Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΗΠΑ: Ρεκόρ νεκρών, εκατομμύρια άνεργοι και ένας επικίνδυνος πρόεδρος

ΗΠΑ: Ρεκόρ νεκρών, εκατομμύρια άνεργοι και ένας επικίνδυνος πρόεδρος
AP Photo
efsyn.gr
Εδώ και μερικές εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης συγκρίνονται με εκείνες της μεγάλης ύφεσης. Οι ΗΠΑ, όμως, έχουν την ατυχία μέσα σε αυτή την κατάσταση να διαθέτουν έναν πρόεδρο, ο οποίος αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά επικίνδυνος.
Σήμερα η χώρα έσπασε ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη με περισσότερους από 50.000 νεκρούς λόγω κορονοϊού, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 875.000.

Στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετράει περισσότερους από 16.000 νεκρούς, όμως αρχίζει να καταγράφει τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης.

Ακόμη κι αν η καμπύλη της πανδημίας έχει φτάσει στην κορύφωσή της, οι εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των νεκρών προκαλούν τρόμο, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι οι τελικοί αριθμοί μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τα θύματα του πολέμου στο Βιετνάμ.

Την επόμενη εβδομάδα φαίνεται πως οι νεκροί από τον Covid-19 στις ΗΠΑ θα έχουν ξεπεράσει τις 58.000 που έχασαν τη ζωή τους στον δεκαετή πόλεμο του Βιετνάμ.
Στρατιές ανέργων σε εποχές τεράστιας ύφεσης

Εκτός από την ανθρωπιστική κρίση τα χτυπήματα που έχει δεχθεί η αμερικανική οικονομία είναι πολύ μεγάλα και, παρά τη βιασύνη του Ντόναλντ Τραμπ να χαλαρώσει τα μέτρα καραντίνας, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολύ καιρό.

Παρά τις έκτακτες βοήθειες από τις πολιτείες, αλλά και το οικονομικό πακέτο μαμούθ που έχει εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στη χώρα καταγράφονται, πλέον, 26 εκατομμύρια άνεργοι, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον της Μεγάλης Ύφεσης.

Το γεγονός αυτό καταγράφει την μεγάλη αιμορραγία που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.
Και στη μέση ο… Τραμπ

Εν μέσω αυτών των τεράστιων προκλήσεων, ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος αγωνιά για την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβρη, φροντίζει να δημιουργεί συνεχή εμπόδια με τις αψυχολόγητες έως και επικίνδυνες κινήσεις και δηλώσεις του.

Από την έναρξη της πανδημίας, όταν και σχεδόν απέκλειε την ύπαρξη του κορονοϊού, έως την πρόταση για τη χρήση απολυμαντικών ως θεραπεία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει οργή και πολλά σχόλια τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή σκηνή.

Η σύγκρουσή του με την Κίνα για τις ευθύνες στην κρίση, η διακοπή της χρηματοδότησης προς τον ΠΟΥ, η απαγόρευση της μετανάστευσης και η συνεχής αντιπαράθεση με τους επικεφαλής του τομέα Υγείας της χώρας, αλλά και τους κυβερνήτες των πολιτειών είναι μόνο μερικές από τις παλινωδίες της πολιτικής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

Τελευταίο παράδειγμα η πρόταση να χρησιμοποιηθούν απολυμαντικά ως θεραπεία για τον κορονοϊό, την οποία και πήρε πίσω, μετά την επιστημονική κατακραυγή, δηλώνοντας ελαφρά τη καρδία ότι «έκανε πλάκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου