Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ο κορονοϊός οδηγεί χιλιάδες εκτοπισμένους Σύρους πίσω στην Ιντλίμπ


Ο κορονοϊός οδηγεί χιλιάδες εκτοπισμένους Σύρους πίσω στην Ιντλίμπ
Φωτογραφία αρχείουAP Photo/Hussein Malla
efsyn.gr
Χιλιάδες εκτοπισμένοι Σύροι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη χειμαζόμενη από τον πόλεμο επαρχία της Ιντλίμπ, κάποιοι υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Όπως αναφέρει το Reuters, περίπου 1 εκατομμύριο Σύροι εγκατέλειψαν την Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές στη βορειοδυτική Συρία τον περασμένο χρόνο μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του καθεστώτος να ξαναπάρει τον έλεγχο με τη συνδρομή των ρωσικών δυνάμεων.

Το τελευταίο διάστημα, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έγινε τον Μάρτιο, έχουν κάπως ηρεμήσει τα πράγματα στο πεδίο των μαχών, σε αυτό το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

Αν και μέχρι τώρα το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας δεν έχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19, οι γιατροί φοβούνται πως το κατεστραμμένο σύστημα δημόσιας υγείας και ο συνωστιμός στους καταυλισμούς θα μπορούσαν γρήγορα να μετατρέψουν κάθε ξέσπασμα του ιού σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Στις τεταμένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι εκτοπισμένοι Σύροι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ζοφερό δίλημμα: είτε να παραμείνουν στους υπερσυνωστισμένους καταυλισμούς όπου ένα ξέσπασμα της επιδημίας θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους ρισκάροντας να ξαναβρεθούν εν μέσω νέου γύρου μαχών και βομβαρδισμών.

«Οι ζωές μας πάνε από τον ένα κίνδυνο στον άλλο καθώς φεύγουμε από τους βομβαρδισμούς, το καθεστώς και τις συγκρούσεις στον συνωστισμό και στον κορονοϊό», είπε στο πρακτορείο ο 45χρονος Άμπου Άμπντο.

«Φοβόμαστε ότι πάλι θα υπάρξει κλιμάκωση από το καθεστώς αλλά η ζωή στην πόλη, στο σπίτι μας, είναι καλύτερη από τον εκτοπισμό και τις κακές συνθήκες», σύμφωνα με τον 49χρονο Φαγιέζ αλ-Ασί που εγκατέλειψε την πόλη Τζαμπάλ αλ-Ζοίγια νότια της Ιντλίμπ πριν από 2,5 μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ που φιλοξενεί το δημοσίευμα του Reuters, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχουν επιστρέψει στο Χαλέπι και σε διάφορες πόλεις της Ιντλίμπ πάνω από 103.000 Σύροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου