Τραυματίας σε επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη - φωτ. αρχείουAP Photo/Emrah Gurel
«Κόλαφος» για την Τουρκία η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
efsyn.gr
Αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτοι θάνατοι κρατουμένων και οι μεγάλοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης είναι μεταξύ των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο το 2019.
Στην 72 έκθεση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται ότι είναι πολύ σημαντικές οι παραβιάσεις στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν καταγγελίες «για αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους υπό κράτηση, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων, δημοσιογράφων, αλλοδαπών πολιτών, αλλά και υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ», με κατηγορίες ότι έχουν δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή επειδή εκφράζουν ειρηνικά τις πολιτικές θέσεις τους.
Επίσης, η έκθεση μιλάει για «αξιόπιστες αναφορές» ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τα εντάλματα της Ιντερπόλ για να στοχεύσει συγκεκριμένα άτομα που βρίσκονται εκτός της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει εξαπολύσει διεθνώς έναν αγώνα για να συλλάβει πρόσωπα που θεωρεί ύποπτα ως μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.
Τονίζει ότι με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία απέλυσε περισσότερους από 100.000 κρατικούς υπαλλήλους ενώ συνελήφθησαν χιλιάδες στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ουσιαστικά πραγματοποιώντας πρωτοφανή διεθνώς καταστολή. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι «τον Ιανουάριο οι πράκτορες της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας συνέλαβαν και εξέδωσαν δύο Τούρκους πολίτες που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν».
Όπως τονίζεται στην έκθεση, από τον διευθυντή του Ειδικού Κέντρου Ερευνών για την Ελευθερία, Νέιτ Σένκαν, το πολιτικό κίνητρο των αντιποίνων που ασκεί η Τουρκία εναντίον προσώπων που βρίσκονται εκτός της χώρας, θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου για την Πρόληψη και Λογοδοσία της Διακρατικής Καταστολής (Transnational Repression Accountability & Prevention - TRAP), που περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από διώξεις από τις χώρες προέλευσής τους από τη στιγμή που τις εγκαταλείπουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου