Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ελληνοτουρκικά: Μια «Ειρήνη» που μοιάζει με πόλεμο

Ελληνοτουρκικά: Μια «Ειρήνη» που μοιάζει με πόλεμο

Γιώργος Κρεασίδης 
▸ Ξεκίνησε, με ελληνική συμμετοχή, η ευρωπαϊκή επιχείρηση στη Λιβύη
Αναζωπυρώνεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της αναβολής των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ από τις κοινοπραξίες των πολυεθνικών λόγω κρίσης τουλάχιστον μέχρι το 2021. Αυτό ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στο αφήγημα της άρχουσας τάξης για τις ΑΟΖ, που υποσχόταν εύκολο πλούτο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και στρατηγική συμμαχία με ΗΠΑ-ΕΕ σφραγισμένη από τα κέρδη, που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα απέναντι στην Τουρκία, οδηγώντας στην υποβάθμισή της.
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στη Λιβύη διαμορφώνουν νέα εκρηκτικά πεδία αντιπαράθεσης. Προχθές Πέμπτη ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη της επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη», με διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή της μεταφοράς όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Ήδη έχουν αναπτυχθεί δύο γαλλικές φρεγάτες κι ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου, ενώ το αρχηγείο της επιχείρησης θα βρίσκεται στη Ρώμη. Η Ελλάδα και η Ιταλία θα διαθέσουν από ένα πλοίο, Γερμανία και Πολωνία θα συμβάλλουν καταρχάς με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία. Επιπλέον, πλοία και αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για υποστήριξη. Η γερμανική Μπούντεσταγκ ενέκρινε την ανάπτυξη έως και 300 γερμανών στρατιωτών. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκτήσει παρουσία στην περιοχή μέσω της «Ειρήνης», αντισταθμίζοντας την έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου στα διεθνή ύδατα μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Χαρακτηριστικό είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ προθυμοποιήθηκε να «φιλοξενεί» στην Κρήτη τυχόν πρόσφυγες που θα περισυλλέγουν τα σκάφη της επιχείρησης, αποκαλύπτοντας την πρεμούρα της να ξεκινήσει η «Ειρήνη».

Στο μεταξύ συνεχίζονται εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο και ανεβαίνουν οι τόνοι στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά ελάχιστα ακούγεται τι συμβαίνει με το λεγόμενο «ελληνικό παράξοδο». Δηλαδή, το γεγονός πως στα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 μιλίων αντιστοιχεί εναέριος χώρος 10 μιλίων. Πρόκειται για ένα μοναδικό νομικό φαινόμενο στον κόσμο, όπως παραδέχονται οι αστοί ειδικοί, ακόμα κι ο βουλευτής της ΝΔ καθηγητής Α. Συρίγος που εκπροσωπεί εθνικιστικές θέσεις. Η Τουρκία αξιοποιεί αυτή την κατάσταση και στέλνει αεροπλάνα ειδικά στη ζώνη αυτή των τεσσάρων μιλίων, προφανώς όχι για να υπερασπιστεί… το διεθνές δίκαιο ή την ειρηνική συνύπαρξη.

Σαν πλευρά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού προσπαθεί να παρουσιάσει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το προσφυγικό, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την πραγματική φύση του. Από κυνηγημένα θύματα πολέμου οι πρόσφυγες έγιναν αρχικά «εργαλεία» του Ερντογάν, ενώ σήμερα παρουσιάζονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περιγράφουν συνωμοσία της ΜΙΤ για οργάνωση προσφυγικών εξεγέρσεων από τζιχαντιστές στους χώρους κράτησης(!), αλλά και για τη μαζική προσπάθεια εισόδου στην Ελλάδα την Καθαρά Δεύτερα. Σε αυτή, δημοσίευμα στην Καθημερινή εμμέσως πλην σαφώς εμπλέκει και τη Ρωσία! Έτσι προκύπτει η ανοιχτή αντιμετώπιση των προσφύγων σαν εχθρικής δύναμης, ακόμα και με drones νοικιασμένα από το Ισραήλ, αλλά και η ρατσιστική βία σε Κρήτη και Άρνισσα Πέλλας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δενδιάς επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει «στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». Ο ανταγωνισμός μπορεί να καταλήξει σε μια μοιρασιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιδιώκει με όλα αυτά να ενισχύσει την πλευρά της ελληνικής άρχουσας τάξης. Παράλληλα το δηλητήριο του εθνικισμού και το αντιπροσφυγικό κλίμα είναι στρατηγικός εξοπλισμός για τη διαίρεση και υποταγή των λαϊκών στρωμάτων ενόψει της κοινωνικής κρίσης που συνοδεύει την υγειονομική.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου