Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Μέρος της κανονικότητας… η αναζωπύρωση των πολέμων

Μέρος της κανονικότητας… η αναζωπύρωση των πολέμων
Γιώργος Μιχαηλίδης
Καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της πανδημίας, τα πολεμικά μέτωπα παγκοσμίως αναζωπυρώνονται. Στην προηγούμενη φάση και με δεδομένη την παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό, παρατηρήθηκε πάγωμα σχεδόν όλων των πολεμικών συρράξεων.
Μία σειρά ειρηνευτικές πρωτοβουλίες κατέληξαν σε γρήγορες εκεχειρίες, από τη Λατινική Αμερική και την Ασία ως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εδώ και λίγες ημέρες όμως και ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις δοκιμάζουν μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών και επιστροφής στην παραγωγική διαδικασία, ανεβαίνει η ένταση και στα πολεμικά μέτωπα.

Οι εκεχειρίες σπάνε η μία πίσω απ’ την άλλη. Στη Λατ. Αμερική, ο κολομβιανός ELN ανακοίνωσε την επιστροφή στον ένοπλο αγώνα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ντούκε πως δεν σεβάστηκε την εκεχειρία.Στη γειτονική Βενεζουέλα, φαίνεται πως η κυβέρνηση Μαδούρο απέτρεψε άλλη μια προσπάθεια πραξικοπήματος με την παράνομη εισβολή εκπαιδευμένων μαχητών από την Κολομβία, φυσικά με συμμετοχή των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, στις 30 Απριλίου, το κομμουνιστικό αντάρτικο του Νέου Λαϊκού Στρατού (NPA) στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε την παύση της εκεχειρίας, την οποία ούτως ή άλλως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων φρόντισε να μην ανανεώσει στις 16/4. Στην τάση αυτή δεν αποτέλεσε εξαίρεση ούτε η Υεμένη, όπου επίσης το τελευταίο δεκαήμερο αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι και τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη Σαουδική Αραβία. Βεβαίως, η σφοδρότητα των συγκρούσεων δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών, ωστόσο το γεγονός ότι μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε τόσο δύσκολα είχε τόσο μικρή διάρκεια είναι αποκαλυπτικό της εσωτερικής έντασης και των διεθνών «περιπλοκών».

Στο μεταξύ, αν η κατάσταση στη Συρία παραμένει σχετικά σταθερή και η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας κρατάει «παγωμένο» το μέτωπο της Ιντλίμπ, δεν συμβαίνει το ίδιο στη Λιβύη. Εκεί, η συμφωνία εκεχειρίας του προηγούμενου μήνα δεν τηρήθηκε ουσιαστικά ποτέ. Υπάρχει κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Μάλιστα, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, αν και έχουν απωλέσει σημαντικά εδάφη στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσαν την Τετάρτη την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την κατάληψη της Τρίπολης.

Αν και στις διάφορες χώρες τα εσωτερικά αίτια των συγκρούσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο, το σήμα δίνεται από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες. Επιστροφή στην κανονικότητα στην εποχή της πανδημίας σημαίνει ένταση των ανταγωνισμών και νέο γύρο πολέμων.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου