση αγγλικών, ότι δεν τηρούνται οι νόμιμοι όροι της διαδικασίας καθώς και η ειδική ποινική μεταχείριση των ανηλίκων ως ευάλωτης ομάδας. Είναι κυρίως το γενικότερο πλαίσιο "τιμωρίας" των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα με σκοπό να αιτηθούν άσυλο, που, εκτός από μη νόμιμο καθώς παραβιάζει το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, είναι και απάνθρωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου